Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Léggömb katasztrófa, a 1,5 millió héliumos lufi története - Hulladekvadasz.hu

Léggömb katasztrófa, a 1,5 millió héliumos lufi története

1,5 millió léggömb borította be az 1986-os Lufi Fesztivál alkalmából Cleveland városát és a környező tavat, ami többek közt két ember halálát is okozta.

Az esemény szervezői a United Way of Cleveland nonprofit szervezettel karöltve úgy gondolták, mi sem lehet jobb figyelemfelkeltő jótékonysági akció, mint 2 millió színes léggömb égbe eresztése. Nemes cél lebegett előttük: Guinness rekordot szerettek volna dönteni. A következményekkel előre sajnos nem számoltak.

A látványos szabadon engedés. / Fotó: Thom Sheridan

Önkéntesek ezrei dolgoztak egész éjjel, hogy megtöltsék héliummal a lufikat, amelyeket egy hatalmas kifeszített hálóba gyűjtöttek össze, hogy majd egyszerre tudják őket szélnek ereszteni.

A képen 1,5 millió lufi látható egy leszorítóhálóban. / Fotó: Than Sheridan

A képen 1,5 millió lufi látható egy leszorítóhálóban. / Fotó: Than Sheridan

A rossz idő beállta miatt a tervezettnél hamarabb kellett a színes léggömböket útjukra bocsájtani, így végül nem tudták az irányszámot teljesíteni. A hatalmas hálóba összegyűjtött „lufiszörny” látványos elengedésekor nem csupán a színes játékok szabadultak el, de maga a káosz is.

Az alábbi videón megtekinthetitek, hogyan festett a „szabadon engedés”:

Az esős és szeles idő miatt sok léggömb visszaszállt a városra, egy részük pedig beborította a város környékét, illetve az Erie tavat. A tavon már a lufik megérkezése előtt is súlyos volt a helyzet, hiszen két eltűnt halászt kerestek a mentőcsapatok, akiknek drámai mértékben megnehezítette a dolgát a lufik megérkezése.

A felfújt léggömbök beborították a tó felszínét, így a mentőcsapatok számára lehetetlenné vált, hogy észrevegyék a vízben eltűnt embereket.

Emellett a partiőrség helikoptere számára is lehetetlenné vált a léggömb felhőben való biztonságos repülés és kutatás. A mentésben résztvevők elmondása alapján olyan volt, mintha egy aszteroida mezőn kellett volna átrepülniük. A két halász holttestére csak később tudtak rátalálni. Az egyik elhunyt felesége beperelte a United Way szervezetét, amiért programjukkal akadályozták a mentőakciót.

A léggömbök megnehezítették a mentőcsapatok munkáját. / Fotó: David I. Andersen

A léggömb nem csupán a vadvilágban tehetnek kárt. Ebben az esetben a helyi gazdálkodóknak is meggyűlt a bajuk a váratlan „légikatasztrófával”.

Egy közeli lótenyésztő versenylovai olyannyira megzavarodtak és megrémültek a rájuk ereszkedő léggömb felhőtől, hogy maradandó sérüléseket szenvedtek a kialakult pánikban. A lovak tulajdonosa szintén beperelte a szevezőket.

Az 1986-ban Clevelandben megrendezett lufieregetés tanulságos példája annak, hogy milyen mérhetetlen károkat tud okozni a természetben az, ha az emberi hülyeség szorgalommal párosul. – Ehhez hasonló történeteket a „Hulladék-katasztrófák rovatunkban rendszeresen bemutatunk.

A mókásnak szánt rendezvény még a légiközlekedést is megbénította: a közeli reptér egyik felszállópályáját is le kellett zárni, mert azt ellépték a lufik és lehetetlenné tették a repülőgépek biztonságos közlekedését. Így megállapítható, hogy az esemény nyomán bekövetkező anyagi károk sem elhanyagolhatóak.

A szabadon engedett léggömbök komoly természeti kárkat okoznak. / Fotó: Rich Stallcup

Habár a szervezők szerint a léggömbök természetes úton lebomlóak voltak. A maradványaikat még hetekkel később is partra mosták a környező tavak, illetve beborították a tópartokat. Mindemellett kétséges, hogy a latex léggömbök valójában mennyire képesek lebomlani. Maradványaik pedig kétséget kizáróan súlyos természeti károkat okoznak a vadon élő állatoknak.

A léggömb káros hatásáról és alternatív megoldásokról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Ne feledjétek, látványos ünnepségeket is lehet környezettudatosan és hulladékszegényen megvalósítani! Egyetlen figyelemfelkeltő és színes program sem írhatja felül a környezet és vadvilág védelmét!

Forrás: Viral Forest & Ranker

You may also like...