Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Környezetbarát textilszatyor díszítése – #66 DIY - Hulladekvadasz.hu

Környezetbarát textilszatyor díszítése – #66 DIY

Környezetbarát textilszatyor díszítése személyre szabhatóan, amely remek ajándék lehet egyedi alkalomra egy környezetére odafigyelő ember részére.

A textil szatyrokat és szütyőket Olaszországban készítettük az I.KHCS kreatív alkotótábor keretében. Az egyik legkedveltebb technika volt a táborban, melynek során a résztvevők kipróbálhatták a stencilezést, a decoupage tecnikát, és a textilspray használatát is elsajátíthatták. Az ilyen csoportos foglalkozásokban a személyes kedvenc részem az, hogy a különböző személyiségek hányféleképpen valósítják meg ugyanazt a feladatot.

A mintadarabot Lakbear készítette, ez volt a kiinduló pont mindenki számára.

textiltáska

Készítő: Lakbear vezetésével az I.KHCS kreatív alkotó tábor résztvevői

Elkészítési idő: 1-1,5 óra

Technika: textilfestés, decoupage, stencilezés

Hozzávalók:

  • kerek (vagy négyszögletes) sablon kartonból kivágva
  • olló
  • textil szatyor (melynek készítését előző cikkünkben részleteztük)
  • Pentart textil spray
  • Pentart textil festék
  • Pentart textil decoupage ragasztó
  • Pentart, stamperia rizspapír
  • Pentart stencil
  • Stamperia stencil ecset

Elkészítése:

textiltáska

előkészületek

Egy kartonból kivágunk egy kerek sablont, vagy amilyet a rizspapír mintája megkíván. A textilszatyor belsejébe alufóliát teszünk, hogy ne engedjük átáztatni az anyagot a munkánk során. A kartonból vágott sablont elhelyezzük a szatyor közepén, vagy ahová később a rizspapírt fel szeretnénk helyezni. Körbe fújjuk a textil sprayvel, ebből érdemes több harmonizáló színárnyalatot is használni.

textil táska

A fehéren maradt kerek sablon alatti részt átkenjük a textil decoupage ragasztóval, ráhelyezzük a rizspapírt és felülről is lekenjük a ragasztóval.

textil táska

Ha megszáradt kedvünk szerint stencilezhetünk rá. A stencilt ragasszuk fel a megfelelő helyre és a stencilecset segítségével apró „töcskölő” mozdulatokkal egy vagy több színnel (textilfesték, textilspray) töltsük ki a réseket, majd vegyük le róla a stencilt. Még ezt követően is megfújhatjuk a textilsprayvel, ha kitakarjuk a mintánkat.

textil táska

stencil, textilspray

textil táska

a stencilezett minta

Teljes száradást követően zsírpapír segítségével vasaljuk át a festett részeket (a decoupageolt részeket nem szükséges). A személyiségi jegyek készítés közben is kiütköztek, volt aki a festészet szerelmese és csak akrillal festett a textil szütyőre. A textilszatyrok személyre szabásához csak a képzeletünk szabhat határt. A teljesség igénye nélkül mutatunk pár elkészült szatyrot:

Ezután már csak a gondos csomagolás következik. Ha van erre környezetkímélő ötleteket osszátok meg velünk hozzászólásban, vagy e-mailben.  Ha összegyűlik belőle egy nagy csokorra való, akkor készítünk belőle egy cikket még a nagy karácsonyi hajrá előtt!

A textilspray használatához még több ötletet találsz ebben a videóban.

Ha tetszett a  környezetbarát textilszatyor díszítése című cikkünk, nézd meg az eddigi DIY cikkeket honlapunkon, a DIY menüpontban.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...