Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Vörös mókus halála: PET palackba szorulva elvágta a torkát

Egy veszélyeztetett vörös mókus halt meg, mert műanyag üvegbe szorult a feje. Menekülés közben elvágta a saját torkát Skóciában. Sokkoló fényképek!

Valószínűleg az állat ételmaradékokat talált az üveg aljában és azokat próbálta megszerezni. Ez okozhatta a vesztét, amikor megpróbált onnan kiszabadulni.

Ha eddig azt hitted, hogy csak az óceánokban pusztulnak az élőlények a műanyag-szennyezéstől, akkor nagyot tévedtél! – szerk.

Az eset július végén történt, de nem mulasztja el azt a tudatot, hogy az állat valószínűleg hosszú és fájdalmas halállal halt meg.

Az elpusztult állat egy PET palackban. / Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Az elpusztult állat egy PET palackban. / Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Úgy gondoljuk, hogy az állat elvágta a torkát. A képeken látszik, ahogy a mókus fél teste a műanyag üveg elejébe szorult. A kidobott tároló alján látható, ahogy egy résen át kidugta a fejét. Próbált kiszabadulni a dobozból. A mókus egyik karma egy másik résen át nyúlik ki, amiből kikövetkeztethető, hogy ki akarta magát ásni a műanyag üvegből.” – írja a kép készítője.

Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Ez a vörös mókus fajta Skócia egyik legveszélyeztetettebb állatai közé tartozik. A szívszorító képek újabb példát mutatnak arra, hogy valójában milyen veszélyt jelent a szemetelés a vadállatok számára. Korábban a hulladékvadász.hu -n egy hasonló, de szerencsés kimenetelű esetet mutatunk be. Ott egy kutya sérült meg, amikor a gazdija levitte a térre sétálni. A sérülés oka az eldobált szemét volt.

Minden ötödik brit emlős, beleértve a vörös mókust és a vadmacskákat, várhatóan egy évtizeded belül kihal.

A “Grampian Moorland Group” osztotta meg ezeket a fényképeket Facebookon, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos a hulladék megfelelő gyűjtése.

“A kidobott műanyag veszélyes a vadvilág számára. Az egyik vadőrünk találta ezt a szegény csöppséget a műanyag dobozban az erdő közepén egy forgalmas út mellett, mely népszerű turisztikai és kutatási útvonalnak számít. Ez most nem egy pozitív #vadvilag poszt, de reméljük, hogy ez rávilágít arra, milyen fontos a hulladék megfelelő gyűjtése.”

A posztot több, mint százezren osztották meg és több ezer komment érkezett felháborodott követőktől.

Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Fotó: GRAMPIAN MOORLAND GROUP

Külföldi hírességek az alábbiakkal kommentálták a vörös mókus halálát:

  • John Jones írta: “Az is lehet, hogy valami barom állított neki csapdát”
  • Christine Bell írta: “Szegény kis koldus, mintha nem lenne elég nehéz dolga a természetben a túlélésért harcolni. Az ember még rátesz egy lapáttal.”
  • Joanne Hammond Wiggins írta: “Szegény kis virsli.”
  • Jack Halford írta: “Borzasztó, hogy ráadásul vörös mókus volt. Felháborító, ahogyan szemetelnek az emberek!”

A veszélyeztetett vörös mókus esete is rámutat arra, hogy mennyire fontos környezetünk tisztasága. A JÖN Alapítvány / Hulladékvadász csapata nap mint nap mindent megtesz a környezetünket elöntő mocsok megszüntetéséért.

  • Ha te is tennél, akár egy bejelentéssel is, kattints ide. Légy Te is Hulladékvadász!
  • Ha csatlakoznál alapítványunk egyre népszerűbb önkéntesi csoportjához kattints ide.

Forrás: thescottishsun.co.uk

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek