Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Maros takarítása, avagy az ATIVIZIG munkatársai a folyó megmentői

A Maros takarítása már a bejelentés másnapján megkezdődött, köszönhetően ez az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) munkatársainak.

A folyó bal partján, a Ferencszállási kanyarulat térségében található fával benőtt szigetnél feltorlódott hulladékot az ATIVIZIG munkatársai 2018. július 27-én, pénteken csónakról gyűjtötték össze, majd rakták zsákokba, melyet hulladékgyűjtő konténerekbe helyeztek.

A Maros folyó hulladékmentesítését részben csónakból végezték a szakemberek. / Fotó: ATIVIZIG

A Maros folyó hulladékmentesítését részben csónakból végezték a szakemberek. / Fotó: ATIVIZIG

Július 30-án, hétfőn a hétvégén újra összetorlódott PET palackokat is összegyűjtötték, valamint a torlódást okozó fákat kivontatták a hullámtéri erdőbe. A hulladék-mentesítésben az igazgatóság 7 munkatársa vett részt. 2 db konténer telt meg, összesen 12 köbméter mennyiségű szeméttel. Az ATIVIZIG költsége volt a két konténer ki- és vissza szállíttatása, a saját csónak telephelyéről Ferencszállásig és vissza útja, illetve a hulladékgyűjtés helyszínén való üzemeltetése.

A vízügyi igazgatóság munkatársai több alkalommal fordultak a víz és a part közt. / Fotó: ATIVIZIG

A vízügyi igazgatóság munkatársai több alkalommal fordultak a víz és a part közt. / Fotó: ATIVIZIG

Az igazgatóság működési területén a gát- és csatornaőrök őrjárásaikat folyamatosan figyelik, de hasonlóan kirívó eset évente csak néhány alkalommal figyelhető meg az ATIVIZIG területén valamely csatorna, vagy folyó partján. (Az igazgatóság kezelésébe a Tisza folyó Csongrádtól a déli országhatárig, a Maros folyó magyarországi szakasza, valamint a Hármas-Körös folyó Öcsödtől a Tisza torkolatig tartó szakasza tartozik.)

Kiszedett hulladék mennyisége összesen 12 köbméter volt, ami javarészt PET palack volt. / Fotó: ATIVIZIG

Kiszedett hulladék mennyisége összesen 12 köbméter volt, ami javarészt PET palack volt. / Fotó: ATIVIZIG

A vízügyi igazgatóság szakértőjétől, Kádár Mihály műszaki-igazgató helyettestől megkérdeztük, hogy szerintük mennyire károsíthatja az ilyesfajta szennyeződés az élővilágot? Továbbá, hogy állatállomány pusztulást tapasztaltak-e már emiatt? Kérdésünkre az alábbi választ adták:

Eddig nem tapasztaltuk, hogy az ilyen jellegű szennyezés az élővilágot direkt módon károsította volna, persze hosszú távon semmiképpen sem használ. PET palackos szennyezés miatt állatállomány pusztulást eddig nem tapasztaltunk.

A cikk az ATIVIZIG segítségével készült el.

A Maros takarítása csak egy a sok közül, amit megtesz az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyóvizeink tisztán tartása és megóvása érdekében. Gratulálunk az elvégzett munkájukhoz.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek