Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Ragasztó készítése házilag csirizből iskolásoknak - Hulladekvadasz.hu

Ragasztó készítése házilag csirizből iskolásoknak

Ragasztó készítése házilag csirizből iskolai használatra, igazán hulladék nélkül. A vegyszermentes elkészítési módot bemutatja Tóth Andi.

Az iskolai felszerelések beszerzésekor, az egyik legnagyobb kihívást számomra mindig a ragasztó jelentette. Jobb híján megvettem a hagyományos technokol ragasztót, mivel az iskolában mindig kértek tubusosat, és általában ezt javasolta az iskola. Idénre azonban megelégeltem nem csak a tubussal járó szemetet, hanem a vegyianyagokat is.

A tubus elvileg fém és műanyag kupak, azaz ha kitisztítom, akkor bedobható a szelektív gyűjtőkbe. De ember legyen a talpán, aki a fém tubus belsejét olyan állapotba tudja hozni, hogy azt nyugodt szívvel a szelektív fém hulladékok közé tudja dobni. A műanyag kupak jelenti ebben az esetben a legkisebb problémát, már ha eltekintünk a műanyag alapvető problémájától, azaz hogy nem bomlik le. A kupak jobb esetben könnyebben kimosható és bátrabban eljárhatunk vele a szelektálásakor.

A bolti ragasztókban lévő vegyianyagokkal kapcsolatos fenntartásaim viszont már más dolog. Még kamasz koromból emlékszem olyan fiatalokra, akik aluljárókban, sötét sarkokban megbújva neylonzacskóból szívták ki a ragasztó bódító hatású gőzeit. Igaz ma már a hagyományos piros színű mellett kapható annak kék, környezetbarátabb, és veszélyes oldószert nem tartalmazó változata is, mégis úgy éreztem, hogy itt az ideje mást is kipróbálni.

Ragasztó készítése házilag lépései

Utánaolvastam és a régmúlt korban élő emberek számára is megfelelő csirizre bukkantam, mint tökéletesnek tűnő hulladékmentes és természetes alapanyagú alternatíva. Az olvasgatás eredményeképpen az alap csiriz receptet kicsit turbóztam, és a következő recept alapján készítettem el első házilagos ragasztónkat:

Hozzávalók:

  • 50 g kukoricaliszt (volt olyan recept ami sima fehér lisztet használt és volt olyan ami kukoricaliszttel készítette, egyenlőre még nem jöttem rá az okára – ha valaki tud segíteni, megköszönöm)
  • 25 g cukor
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 2 dl víz
  • 1 lapos kávéskanál zselatin (elhagyható, az erősebb ragasztóhatás miatt alkalmazható)
  • pár csepp tartósítószer

Elkészítése:
A cukrot és a lisztet keverd össze. Fokozatosan keverd bele a víz egyharmadát, figyelj hogy csomómentes legyen, és ha szükséges akkor óvatosan adagolj még hozzá vizet. Tedd fel melegíteni, és folyamatos keverés mellett addig melegítsd amíg be nem sűrűsödik.

Adagold hozzá keverés mellett a maradék vizet, majd a sót, zselatint. Végül keverd bele a tartósítószert. Én azt az Euxyl PE típust használom, amit a kozmetikumokhoz is szoktam keverni. A ragasztónak ez a része még tesztelés alatt van, ugyanis a leírások szerint hűtőben, légmentesen záródó edényben, pár hétig eláll, de bízom benne hogy ezzel tovább is eltartható, hiszen a terv az, hogy Panni (lányom) a suliba be tudja vinni a bolti helyett.

Ragasztó készítése házilag nem egy bonyolult folyamat.

Ragasztó készítése házilag nem egy bonyolult folyamat.

Tesztelés, csapó 1:
Még meleg volt a ragasztó, amikor ecsettel rákentem a papírlapra. Kicsit talán túl vizes is. Kb. 15 perc után már annyira összeragadt a két lap, hogy tépték szét egymást, ahogy megpróbáltam elválasztani a lapokat. Fél óra elteltével tökéletesen összeragadt a két papírlap. Nagyon enyhén sárgás színe maradt a kukoricalisztnek köszönhetően. A kezelhetősége kicsit macerásabb mint a bolti tubusos verzióknak, mivel jól záródó tégely és egy kis ecset szükséges a használatához. A lányom 10 éves, így remélem ő megbírkózik majd ezzel a feladattal.

Tesztelés, csapó 2:
A ragasztó pár óra pihentetést követően kerül majd ismét tesztelésre, amikor tökéletesen kihűlt. Az egyik része a zárható edényben várakozik, a maradékot viszont a főzőedényben hagyom. Kíváncsi vagyok mi lesz vele, mennyire szárad, dermed meg. Erről hamarosan beszámolok itt.

További iskolával kapcsolatos posztot itt olvashattok: NEVELÉS HULLADÉK NÉLKÜL. Ha fontosnak tartod a témát, akkor kérlek csatlakozz Te is a JÖN Alapítvánnyal közösen indított „Nevelés Hulladék Nélkül” kampányunkhoz, és töltsd ki a konzultációs űrlapot: ŰRLAP A KAMPÁNYHOZ

A ragasztó készítése házilag egy igazán egyszerű módja annak, hogyan csökkentsünk a vegyszerek  és a hulladék keletkezezését gyermekünk nevelése folyamán.

Andi ?

Ha még több hasznos tippet szeretnél olvasni a hulladék csökkentéséről, akkor keresd fel

You may also like...