Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Egy tonnás csatornahulladék Pécsen - Hulladekvadasz.hu

Egy tonnás csatornahulladék Pécsen

Az egy tonnás csatornahulladék akár súlyos üzemzavarral fenyegető helyzetet is okozhatott volna a pécsi szennyvíztisztító-telepen, de a szakemberek közbeléptek.

Soha nem látott méretű monstrummal küzdöttek meg a hét végén a pécsi szennyvíztisztító-telep munkatársai, minden szaktudásukat és a találékonyságukat bevetve. Óriási, egy tonnásra hízott csatornahulladék tömítette el a telep fogadóaknájának egyik nehezen hozzáférhető vezetékét. Ilyen gigantikus dugó még nem fordult elő Pécsen.

A csatornahulladék szörny szépen lassan emelkedik ki barlangjából. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

A csatornahulladék szörny szépen lassan emelkedik ki barlangjából. / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Egy 1,2 méter átmérőjű csőbe érkezik a város és a környező települések szennyvize, amiből először egy sűrű rács szűri ki a fél centinél nagyobb szennyeződéseket (napi 410 kilogrammnyit). Ennek a berendezésnek az egyik vezetékéig jutott el a hegy méretű, összetömörült dugó, megakasztva a szennyvíz útját.

Másfél napig birkóztak a nehezen hozzáférhető monstrummal kollégáink, végül saját gyártású, karvastagságú szigonyokkal és daru segítségével cibálták ki több darabban a rendszerből – írja a tettyeforrashaz.hu.

Mutass rá a képen, hogy mi való oda! / Fotó: tettyeforrashaz.hu

Mutass rá a képen, hogy mi való oda! / Fotó: tettyeforrashaz.hu

A takarítást végző cég az alábbi oda nem illő elemeket találta meg az egy tonnásra hízott képződményben:

  • biciklis nadrág,
  • több tucat borotva,
  • kefe,
  • fülpiszkálók százával,
  • konyhai zsiradék,
  • nedvestörlő,
  • rongy,
  • óvszer,
  • betét és pelenka.

Bár ezeket könnyen le lehet húzni a vécén, egyáltalán nem szabad, hiszen nem foszlanak szét, hanem összetömörülve komoly problémát okoznak a csatornában. Londonban legutóbb egy 250 méter hosszú, 130 tonnás monstrum tömítette el a rendszert.

Társaság a szennyvízvezetékeket és a hálózat műtárgyait is rendszeresen, tervszerűen tisztítja a meghibásodások megelőzése érdekében; a 2500 ütemezett tisztításon felül így is több mint 300 csatornahibát hárítanak el szakembereik évente.

A csatornahulladék kialakulása elkerülhető lenne, ha a háztartások nem engednének olajat, zsírt tartalmazó hulladékot a csatornába, és nem bíznának vízben nem oldódó, ellenálló szemeteket a szennyvízhálózat gondjaira.

Forrás: Tettye Forrásház Zrt.

You may also like...