Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
LED lámpa átveszi az uralmat? Megnéztük! - Hulladekvadasz.hu

LED lámpa átveszi az uralmat? Megnéztük!

A LED lámpa átveszi az uralmat? Igencsak előfordulhat. A piacon hatalmas változást okoz a higanytartalmú kompakt és egyenes fénycsövek cseréje LED lámpákra.

Ez egy igazán nagy lépés a fenntarthatóság felé, amit a LED-ek kisebb energiafogyasztásának és hosszabb élettartamának köszönhetünk.

De valóban a LED-es világítás ma a legjobb választás?

Tóth László, az INESA műszaki igazgatója szerint a rövid válasz az, hogy igen. De nézzük meg, hogyan is jutottunk el idáig.

Az elmúlt huszonöt évben forradalmi változásoknak lehettünk tanúi mind a lakossági, mind a professzionális világítás területén. Az út rögös volt, és még mindig az. Minden technológiai ugrás az előnyök mellett hátrányokat is hozott.

A hagyományos izzólámpa évtizedeken keresztül tartotta magát, amit tudott, azt megbízhatóan és stabilan nyújtotta.

A nagy ugrást a kompakt fénycsövek jelentették. A jellemzően professzionális felhasználású egyenes fénycsövek működési elvét és technológiáját továbbfejlesztve variánsok tucatjait dobták piacra a gyártó cégek. Óriási előnyük a jelentős energia-megtakarítás és az akár egy nagyságrenddel hosszabb élettartam volt.

A sokáig szunnyadó LED a technológia exponenciális fejlődésének köszönhetően egy gyorsvonat sebességével érkezett, és néhány, ma már mosolyt keltő kezdeti típus (pl. a „kukoricalámpa”, vagy a DIP LED-es reflektor) után tarolni kezdett a fogyasztók piacán.

Ezt a sikert nem csak a technológiai fejlődés segítette. A kemény piaci verseny, valamint a kormányzatok, az Európai Unió szabályozói is hatottak elterjedésére, mivel ezeknek köszönhetően a kevésbé környezetbarát és energiafaló termékek a korszerűbb alternatívák elérhetőségének függvényében fokozatosan kivonásra kerülnek.

A tiltásokon túl a szabályozók minimum működési- és élettartam-követelményeket, valamit adott paraméterekre, alkalmazási körülményekre vonatkozó kötelező tájékoztatást írtak elő.

A LED-es termékek fejlődése természetesen nem áll meg. A szakemberek már most nyugodt szívvel ajánlják, mint a jelenkor legjobb választását.

Hogyan is biztosítják a fejlesztők és gyártók a régi technológiák előnyeit, és igyekeznek kizárni a korábbi hátrányokat?

  • a hagyományos volfrámszálas termékek és azok LED-es kiváltói méretben, fényáramban, színhőmérsékletben, bemelegedési időben ekvivalensek tudnak lenni,
  • a LED-es termékek sokkal hosszabb élettartammal,
  • nagyon jó színvisszaadással rendelkeznek,
  • nem tartalmaznak higanyt,
  • és végül egy ütős érv: a villanyóránk a legjobb bizonyíték arra, hogy megéri váltani, akár úgy is, hogy nem várjuk meg, amíg az izzólámpánk vagy fénycsövünk tönkremegy.

A LED-es világítástechnikai megoldások elterjedése egyúttal azt is jelenti, hogy a jövőben folyamatosan növekszik ezen termékek aránya a lámpahulladékon belül is. Ez jelentősen átszabja a világítástechnikai hulladékok kezelésének feladatait is – hangsúlyozza Martin de Jager, a Philips Lighting (új nevén Signify) „Elektromos és elektronikus berendezések hulladékgazdálkodásáért felelős” igazgatója.

A lámpahulladék rovatunk korábbi cikkei ide kattintva megtalálhatóak.

A LED lámpa begyűjtése és újrahasznosítása egészen más követelményeket támaszt amiatt, hogy itt egy műanyag házban csak minimális mennyiségű ritka földfém nyersanyag van, míg az energiatakarékos lámpák fémet és jelentős mennyiségű üveget tartalmaznak.

Az iparág legfőbb kihívás ma a körforgásos gazdaság megvalósítása. Ez nem csak az optimális újrahasznosítást, hanem a megnövelt élettartamot is jelenti. A gyártóknak a termékek tervezésekor és az üzleti modell kialakításakor is ezt kell szem előtt tartaniuk.

A kérdés az, hogyan tudunk optimális kompromisszumot kialakítani a termékek újrahasználatának, felújításának és újrahasznosításának lehetőségei között, valamint az új termékek gyártásakor alkalmazott, a hulladékkezelés során visszanyert, újrahasznosított anyagokat mennyire tudjuk hatékonyan felhasználni.

Fontos, hogy minél magasabb legyen az újrahasznosíthatóság foka, illetve, hogy az újrahasznosítás műveletei minél egyszerűbbek és környezetbarát módon végrehajthatók legyenek. Ez egy olyan terület, ami szerencsére párhuzamosan fejlődik az elektronikai iparral.

A Led lámpa témájával kapcsolatban összefoglalóink a Lámpahulladék blogon megtalálhatóak, amik a Én is LED-et vegyek? és Folyamatosan reagálnunk kell a gyorsan változó környezetre című beszélgetések alapján készült.

You may also like...