Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Starbucks megválik a műanyag szívószálaktól

A Starbucks kávéházlánc hétfőn bejelentette, hogy 2020-ra kivezeti üzleteiből a műanyag szívószálakat.

A változás nyomán évente több mint 1 milliárd műanyag szívószál használatát kerülhetik el.

Hogy kiküszöböljék a szívószálak hiányát, a cég a lapos műanyag pohártetőket olyanokra cseréli, amelyek kialakításuk révén nem igényelnek szívószálat és közvetlenül lehet belőlük inni. A frappucinók továbbra is szívószálat igénylő tetővel kaphatók, azonban papír vagy komposztálható műanyag szívószálakkal lesznek forgalmazva.

A Starbucks megválik a műanyag szívószálaktól. / Fotó: Cole Saladino

A Starbucks vezérigazgatója, Kevin Johnson, jelentős mérföldkőnek nevezte a döntést a vállalat fenntarthatóságért tett erőfeszítései sorában. A cég korábban 10 millió dollárt szánt újrahasznosítható és komposztálható kávéspoharak kifejlesztésére.

Áprilisban az Egyesült Királyság kormánya javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a szigetországban tiltsák be a műanyag szívószálakat, majd májusban az Európai Unió is bizonyos műanyag termékek, köztük a szívószálak, betiltását szorgalmazta. Az Egyesült Államokban hasonló javaslatokat valósítanak meg: Seattle műanyag evőeszközöket és szívószálakat érintő tilalma a múlt héten lépett életbe, miközben más városok, mint például Oakland vagy Berkeley, szintén betiltották az eldobható szívószálakat.

A megnövekedett kormányzati és fogyasztói nyomásra más vállalatok is a műanyag szívószálak használatának megszüntetése mellett döntött. A McDonald’s a múl hónapban jelentette be, hogy a szívószálakat fokozatosan papírra cseréli, és egyre több gyorsétterem lánc is a döntés mellé áll.

A McDonald’s döntéséről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

A műanyag szívószálak jelentős összetevői a műanyagszennyezésnek és komoly fenyegetést jelentenek a tengeri élővilág számára. Az Egyesült Királyság kormánya szerint évente 1 millió madár és több mint 100 ezer tengeri emlős pusztul el a tengerekben felhalmozódott műanyag hulladék miatt.

A környezetvédő szervezetek pozitívan fogadták a döntést és remélik, hogy más vállalatok is követni fogják a Starbucks példáját. A változásokat a Starbucks először Vancouverben és Seattleben vezeti be ősztől.

Habár a Starbucks kávéházlánc a mi hazánkban később fogja bevezetni a változást, ne feledjétek, hogy a szívószálakat most is bátran visszautasíthatjátok. Ezáltal is tehettek egy-egy apró lépést a kevesebb hulladék termelődéséhez.

Forrás: CNN

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek