Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Adidas fenntarthatóság útjára lép! - Hulladekvadasz.hu

Adidas fenntarthatóság útjára lép!

Az Adidas fenntarthatóság útjára lépve csatlakozik a műanyag elleni háborúhoz: 2024-re csak újrahasznosított műanyagot fog használni.

Elsőként a Financial Times írt cikket arról, hogy meg kell állítani a “szűz” műanyag felhasználást, mely többek között poliésztert is tartalmaz. Ezt az anyagot a pólóktól a sport melltartókig használják, mivel gyorsan szárad és könnyű a súlya rendkívül népszerű alapanyagnak számít.

Az Adidas kijelentette, hogy a szűz műanyag használatát irodáiban, üzleteiben, raktáraiban és logisztikai központjaiban is megszünteti, ez közel 40 tonna műanyagot spórolna meg 2018-tól.

A világpiaci márkák közül az Adidas csatlakozott legújabban a műanyag csökkentésére irányuló mozgalomhoz. A Starbucks üzleteiben megszünteti a műanyag szívószálak használatát, hasonlóan a McDonald’s-hoz az Egyesült Királyságban és Írországban. Az Ikea is kiszorítja üzleteiből és éttermeiből az egyszer használatos műanyagokat.

Becslések szerint az Adidas 2019-es tavaszi-nyári kollekciója közel 41% újrahasznosított poliésztert tartalmaz majd. A német cég arra számít, hogy a Parley néven ismert cipői forgalma erőteljesen nő, mely olyan műanyag hulladékból készült, ami egyenes úton tartott az óceán felé. Bár ez csak kis részét képezi a globális eladásoknak, az Adidas idén 5 millió pár cipő értékesítésére számít, szemben a tavalyi 1 millióval.

A műanyag globális felhasználása az elmúlt 50 évben meghúszszorozódott. Ennek megduplázódására számítanak a következő 20 évben, mivel olcsó és könnyen felhasználható anyag. Azonban a kormányok és a vásárlók is egyre tudatosabbá válnak, hogy ezzel mennyi kárt okoznak a természetnek.

Kutatások szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Világszerte összesen csupán a műanyag hulladék 14%-át gyűjtik össze újrahasznosítás céljából, ráadásul az újrahasznosítási arány más anyagokhoz képest borzasztó – a papír 58%, a vas és acél 90% kerül újrahasznosításra.

Az Adidas fenntarthatóság útjára lépését reméljük sok multi és cég fogja követni.

Forrás: CNN.

You may also like...