Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Adriai-tenger hulladékszennyezés kezelését segíti Horvátország

Az Adriai-tenger hulladékszennyezés kezelésében továbbra is segítséget nyújt Horvátország Albániának, ahol a megelőzésre fordítana nagyobb hangsúlyt.

Zágráb évek óta aggódva figyeli, hogy ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot, Korcula, Mljet, Vis és Solta szigetet. Továbbá a Peljesac-félszigetet és az Adriai-tenger déli részét az Albániából érkező több tonna szemét miatt, amelyet az erős déli szél hatására az áramlat a téli és kora tavaszi időszakban sodor ki a partokra. A hulladék nagy része műanyag, ami lassan bomlik le és válik mikroműanyaggá, évszázadokig szennyezve a tengert.

Adriai-tenger hulladékszennyezés a mindennapokban. / Fotó: Flickr

Adriai-tenger hulladékszennyezés a mindennapokban. / Fotó: Flickr

Horvátország nagyon sok pénzt költ arra, hogy eltakarítsa partjairól a délről érkező szemetet, és szívesebben fektetne inkább abba, hogy megelőzze a szennyezést – hangsúlyozta az államfő.
Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy Horvátország számára, amelynek partjait több millió turista látogatja meg évente. A turizmus a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát teszi ki, nagyon fontos a környezetvédelem.

A műanyag-hulladékszennyezéssel kapcsolatos cikkeink a hírfolyamunkban elérhetőek.

Hozzátette: ugyanakkor az Adria-parti országok mindegyikének felelőssége a szennyeződések megakadályozása. Vedran Martinic, az albán Adria Oktatási és Kutatási Központ igazgatója jelezte, hogy hulladék nemcsak Albániából, hanem a Földközi-tengerről is érkezik az Adriára. Valamint felhívta a figyelmet, hogy egyre több a hajó, amelyek szénhidrogénnel és különböző vegyi anyagokkal is szennyezhetik a tengert.

Kolinda Grabar-Kitarovic találkozott Edi Rama albán miniszterelnökkel Tiranában, majd Durresbe utazott, ahol részt vett az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) a tengeri környezet és a partvidék szennyezés elleni védelmére és biztonságára vonatkozó projektje bemutatóján. A projekt finanszírozáshoz Horvátország is hozzájárult.

“Azt hiszem ez kiválóan befektetett pénz. Az Adriai-tenger mindannyiunk gazdagsága (…) ez a mi környezetünk, amelyért mindannyian felelősek vagyunk” – szögezte le a horvát államfő.

Az Adriai-tenger hulladékszennyezés miatt a Horvátország korábban már többször kérte az Európai Bizottságot (EB), hogy tegyen megfelelő lépéseket az ökológiai katasztrófa elhárítása érdekében.

Forrás: MTI.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek