Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Pápa: hulladék a Táncsics Mihály utcában - Hulladekvadasz.hu

Pápa: hulladék a Táncsics Mihály utcában

Pápa városa is feliratkozott a hulladékvadászok térképére, hiszen az első hulladékkal kapcsolatos bejelentés érkezett, méghozzá a Táncsics Mihály utcából.

A Veszprém megyei települést eddig elkerülték a hulladékvadászok. Viszont jó jel, hogy ott is vagyunk már páran, akiknek fontos a környezete tisztasága. Minden bejelentésnek nagyon örülünk, de az igazat megvallva, ha nem lennének valószínűleg egy tisztább országban élnénk.

Pápa: hulladék a Táncsics Mihály utcában

Pápa: hulladék a Táncsics Mihály utcában

A bejelentés szövege
“Tisztelt Hulladékvadászok! Úgy tűnik régóta itt van; savanyú szag terjeng a közelében!”

A bejelentés időpontja: 2018.08.25.

Hulladék jellege: kommunális és építési hulladék.

Helyszín/GPS: 47.333458, 17.447829

[codepeople-post-map]

Pápa városának első bejelentési helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Pápa a második legnépesebb település Veszprém megyében, a Pápai járás központja.

Fekvése
Az egykor bővizű Tapolca-patak völgyében, a Pápai-síkság középpontjában található, a Bakony hegység és a Kisalföld találkozásánál. Érinti a 83-as főút.

Nevének eredete
A helytörténészek többsége egyetért abban, hogy a városnév személynévi eredetű: Popo bajor lovagról kapta a nevét, aki az államalapítás korában a mai város helyén kialakult udvarház elöljárója lehetett. A legelfogadottabb feltevés szerint Gizella királyné kíséretével érkezett Magyarországra, de van olyan nézet, amely szerint a honfoglalás előtt, még a Frank Őrgrófság korában élt itt. Valószínűleg tőle származott a Pápa nemzetség, melynek a későbbi századokban a város környékén voltak birtokai. A német eredet mellett szól, hogy középkori német nyelvű metszeteken Poppo vagy Poppa néven jelzik a várost.

Az elmúlt századokban a helytörténészek több, a néphagyományban élő mondát feljegyeztek a város nevéről, amelyek általában a hasonló hangzás miatt a katolikus egyházfővel hozzák kapcsolatba a névadást és az államalapítás korába nyúlnak vissza:

A legismertebb történet szerint, amelyet már Bél Mátyás is feljegyzett 1735-ben, I. István király ezen a helyen találkozott a Rómából visszatérő Asztrik püspökkel, aki átadta neki a II. Szilveszter pápától hozott koronát. Ekkor a király így kiáltott fel: „Ecce papa misit mihi coronam”, vagyis „Íme, a pápa koronát küldött nekem”, a nép pedig az egyházfő iránti tiszteletből és hálából nevezte el Pápának a frissen alapított várost.[5] Pongrátz Gáspár plébános ugyanezt a mondát más formában jegyezte fel 1733-ban: szerinte a város a római pápa legátusáról nyerte a nevét, aki a királyhoz jövet itt pihent meg.

Enessey György 1799-ben megjelent munkájában a púp szóból eredeztette Pápa nevét, mivel a város egy dombon épült.

Forrás: wikipedia

You may also like...