Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Környezetbarát textilszatyor díszítése – #66 DIY

Környezetbarát textilszatyor díszítése személyre szabhatóan, amely remek ajándék lehet egyedi alkalomra egy környezetére odafigyelő ember részére.

A textil szatyrokat és szütyőket Olaszországban készítettük az I.KHCS kreatív alkotótábor keretében. Az egyik legkedveltebb technika volt a táborban, melynek során a résztvevők kipróbálhatták a stencilezést, a decoupage tecnikát, és a textilspray használatát is elsajátíthatták. Az ilyen csoportos foglalkozásokban a személyes kedvenc részem az, hogy a különböző személyiségek hányféleképpen valósítják meg ugyanazt a feladatot.

A mintadarabot Lakbear készítette, ez volt a kiinduló pont mindenki számára.

textiltáska

Készítő: Lakbear vezetésével az I.KHCS kreatív alkotó tábor résztvevői

Elkészítési idő: 1-1,5 óra

Technika: textilfestés, decoupage, stencilezés

Hozzávalók:

  • kerek (vagy négyszögletes) sablon kartonból kivágva
  • olló
  • textil szatyor (melynek készítését előző cikkünkben részleteztük)
  • Pentart textil spray
  • Pentart textil festék
  • Pentart textil decoupage ragasztó
  • Pentart, stamperia rizspapír
  • Pentart stencil
  • Stamperia stencil ecset

Elkészítése:

textiltáska

előkészületek

Egy kartonból kivágunk egy kerek sablont, vagy amilyet a rizspapír mintája megkíván. A textilszatyor belsejébe alufóliát teszünk, hogy ne engedjük átáztatni az anyagot a munkánk során. A kartonból vágott sablont elhelyezzük a szatyor közepén, vagy ahová később a rizspapírt fel szeretnénk helyezni. Körbe fújjuk a textil sprayvel, ebből érdemes több harmonizáló színárnyalatot is használni.

textil táska

A fehéren maradt kerek sablon alatti részt átkenjük a textil decoupage ragasztóval, ráhelyezzük a rizspapírt és felülről is lekenjük a ragasztóval.

textil táska

Ha megszáradt kedvünk szerint stencilezhetünk rá. A stencilt ragasszuk fel a megfelelő helyre és a stencilecset segítségével apró “töcskölő” mozdulatokkal egy vagy több színnel (textilfesték, textilspray) töltsük ki a réseket, majd vegyük le róla a stencilt. Még ezt követően is megfújhatjuk a textilsprayvel, ha kitakarjuk a mintánkat.

textil táska

stencil, textilspray

textil táska

a stencilezett minta

Teljes száradást követően zsírpapír segítségével vasaljuk át a festett részeket (a decoupageolt részeket nem szükséges). A személyiségi jegyek készítés közben is kiütköztek, volt aki a festészet szerelmese és csak akrillal festett a textil szütyőre. A textilszatyrok személyre szabásához csak a képzeletünk szabhat határt. A teljesség igénye nélkül mutatunk pár elkészült szatyrot:

Ezután már csak a gondos csomagolás következik. Ha van erre környezetkímélő ötleteket osszátok meg velünk hozzászólásban, vagy e-mailben.  Ha összegyűlik belőle egy nagy csokorra való, akkor készítünk belőle egy cikket még a nagy karácsonyi hajrá előtt!

A textilspray használatához még több ötletet találsz ebben a videóban.

Ha tetszett a  környezetbarát textilszatyor díszítése című cikkünk, nézd meg az eddigi DIY cikkeket honlapunkon, a DIY menüpontban.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek