Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Undersea Bikini - fürdőruha óceáni hulladékból | Interjú - Hulladekvadasz.hu

Undersea Bikini – fürdőruha óceáni hulladékból | Interjú

Az Undersea Bikini egyik alapítójával, Tóth Mónikával készített interjúnkból kiderül, hogy hogyan lehet egy nemes ügy mellé állni értéket teremteni óceáni hulladékból.

Fontosnak érezzük, hogy hírt adjunk olyan vállalkozásról, akik tevékenységünk kapcsán környezetünkért tesznek. Ilyen magyar vállalkozás az Undersea Bikini is, ami teljes egészében Magyarországon működik, egy szolnoki varrodában. Jelenleg csak webshopunk van, ahonnan a világ összes országába szállítanak.

Az interjú rovatunkban az magyar vállalkozás létrehozásáról, céljairól és az eddig elért sikerekről kérdezgettük Tóth Mónikát.

Az Undersea Bikini egyik alapítója, Tóth Mónika.

Az Undersea Bikini egyik alapítója, Tóth Mónika.

Honnan jött a Undersea Bikini létrehozásának az ötlete?
Környezettudatos beállítottságú emberként a természet szerelmesei vagyunk, amivel az is együtt jár, hogy imádunk utazni. Sosem a nagy városokat célozzuk meg, sokkal inkább a perifériákra eső helyeket, melyek még a maguk érintetlen állapotában fedezhetőek fel. Azonban, egyre többször kerültünk olyan szituációba, mikor azzal szembesültünk, hogy még ezek a rejtett paradicsomok is műanyag szeméttel vannak elárasztva. Nem az emberek keze által közvetlenül, sokkal inkább az óceán miatt, mely napról napra egyre több hulladékot mos a partra.

Mivel búvárkodni is nagyon szeretünk, sok elszomorító dolgot tapasztalunk a víz alatt is. Ezek a pillanatok mindig nagyon szívbemarkolóak, viszont épp ezeknek az élményeknek hála, egyre többet jártunk utána a témának. Elsavasadó vizek, elfehéredő korallzátonyok, óceáni zajszennyezés, túlhorgászás, elhasznált halászhálók kártékony hatásai, és még sorolhatnám. Minél többet tudtunk meg, annál jobban éreztük, hogy nekünk is tennünk kell valamit.

Az Undersea Bikini egy tökéletes platformot ad nekünk erre, hiszen nem csupán óceáni hulladékból újrahasznosított fürdőruhákat készítünk, hanem folyamatosan felhívjuk követőink figyelmét az aktuális problémákra, tájékoztatjuk, ösztönözzük őket és a bevételünkből egy non-profit szervezetet is támogatunk, akik tengeri teknősök megmentésével foglalkoznak.

Hogyan történik az óceáni hulladék begyűjtése?
Fürdőruháink egy speciális Econyl fonalból készülnek, ami egy 100%-osan újrahasznosított nejlonfonal, mely különböző, hasznos élettartalmuk végét elérő hulladékokból készülnek egy nagyon komplex technológia segítségével.

Ilyen hulladék lehet akármilyen műanyag hulladék, köztük az óceánok fenekén található elhasznált halászhalók tömkelege, amit önkéntes búvárcsapatok hoznak a felszínre főként Európával határos tengereinkből (Belgium, Hollandia, Egyesült Királyság, Görögország, Olaszország). Ez a folyamat hatalmas gépparkot igényel és Olaszországban történik, innen rendeljük az alapanyagot, amiből fürdőruhákat készítünk. Fontos tudni, hogy maga az újrahasznosítási technológia is teljes egészében környezetbarát.

Milyen tanúsítvány igazolja a kérkedőnek, hogy tényleg óceáni hulladék az alapanyag?
Az anyag amit használunk GRS (Global Recycle Standard) minősítéssel rendelkezik, ami igazolja egy termék újrahasznosított tartalmát.

Miért éppen óceáni hulladék? Csak ebből a fajta hulladékból dolgoztok?
Nem csupán óceáni hulladék kerül feldolgozásra, de nagy részét teszi ki. Évente 8 millió tonna szemét végzi a tengerekbe és jelenleg 640 ezer tonna elhasznált halászháló károsítja a vízi élővilágot.

Egy ilyen halászháló élettartama során 30-40 emlős állatot sebesít/öl meg. Főként erre szeretnénk felhívni az emberek figyelmét!

Eddig hány tonna hulladékot sikerült ilyen módon újrahasznosítani, felhasználni?
Az a cég akivel együttműködünk, 2013-ban kezdte meg működését és azóta 375 tonna elhasznált halászhálót sikerült újrahasznosítaniuk. Az Undersea Bikini első kollekciójával 155 kg hulladék került újrahasznosításra és reméljük, hogy ez a mennyiség folyamatosan emelkedni fog.

A termékeket Magyarországon vagy külföldön készítek el? Hol forgalmazzátok?
Fürdőruháink összeállítása teljes egészében Magyarországon zajlik, egy szolnoki varrodában. Egyelőre csak webshopunk van, ahonnan a világ összes országába szállítunk.

Szerintetek az emberek mennyire részesítik előnyben az újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket?
A személyes véleményem az, hogy még nem részesítik az emberek előnyben az ilyen termékeket. Egyrészt azért nem, mert ezek a termékek általában magasabb árkategóriába tartoznak, hiszen az újrahasznosítási folyamat megdrágítja az anyagárakat, másrészt tartanak a minőségtől is.

Pedig egy újrahasznosított alapanyag is lehet éppen olyan minőségi mint egy nem újrahasznosított, nem kell hogy különbség legyen. Mi az Undersea Bikini-vel meg szeretnénk mutatni, hogy mind minőségben, mind árban fel tudjuk venni a versenyt a nagy világmárkákkal.

A bikinin kívül más ruhatípusokkal is szándékoztok a későbbiekben foglalkozni?
A közeljövőben maradni szeretnénk a fürdőruháknál.

Szerintetek megmenthetőek még az óceánok és azok élővilága?
Ha optimista szeretnék lenni, akkor azt válaszolnám, hogy ha ettől a pillanattól fogva mindenki elkezdene környezettudatos döntéseket és áldozatokat hozni Földünk megmentése érdekében, akkor lenne esély rá. Sajnos rohamosan pusztul Földünk, ezért sorsdöntő lehet, hogy a következő években ki milyen döntéseket hoz.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon is környezetvédelemmel kapcsolatos vállalkozások indulnak. Köszönjük az interjút, Tóth Mónikának, az Undersea Bikini egyik megalapítójának. 

Fotók. Undersea Bikini

You may also like...