Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? – 5 tipp!

Hulladékot éget a szomszéd? Az őszi avarégetés és a téli hideg időszak beköszöntével egyre többen égetnek hulladékot illegálisan.

Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen. A hulladék égetése szigorúan tilos mindenkinek.

Többféle témában: Komposztálás, zöld marketing, környezetvédelem és IT, cégzöldítés. Kattints a képre a részletekért.

Többféle témában: Komposztálás, zöld marketing, környezetvédelem és IT, cégzöldítés. Kattints a képre a részletekért.

JÖN Alapítványunk rendszeres szemléletformáló kampányokkal igyekszik a lakosság figyelmét felkelteni a súlyosan égető egészségkárosító tevékenységre. Többek közt, a Ne égess, komposztálj őszi kampányával vagy a Füst-öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! téli kampányával.

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

Mit tehetsz, ha a szomszédod hulladékot éget?

  • Először is a legfontosabb ne hagyd magad belefásulni a büdös és mérgező füstbe.
  • Ne félj a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen.
  • A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondd el neki, hogy ezzel megmérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családja – beleértve kis kedvence (például: kutya, macska) – egészségét is.
  • Ha nem használ a jó szó, a baráti figyelmeztetés, akkor közérdekű panaszbejelentés intézményét kell használnod, hogy megmentsd a tiszta levegődet. Fordulj a megyei Kormányhivatalok Környezetvédelmi és Természetvédelmi osztályaihoz. A közérdekű bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálod a kialakult helyzetet. Így a bizonyítás is pofon egyszerűvé válik.
  • Ha elviselhetetlen a helyzet mindenképpen értesítsd a rendőrséget vagy a tűzoltóságot (A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.). A kiérkező szerveknek kötelező írásban rögzíteni a bejelentő által tapasztalt problémákat, amit az illetékes járási hivatal felé kötelesek továbbítani. Minden esetben kivizsgálás történik, így akár hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt eljárás indulhat a hulladékégető ellen.

Az illegális hulladékégetés egészségügyi hatásairól összeállított anyagunkból mindenki levonhatja a konzekvenciákat, hogy vajon megéri-e saját és közvetlen környezetünk, családunk egészségét hulladékégetéssel kockáztatni.

Bízunk benne, hogy mindenki a legjobb megoldást választja: Az illegális hulladékégetés ROSSZ!

Aki hulladékot éget legtöbb esetben tudatlanul teszi. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti ossza meg ezt a cikket vagy hívja fel a figyelmet minél több helyen az illegális hulladékégetés veszélyeire. 

Közös érdekünk a tiszta levegő, hiszen a FÜST-ÖL!

Ha tetszett vagy hasznosnak gondolod a cikkünket, akkor kérjük támogasd munkánk fennmaradását, hogy minél több ehhez hasonló informáló cikket tudjunk készíteni.
Ezek a cikkeink is érdekelhetnek