Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Léggömb katasztrófa, a 1,5 millió héliumos lufi története

1,5 millió léggömb borította be az 1986-os Lufi Fesztivál alkalmából Cleveland városát és a környező tavat, ami többek közt két ember halálát is okozta.

Az esemény szervezői a United Way of Cleveland nonprofit szervezettel karöltve úgy gondolták, mi sem lehet jobb figyelemfelkeltő jótékonysági akció, mint 2 millió színes léggömb égbe eresztése. Nemes cél lebegett előttük: Guinness rekordot szerettek volna dönteni. A következményekkel előre sajnos nem számoltak.

A látványos szabadon engedés. / Fotó: Thom Sheridan

Önkéntesek ezrei dolgoztak egész éjjel, hogy megtöltsék héliummal a lufikat, amelyeket egy hatalmas kifeszített hálóba gyűjtöttek össze, hogy majd egyszerre tudják őket szélnek ereszteni.

A képen 1,5 millió lufi látható egy leszorítóhálóban. / Fotó: Than Sheridan

A képen 1,5 millió lufi látható egy leszorítóhálóban. / Fotó: Than Sheridan

A rossz idő beállta miatt a tervezettnél hamarabb kellett a színes léggömböket útjukra bocsájtani, így végül nem tudták az irányszámot teljesíteni. A hatalmas hálóba összegyűjtött “lufiszörny” látványos elengedésekor nem csupán a színes játékok szabadultak el, de maga a káosz is.

Az alábbi videón megtekinthetitek, hogyan festett a “szabadon engedés”:

Az esős és szeles idő miatt sok léggömb visszaszállt a városra, egy részük pedig beborította a város környékét, illetve az Erie tavat. A tavon már a lufik megérkezése előtt is súlyos volt a helyzet, hiszen két eltűnt halászt kerestek a mentőcsapatok, akiknek drámai mértékben megnehezítette a dolgát a lufik megérkezése.

A felfújt léggömbök beborították a tó felszínét, így a mentőcsapatok számára lehetetlenné vált, hogy észrevegyék a vízben eltűnt embereket.

Emellett a partiőrség helikoptere számára is lehetetlenné vált a léggömb felhőben való biztonságos repülés és kutatás. A mentésben résztvevők elmondása alapján olyan volt, mintha egy aszteroida mezőn kellett volna átrepülniük. A két halász holttestére csak később tudtak rátalálni. Az egyik elhunyt felesége beperelte a United Way szervezetét, amiért programjukkal akadályozták a mentőakciót.

A léggömbök megnehezítették a mentőcsapatok munkáját. / Fotó: David I. Andersen

A léggömb nem csupán a vadvilágban tehetnek kárt. Ebben az esetben a helyi gazdálkodóknak is meggyűlt a bajuk a váratlan “légikatasztrófával”.

Egy közeli lótenyésztő versenylovai olyannyira megzavarodtak és megrémültek a rájuk ereszkedő léggömb felhőtől, hogy maradandó sérüléseket szenvedtek a kialakult pánikban. A lovak tulajdonosa szintén beperelte a szevezőket.

Az 1986-ban Clevelandben megrendezett lufieregetés tanulságos példája annak, hogy milyen mérhetetlen károkat tud okozni a természetben az, ha az emberi hülyeség szorgalommal párosul. – Ehhez hasonló történeteket a “Hulladék-katasztrófák rovatunkban rendszeresen bemutatunk.

A mókásnak szánt rendezvény még a légiközlekedést is megbénította: a közeli reptér egyik felszállópályáját is le kellett zárni, mert azt ellépték a lufik és lehetetlenné tették a repülőgépek biztonságos közlekedését. Így megállapítható, hogy az esemény nyomán bekövetkező anyagi károk sem elhanyagolhatóak.

A szabadon engedett léggömbök komoly természeti kárkat okoznak. / Fotó: Rich Stallcup

Habár a szervezők szerint a léggömbök természetes úton lebomlóak voltak. A maradványaikat még hetekkel később is partra mosták a környező tavak, illetve beborították a tópartokat. Mindemellett kétséges, hogy a latex léggömbök valójában mennyire képesek lebomlani. Maradványaik pedig kétséget kizáróan súlyos természeti károkat okoznak a vadon élő állatoknak.

A léggömb káros hatásáról és alternatív megoldásokról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

Ne feledjétek, látványos ünnepségeket is lehet környezettudatosan és hulladékszegényen megvalósítani! Egyetlen figyelemfelkeltő és színes program sem írhatja felül a környezet és vadvilág védelmét!

Forrás: Viral Forest & Ranker

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek