Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Starbucks megválik a műanyag szívószálaktól - Hulladekvadasz.hu

Starbucks megválik a műanyag szívószálaktól

A Starbucks kávéházlánc hétfőn bejelentette, hogy 2020-ra kivezeti üzleteiből a műanyag szívószálakat.

A változás nyomán évente több mint 1 milliárd műanyag szívószál használatát kerülhetik el.

Hogy kiküszöböljék a szívószálak hiányát, a cég a lapos műanyag pohártetőket olyanokra cseréli, amelyek kialakításuk révén nem igényelnek szívószálat és közvetlenül lehet belőlük inni. A frappucinók továbbra is szívószálat igénylő tetővel kaphatók, azonban papír vagy komposztálható műanyag szívószálakkal lesznek forgalmazva.

A Starbucks megválik a műanyag szívószálaktól. / Fotó: Cole Saladino

A Starbucks vezérigazgatója, Kevin Johnson, jelentős mérföldkőnek nevezte a döntést a vállalat fenntarthatóságért tett erőfeszítései sorában. A cég korábban 10 millió dollárt szánt újrahasznosítható és komposztálható kávéspoharak kifejlesztésére.

Áprilisban az Egyesült Királyság kormánya javaslatot nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a szigetországban tiltsák be a műanyag szívószálakat, majd májusban az Európai Unió is bizonyos műanyag termékek, köztük a szívószálak, betiltását szorgalmazta. Az Egyesült Államokban hasonló javaslatokat valósítanak meg: Seattle műanyag evőeszközöket és szívószálakat érintő tilalma a múlt héten lépett életbe, miközben más városok, mint például Oakland vagy Berkeley, szintén betiltották az eldobható szívószálakat.

A megnövekedett kormányzati és fogyasztói nyomásra más vállalatok is a műanyag szívószálak használatának megszüntetése mellett döntött. A McDonald’s a múl hónapban jelentette be, hogy a szívószálakat fokozatosan papírra cseréli, és egyre több gyorsétterem lánc is a döntés mellé áll.

A McDonald’s döntéséről szóló cikkünket itt olvashatjátok.

A műanyag szívószálak jelentős összetevői a műanyagszennyezésnek és komoly fenyegetést jelentenek a tengeri élővilág számára. Az Egyesült Királyság kormánya szerint évente 1 millió madár és több mint 100 ezer tengeri emlős pusztul el a tengerekben felhalmozódott műanyag hulladék miatt.

A környezetvédő szervezetek pozitívan fogadták a döntést és remélik, hogy más vállalatok is követni fogják a Starbucks példáját. A változásokat a Starbucks először Vancouverben és Seattleben vezeti be ősztől.

Habár a Starbucks kávéházlánc a mi hazánkban később fogja bevezetni a változást, ne feledjétek, hogy a szívószálakat most is bátran visszautasíthatjátok. Ezáltal is tehettek egy-egy apró lépést a kevesebb hulladék termelődéséhez.

Forrás: CNN

You may also like...