Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Raklap újrahasznosítás kicsit másképp - #61 DIY - Hulladekvadasz.hu

Raklap újrahasznosítás kicsit másképp – #61 DIY

Raklap újrahasznosítás, avagy mit is lehet kezdeni a sok esetben feleslegesnek tűnő raklapkockával. Az útmutató segítségével ecsettartót készíthetsz belőle.

Az alkotó gondolatai
„Előfordul, hogy szét kell szednünk egy raklapot, és nincs szükségünk minden részére. Így volt ez velem most is. Megmaradtak ezek a nagyon jó fa kockák, amik eredetileg a raklapléceket tartják össze. Sajnáltam volna, ha tűzre kerülnek, ezért egy nagyon kedves alkotótársam és barátnőm, Kutas Orsolya születésnapjára turbóztam fel picit az egyiket.

Készítő: Szabó Henrietta

Elkészítési idő: 1 óra

Technika: barkácsolás, festés, DIY

Hozzávalók:

  • raklap kocka
  • fapác (vagy hígított akril)
  • akril festékek (titán fehér, párizsi kék, égetett umbra színek)
  • ecsetek
  • pontozó ecset
  • ecsetmosó tálka
  • ceruza
  • vonalzó
  • akril lak (matt)
  • antikoló paszta (umbra színárnyalat)
  • rongy
  • karcolás gátló filc
  • olló
  • fogó
  • akkus fúró, fúrószár
  • rezgőcsiszoló vagy csiszolóvászon
A raklap újrahasznosítás eszközei.

A raklap újrahasznosítás eszközei.

Elkészítése:

Első lépésként a raklap kockából távolítsuk el fogó segítségével az esetlegesen benn maradt szögeket. Rajzoljuk fel a lyukak helyét és válasszunk akkora fúrószárat, amekkora ecseteket, pontozókat, tollakat szeretnénk benne tárolni. Fúrjuk ki a lyukakat. Ellenőrizzük is le, hogy biztosan belemennek-e az ecsetek, ha nem, akkor tágítsunk még rajtuk.

Ezután csiszoljuk át a kocka minden oldalát. Ne törekedjünk a tökéletes eredményre, a lyukakkal, sérülésekkel ne foglalkozzunk, ennek a stílusnak külön jól fog állni a végén, hogy hol itt, hol ott sérült.

Fapáccal, vagy annak híján hígított akrilfestékkel (én is így tettem,  jelen esetben égetett umbra színárnyalatot hígítottam vízzel)  kenjük át a kocka minden oldalát, figyelve a száradó felületekre. is. Fát mindig szálirányban festünk, erre figyeljünk oda most is!

Ha megszáradt a felület, jöhet a díszítés. Nem akartam túlzásba esni, ezért én a barátnőm logóját választottam dekorálásra. Word dokumentumba több méretben is bemásoltam a logót, kinyomtattam, kivágtam és kiválasztottam, hogy melyik méret fog passzolni a kockához.

Ezt követően indigó és rotring segítségével átírtam a felületre a logót, ezzel is segítve majd a festési folyamatot.

Két színnel, titán fehérrel és párizsi kékkel dolgoztam tovább.

Mivel én balkezes vagyok ezért hátulról haladok előre, hogy amit már felfestettem és még nem száradt meg, azt lehetőség szerint ne kenjem el.

Mivel Orsi a pontozás nagy mestere, így a logójában szereplő pontot muszáj volt pontozó ecsettel felvinnem:

Ezután jöhet az öregbítés, a mutató ujjunkra feltekerünk egy kisebb darab rongyot, amit belemártunk az antikoló pasztába (umbra árnyalat, mely jól passzol az alap színünkhöz) és finoman, leginkább a széleket és sarkokat áthúzzuk, lehetőség szerint most is figyelve a száliránnyal megegyező mozdulatokra. emeljük ki a kocka „hibáit” és a fúrt lyukak környékét, ezzel azt a hatást keltve, mintha már használat közben koszolódott volna be.

A paszta száradása után lakkozzuk le matt akril lakkal, semmiképp sem fényessel, mert az egyből ütni fogja a kívánt régies hatást.

Az aljára ragasszunk fel a négy sarkába karcolás gátló filcet, hogy a későbbi használat során még véletlenül se sértsük fel a munkaasztalunkat.

A végeredmény a saját „otthoni” környezetében, benne a pontozó ecsetekkel, akár egy születésnapi torta gyertyákkal. 🙂

Ha tetszett a raklap újrahasznosítás újszerű ötletünk, akkor nézz be a Pinteresten található „Újrahasznosítási ötletek” nevű táblánkra is.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...