Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Maros takarítása, avagy az ATIVIZIG munkatársai a folyó megmentői - Hulladekvadasz.hu

Maros takarítása, avagy az ATIVIZIG munkatársai a folyó megmentői

A Maros takarítása már a bejelentés másnapján megkezdődött, köszönhetően ez az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) munkatársainak.

A folyó bal partján, a Ferencszállási kanyarulat térségében található fával benőtt szigetnél feltorlódott hulladékot az ATIVIZIG munkatársai 2018. július 27-én, pénteken csónakról gyűjtötték össze, majd rakták zsákokba, melyet hulladékgyűjtő konténerekbe helyeztek.

A Maros folyó hulladékmentesítését részben csónakból végezték a szakemberek. / Fotó: ATIVIZIG

A Maros folyó hulladékmentesítését részben csónakból végezték a szakemberek. / Fotó: ATIVIZIG

Július 30-án, hétfőn a hétvégén újra összetorlódott PET palackokat is összegyűjtötték, valamint a torlódást okozó fákat kivontatták a hullámtéri erdőbe. A hulladék-mentesítésben az igazgatóság 7 munkatársa vett részt. 2 db konténer telt meg, összesen 12 köbméter mennyiségű szeméttel. Az ATIVIZIG költsége volt a két konténer ki- és vissza szállíttatása, a saját csónak telephelyéről Ferencszállásig és vissza útja, illetve a hulladékgyűjtés helyszínén való üzemeltetése.

A vízügyi igazgatóság munkatársai több alkalommal fordultak a víz és a part közt. / Fotó: ATIVIZIG

A vízügyi igazgatóság munkatársai több alkalommal fordultak a víz és a part közt. / Fotó: ATIVIZIG

Az igazgatóság működési területén a gát- és csatornaőrök őrjárásaikat folyamatosan figyelik, de hasonlóan kirívó eset évente csak néhány alkalommal figyelhető meg az ATIVIZIG területén valamely csatorna, vagy folyó partján. (Az igazgatóság kezelésébe a Tisza folyó Csongrádtól a déli országhatárig, a Maros folyó magyarországi szakasza, valamint a Hármas-Körös folyó Öcsödtől a Tisza torkolatig tartó szakasza tartozik.)

Kiszedett hulladék mennyisége összesen 12 köbméter volt, ami javarészt PET palack volt. / Fotó: ATIVIZIG

Kiszedett hulladék mennyisége összesen 12 köbméter volt, ami javarészt PET palack volt. / Fotó: ATIVIZIG

A vízügyi igazgatóság szakértőjétől, Kádár Mihály műszaki-igazgató helyettestől megkérdeztük, hogy szerintük mennyire károsíthatja az ilyesfajta szennyeződés az élővilágot? Továbbá, hogy állatállomány pusztulást tapasztaltak-e már emiatt? Kérdésünkre az alábbi választ adták:

Eddig nem tapasztaltuk, hogy az ilyen jellegű szennyezés az élővilágot direkt módon károsította volna, persze hosszú távon semmiképpen sem használ. PET palackos szennyezés miatt állatállomány pusztulást eddig nem tapasztaltunk.

A cikk az ATIVIZIG segítségével készült el.

A Maros takarítása csak egy a sok közül, amit megtesz az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság folyóvizeink tisztán tartása és megóvása érdekében. Gratulálunk az elvégzett munkájukhoz.

You may also like...