A Dominikai Köztársaság betiltja a műanyagot és a hungarocellt

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

A Dominikai Köztársaság keményen beáll a műanyaghulladék ellen vívott harcba, betiltja az egyszer használatos műanyagokat és a hungarocell ételhordókat.

Az elmúlt hónapokban nagy lendületet vett a műanyag elleni harc a szigetországban és új szintre vitte az eseményeket ugyanis 2019. januártól betiltják az egyszer használatos műanyagokat és a hungarocellből készített elviteles dobozokat.

Roosevelt Skerrit miniszterelnök és kormánya júniusban nyilatkozott arról, hogy a szépségéről híres dominikai természetet így akarják megvédeni.
“Dominikát úgy is hívják, hogy “a természet szigete”. Ezt a nevet azonban ki is kell érdemelni. A hulladék problémák azonban hatással vannak erre az elhatározásra, így folytatjuk a harcot vele.” – olvasható Skerrit nyilatkozatában.

A műanyagot betiltása, illetve annak adóterhének növelése számtalan országban ért el eredményeket világszerte. Brit tudósok szerint az Egyesült Királyságban a műanyag zacskók használata érezhetően csökkent, miután 2015-ben bevezették a műanyag zacskókra vonatkozó adót.

Az elmúlt hónapban Új-Zéland és Ausztrália is csatlakozott a mozgalomhoz – bár Ausztráliában a Coles élelmiszeripari kereskedelmi lánc kihátrált a műanyag csökkentő programból. Nagy cégek, mint a Starbucks és a Disney is bejelentette, hogy megszünteti a műanyag szívószálak használatát.

A Dominikai Köztársaság azonban magasabb célra tör, ugyanis elhatározták, hogy ők lesznek a világon az első klímaváltozásnak ellenálló nemzet.

Még nem véglegesítették azt a listát, amin a kitiltott tárgyak szerepelnek, de az biztos, hogy köztük lesz a műanyag szívószál, az eldobható tányérok, evőeszközök, valamint a hungarocellből készült elviteles dobozok.

2017. szeptemberben lecsapott a szigetre a “Maria” nevű hurrikán, melynek hatása a mai napig érezhető.

“A viharos időjárás egyre gyakoribb és súlyosabb. Ez a klímaváltozás érzékelhető jele” – mondta Roosevelt Skerrit.

A környezetvédelmi tervek egybevágnak az ország azon elhatározásával, miszerint a jövőbeli természeti katasztrófák ellen is felerősítik védelmüket.

“Újra kell építenünk és hangolnunk a társadalmunkat és a gazdaságunkat, valamint védeni a környezetünket annak érdekében, hogy egy új, fenntartható Dominikát építsünk.”– mondta a szigetország miniszterelnöke.

A Dominikai Köztársaság vezetőségének rátermettségét bizonyítja a gyors problémafelismerő képessége, hiszen állami akarattal szinte hónapok alatt meg lehet oldani több súlyosabb környezetvédelmi problémát. Reméljük pozitív példájukat minél többen, minél hamarabb átveszik majd, alkalmazni fogják.

Forrás: CNN

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!