Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? - 5 tipp! - Hulladekvadasz.hu

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? – 5 tipp!

Hulladékot éget a szomszéd? Az őszi avarégetés és a téli hideg időszak beköszöntével egyre többen égetnek hulladékot illegálisan.

Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen. A hulladék égetése szigorúan tilos mindenkinek.

JÖN Alapítványunk rendszeres szemléletformáló kampányokkal igyekszik a lakosság figyelmét felkelteni a súlyosan égető egészségkárosító tevékenységre. Többek közt, a Ne égess, komposztálj őszi kampányával vagy a Füst-öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! téli kampányával.

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

Mit tehetsz, ha a szomszédod hulladékot éget?

  • Először is a legfontosabb ne hagyd magad belefásulni a büdös és mérgező füstbe.
  • Ne félj a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen.
  • A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondd el neki, hogy ezzel megmérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családja – beleértve kis kedvence (például: kutya, macska) – egészségét is.
  • Ha nem használ a jó szó, a baráti figyelmeztetés, akkor közérdekű panaszbejelentés intézményét kell használnod, hogy megmentsd a tiszta levegődet. Fordulj a megyei Kormányhivatalok Környezetvédelmi és Természetvédelmi osztályaihoz. A közérdekű bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálod a kialakult helyzetet. Így a bizonyítás is pofon egyszerűvé válik.
  • Ha elviselhetetlen a helyzet mindenképpen értesítsd a rendőrséget vagy a tűzoltóságot (A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.). A kiérkező szerveknek kötelező írásban rögzíteni a bejelentő által tapasztalt problémákat, amit az illetékes járási hivatal felé kötelesek továbbítani. Minden esetben kivizsgálás történik, így akár hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt eljárás indulhat a hulladékégető ellen.

Az illegális hulladékégetés egészségügyi hatásairól összeállított anyagunkból mindenki levonhatja a konzekvenciákat, hogy vajon megéri-e saját és közvetlen környezetünk, családunk egészségét hulladékégetéssel kockáztatni.

Bízunk benne, hogy mindenki a legjobb megoldást választja: Az illegális hulladékégetés ROSSZ!

Aki hulladékot éget legtöbb esetben tudatlanul teszi. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti ossza meg ezt a cikket vagy hívja fel a figyelmet minél több helyen az illegális hulladékégetés veszélyeire. 

Közös érdekünk a tiszta levegő, hiszen a FÜST-ÖL!

Ha tetszett vagy hasznosnak gondolod a cikkünket, akkor kérjük támogasd munkánk fennmaradását, hogy minél több ehhez hasonló informáló cikket tudjunk készíteni.




You may also like...