Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Adriai-tenger hulladékszennyezés kezelését segíti Horvátország - Hulladekvadasz.hu

Adriai-tenger hulladékszennyezés kezelését segíti Horvátország

Az Adriai-tenger hulladékszennyezés kezelésében továbbra is segítséget nyújt Horvátország Albániának, ahol a megelőzésre fordítana nagyobb hangsúlyt.

Zágráb évek óta aggódva figyeli, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetet. Továbbá a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat a téli és kora tavaszi időszakban sodor ki a partokra. A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, évszázadokig szennyezve a tengert.

Adriai-tenger hulladékszennyezés a mindennapokban. / Fotó: Flickr

Adriai-tenger hulladékszennyezés a mindennapokban. / Fotó: Flickr

Horvátország nagyon sok pénzt költ arra, hogy eltakarítsa partjairól a délről érkező szemetet, és szívesebben fektetne inkább abba, hogy megelőzze a szennyezést – hangsúlyozta az államfő.
Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy Horvátország számára, amelynek partjait több millió turista látogatja meg évente. A turizmus a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát teszi ki, nagyon fontos a környezetvédelem.

A műanyag-hulladékszennyezéssel kapcsolatos cikkeink a hírfolyamunkban elérhetőek.

Hozzátette: ugyanakkor az Adria-parti országok mindegyikének felelőssége a szennyeződések megakadályozása. Vedran Martinic, az albán Adria Oktatási és Kutatási Központ igazgatója jelezte, hogy hulladék nemcsak Albániából, hanem a Földközi-tengerről is érkezik az Adriára. Valamint felhívta a figyelmet, hogy egyre több a hajó, amelyek szénhidrogénnel és különböző vegyi anyagokkal is szennyezhetik a tengert.

Kolinda Grabar-Kitarovic találkozott Edi Rama albán miniszterelnökkel Tiranában, majd Durresbe utazott, ahol részt vett az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) a tengeri környezet és a partvidék szennyezés elleni védelmére és biztonságára vonatkozó projektje bemutatóján. A projekt finanszírozáshoz Horvátország is hozzájárult.

„Azt hiszem ez kiválóan befektetett pénz. Az Adriai-tenger mindannyiunk gazdagsága (…) ez a mi környezetünk, amelyért mindannyian felelősek vagyunk” – szögezte le a horvát államfő.

Az Adriai-tenger hulladékszennyezés miatt a Horvátország korábban már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében.

Forrás: MTI.

You may also like...