Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Több száz tonna hulladék a rátkai világörökségi területen

Több száz tonna illegálisan lerakott hulladék van a rátkai világörökségi területen, ami a környékbeli szemetelők turistaparadicsoma lett az utóbbi években.

Már tavaly beszámoltunk a terület súlyos környezeti és természeti tönkretételéről, amit a bejelentő hulladékvadászunk szerint a környező település lakói hajtanak végre nap, mint nap. A terület rendbetétele akár 100 milliós nagyságrendű is lehet. A másfél éve érkezett bejelentésben egy fokkal kevesebb illegálisan lerakott hulladék volt látható, de a mostani látvány minket is meglepett.

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! 1,5 éve, Rátkán, világörökségi területen még tavaly. A napokban napon jártam a helyszínen/eken. A helyzet elkeserítő, sokkal több a szemét, mint volt. Ráadásul mostanra már igen nagy kiterjedésű területen.

A korábbi bejelentésben említettem és felvételt is készítettem róla, amint egy, a szomszéd faluból, Mádról érkező autós hozta be a szemetét utánfutóval a rátkai területre. Úgy fest, ez elég sűrűn előfordulhat, hiszen a mostani elhaladásom alkalmával is éppen onnan jött egy autós, szintén utánfutónyi építési törmelékkel. (Egyáltalán nem szívesen takartam ki a rendszámát).

A világörökségi illegális szeméttelepen egyébként mindenféle hulladék megtalálható, műanyag, gumi, üveg, ruha, tv, mélyhűtő, építési törmelék, trágya, kommunális hulladék, minden. A korábbihoz képest a mostani állapot már egyenesen aggasztó méreteket öltött és az a szomorú, hogy az illetékes önkormányzat az első bejelentés óta semmilyen lépést nem tett az ügyben.

Véleményem szerint pedig nem lenne nehéz lekapcsolni a tetteseket (és a maximálisan kiszabható legmagasabb büntetéssel jutalmazva őket), – akár egy-két alkalmazott bevonásával, drónnal, kamerával – mivel elég sűrű a járat arrafelé. 🙁 A területet pedig nagyon jó lenne a mádi önkormányzattal karöltve mihamarabb megtisztítani.

Térkép itt. A képek 2018.07.11-én készültek. Köszönjük a segítséget!“

A bejelentés időpontja: 2018.07.17. – A bejelentés közel 1 héttel később publikáltuk, aminek oka itt olvasható.

Hulladék jellege: kommunális, építési, veszélyes, fém, zöldhulladék, vegyi.

Helyszín/GPS: 48.207056, 21.251889

Több száz tonna hulladékkal kapcsolatos a rátkai világörökségi területről kapott bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek