Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Iskolakezdés: hulladék nélkül vajon lehet? - Hulladekvadasz.hu

Iskolakezdés: hulladék nélkül vajon lehet?

Az iskolakezdés sokaknak felér egy agyrémmel. Rohanás és rengeteg anyagi kiadás. Ez Tóth Andiéknál sincs másképp. Hulladék nélkül vajon lehet?

Nekem 3 különböző iskolába járó gyerekem van: egyetem, gimnázium és általános iskola. Őszintén megmondom, és nagyon nem várom.

Jó volt, hogy nem kellett hajnalban kelnem, örültem neki, hogy együtt lehetek velük annak ellenére hogy én közben dolgoztam, jól esett a stresszmentes időszak. De a stresszmentességet sikeresen és pillanatok alatt szertefoszlatta a már augusztus elején a boltokban tapasztalható látvány: minden és mindenhol totál tele volt iskolai felszerelésekkel. Mind azt sugallta: mindjárt kezdődik az iskola, vacak a tavalyi, vegyél másikat, vegyél csillogósabbat, vegyél divatosabbat, kevés lesz ami van, vegyél még.
Pár évvel ezelőtt azt gondoltam: ok megveszem most, ha már ilyen hamar feledtetni akarják az üzletek a nyári hangulatot, de csak azért mert félő, hogy augusztus végére mindent lerabol a sok vásárló. Ma már azt gondolom: nem tetszik amit látok, és inkább egy nagy selejtezésbe kezdtünk a gyerekekkel a következőképpen. Ezeket te is követheted, segíteni fog az átláthatatlan helyzet kezelésében:
  • a tavalyi füzetekről és könyvekről leszedtük a műanyag fóliákat (azt is ami kétoldalú ragasztóval lett a könyvhöz ragasztva, később megmutatom mi lesz a sorsuk, de ez nem a szelektív hulladékgyűjtő)
  • a tavalyi és esetleg még régebbi füzetekből kitéptük, vágtuk az üres lapokat (szintén újrahasznosításra kerülnek, erről is egy későbbi posztban fogok írni)
  • tavalyi és régebbi tankönyveket és betelt füzeteket egy kartondobozba gyűjtöttük, az őszi iskolai papírgyűjtésbe kerülnek. Sajnos arról már korábban letettem, hogy a régebbi tankönyveket elajándékozzuk, ugyanis gyakorlatilag minden évben újabb könyveket adnak ki, amit kötelező jelleggel meg kell vásárolni a szülőknek. Így hiába is akarnám átadni pl. az iskolai könyvtárnak vagy alattunk járó diákoknak, nem fogadják el, mert nagy eséllyel nem fog egyezni az új kiadású tankönyvekkel.
  • A műanyag könyv és füzetborítókat átválogattuk aszerint, hogy még használható vagy javításra szorul.
  • A tollakkal kapcsolatban mi úgy állunk, hogy a régmúlt időkből rengeteg gyűlt össze, de ezeket nem akartam kidobálni, mivel még használhatóak. Csak azért nem dobálom ki ezeket, hogy elmondhassam, hogy nincs hulladékunk ilyen téren sem. Én például rengeteget „fogyasztok” a munkám miatt, de az általános iskolában sem írhatnak töltőtollal. A fiamnak töltőtolla van, bár a hosszú tintapatronos (nem a pumpás), de ez még mindig a jobb megoldás ahogy látom, mint a hagyományos golyóstollak. A selejtezés során végigpróbálgattuk az összes golyóstollat és filctollat a következőket figyelembe véve:
    • működik-e még?
    • ha nem működik, akkor cserélhető-e a betétje?
    • ha nem cserélhető, akkor szétszedhető-e annyira hogy a szelektív gyűjtőbe dobhassuk
    • Sajnos a rossz betétek és a filctollak belseje a kommunális gyűjtőbe került. Bár próbáltam utánajárni, de nem találtam ennél jobb megoldást.
  • A ceruzákat külön válogattuk aszerint, hogy melyik grafit és melyik színes. Színes ceruzára még pár évig biztosan szüksége lesz Panninak az általánosban, így ezek egy szép kis saját készítésű dobozba kerültek. A grafitokra is szükség van az iskolában, ezeket külön pakoltuk, hogy lássuk mit kell pótolni. Mivel grafitból nem sok maradt tavalytól, ezért beszereztem jó pár lakkozatlan natúr külsejű darabot. Sajnos radíros a vége, így ha elkopnak, akkor azt külön kell gyűjtenem.
  • A selejtezés során előkerült a régi szuper fém ceruzahegyező. Panni mondta, hogy nem szereti, mert nincs tokja, és órán emiatt nem tudja használni. A megoldás egyszerű, kerestem itthon neki egy kis fém dobozkát, abba tettem bele.
  • Panninak a suliban szüksége lesz idén is egy irattartó papucsra. Még elsőben fából készültet vettem, amit szépen dekoráltam. Ez a mai napig tökéletes.
  • A válogatás során előkerültek papír gumis irattartó mappák, szintén fog kelleni, lehet hogy némelyik javításra szorul, de ez is a következő projektem lesz.

A selejtezés eredményeképpen a korábbi időszaktól eltérően keletkezett kommunális és nagyobb mennyiségű szelektív szemetünk is, de még így sem közelítette meg a sok évvel ezelőtti állapotokat.
Plusz öröm volt számomra, amit a két gyerekem mondott, akikkel a selejtezést együtt végigcsináltuk: Anya, tök szép tiszta lett a szoba, olyan kellemesen üres, mindennek megvan a helye, jó érzés bent lenni. Na már ezért is megérte rászánni azt a két napot.

A következő lépés az lesz, hogy az iskola által kiadott tanszer listát alaposan végignézzük és próbálunk tudatosan döntést hozni, mint például olyan füzetek beszerzését illetően, amelyek újrahasznosított papírból készültek. Ezt egyébként már elkezdtem, mert éppen belefutottam a boltban ezekbe. Sajnos ezek a füzetek jelentősen drágábbak (középkategóriásnak mondanám) mint az egyszerű füzetek, szóval ez lehet, hogy némely családban riasztó lehet.

További iskolával kapcsolatos posztot itt olvashattok: NEVELÉS HULLADÉK NÉLKÜL facebook csoportunkban.

Ha fontosnak tartod a témát, akkor kérlek csatlakozz Te is a JÖN Alapítvánnyal közösen indított „Nevelés Hulladék Nélkül” kampányunkhoz, és töltsd ki a konzultációs űrlapot:
ŰRLAP A KAMPÁNYHOZ

Az iskolakezdés a gyerekeknek sokszor nagy öröm, a szülőknek hatalmas kihívás, mint emberileg, mint anyagilag. De ne adjuk fel.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...