Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Adidas fenntarthatóság útjára lép!

Az Adidas fenntarthatóság útjára lépve csatlakozik a műanyag elleni háborúhoz: 2024-re csak újrahasznosított műanyagot fog használni.

Elsőként a Financial Times írt cikket arról, hogy meg kell állítani a “szűz” műanyag felhasználást, mely többek között poliésztert is tartalmaz. Ezt az anyagot a pólóktól a sport melltartókig használják, mivel gyorsan szárad és könnyű a súlya rendkívül népszerű alapanyagnak számít.

Az Adidas kijelentette, hogy a szűz műanyag használatát irodáiban, üzleteiben, raktáraiban és logisztikai központjaiban is megszünteti, ez közel 40 tonna műanyagot spórolna meg 2018-tól.

A világpiaci márkák közül az Adidas csatlakozott legújabban a műanyag csökkentésére irányuló mozgalomhoz. A Starbucks üzleteiben megszünteti a műanyag szívószálak használatát, hasonlóan a McDonald’s-hoz az Egyesült Királyságban és Írországban. Az Ikea is kiszorítja üzleteiből és éttermeiből az egyszer használatos műanyagokat.

Becslések szerint az Adidas 2019-es tavaszi-nyári kollekciója közel 41% újrahasznosított poliésztert tartalmaz majd. A német cég arra számít, hogy a Parley néven ismert cipői forgalma erőteljesen nő, mely olyan műanyag hulladékból készült, ami egyenes úton tartott az óceán felé. Bár ez csak kis részét képezi a globális eladásoknak, az Adidas idén 5 millió pár cipő értékesítésére számít, szemben a tavalyi 1 millióval.

A műanyag globális felhasználása az elmúlt 50 évben meghúszszorozódott. Ennek megduplázódására számítanak a következő 20 évben, mivel olcsó és könnyen felhasználható anyag. Azonban a kormányok és a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, hogy ezzel mennyi kárt okoznak a természetnek.

Kutatások szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Világszerte összesen csupán a műanyag hulladék 14%-át gyűjtik össze újrahasznosítás céljából, ráadásul az újrahasznosítási arány más anyagokhoz képest borzasztó – a papír 58%, a vas és acél 90% kerül újrahasznosításra.

Az Adidas fenntarthatóság útjára lépését reméljük sok multi és cég fogja követni.

Forrás: CNN.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek