Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Multik a műanyagszennyezés mögött - Hulladekvadasz.hu

Multik a műanyagszennyezés mögött

A nagy multik is felelősek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés kapcsán. Ez derül ki egy friss nemzetközi felmérésből.

A Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és a Danone termékei tették ki a Break Free From Plastic-mozgalom által 42 országban szervezett 239 szemétszedő akció során összeszedett szemét legnagyobb részét. A legszennyezőbbnek a Coca-Cola bizonyult közülük. Világszerte összesen több ezer márkához köthetően több mint 187 ezer – itthon közel 3 ezer – darab, vizeket és óceánokat szennyező, egyszer használatos csomagolást válogattak szét az aktivisták. A jelentés az eddigi legátfogóbb elemzés arról, hogy jelenleg mely cégek termékei szennyezik leginkább a Földünket.

Mintegy 10 ezer aktivista 6 kontinensen, 42 országban tartott 239 szemétgyűjtő eseménye során összesen 187 851 darab hulladékot válogatott szét.

A civil csoportosulások által végzett átfogó vizsgálat szerint sorrendben a multik: Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé, a Danone, a Mondelez, a Procter & Gamble, a Unilever, a Perfetti Van Melle, a Mars és a Colgate-Palmolive voltak a legnagyobb gyártói a természetbe kijutott és onnan összegyűjtött szemétnek.

Az értékelés során csak azokat a márkákat vettük figyelembe, melyek legalább 10 országban jelen voltak a 42-ből.

A műanyagszemét-szennyezés fő kibocsátói Ázsiában a Coca-Cola, a Perfetti Van Melle és a Mondelez voltak: ott a szemét 30%-a tőlük származott. Az amerikai kontinensen és Európában a Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé végzett a szégyenlista élén: Amerikában hozzájuk volt köthető a vizsgált szemét mintegy kétharmada, míg Európában 45%-a.

Műanyaghorror az állatvilágban - erős idegzetűeknek

Műanyaghorror az állatvilágban – erős idegzetűeknek – cikk elérhető a képre kattintva.

A legnagyobb arányban nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú szemét (eldobható kávés- és üdítőspoharak, ételtároló dobozok) volt megtalálható a legtöbb helyszínen, ezt követte szorosan a PET-palack.

A megoldás az egyszer használatos csomagolóanyagok kivezetése lenne, ugyanis amíg a cégek nem hagynak fel ezek használatával, addig az önkéntesek hiába tisztítják meg újra és újra a tengerpartot a Fülöp-szigeteken, vagy a Tisza felső szakaszát a hazai PET Kupán, a vízpartokat hamarosan újra ellepi a szemét.

A Break Free From Plastic mozgalom márkavizsgálata a legfőbb szemétgyártókat azonosítja be és arra szólítja fel őket: végre felelősséget kell vállalniuk a tőlük származó műanyagszennyezésért. Ideje, hogy jelentősen csökkentsék az eldobható műanyag csomagolóanyagok használatát, újratervezzék a rendszereiket, üzleti modelljeiket, és először minimalizálják, majd idővel beszüntessék az eldobható csomagolások használatát.

A multik felelőssége a termékgyártás kapcsán egyértelmű, de ne feletkezzünk meg arról, hogy az emberek szemetelnek és nem a tanulmányban leírt társaságok.

Forrás: greanpeace.org

You may also like...