Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

1956-os forradalom eszméi a jelenkor környezetvédelmében

Az 1956-os forradalom eszméi, ha elsőre nem is egyértelműen, de visszaköszönnek jelenkor környezetvédelmében, hiszen most is a jövőnk a tét.

Október 23-án, a Magyar Szabadság napján megemlékezünk nemzetünk Hőseiről, akik a jövőnkért szálltak harcba az elnyomó sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen. Ezzel példát mutatva küzdőszellemből, bátorságból és kiállásból minden elkövetkező nemzedéknek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc a  20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án. / Fotó: mult-kor.hu

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án. / Fotó: mult-kor.hu

A mai környezetvédelem a jelenkor forradalma, egy a jövőért küzdő, környezetet megmentő ökoharc, ahol minden egyes honfitársunknak komoly feladata van. Magyarország természeti értékeinek a megvédése mellett komoly szemléletváltásra van szükség környezetünket terhelő életvitelünkben is. A tudatosabb vásárlással komoly eredményt lehet elérni, ha mindenki csak egy kicsit átgondoltabban éli mindennapjai.

JÖN Alapítvány Csomagolásmentes május eseménye, ahol mindenki hulladék nélkül vásárolt. / Beszámoló a cikkre kattintva elérhető.

JÖN Alapítvány Csomagolásmentes május eseménye, ahol mindenki hulladék nélkül vásárolt. / Beszámoló a cikkre kattintva elérhető.

A világunkat veszélyeztető globális klímaváltozás hatásait a magyar lakosság is napról napra egyre jobban a bőrén is megérzi. Erre kiváló példa Hazánk legnagyobb folyójának extrémen alacsony vízállása. A németországi Fekete-erdőből eredő folyónk vízhozama hatalmas mennyiségben megcsappant köszönhetően annak, hogy Európa egyes részein komoly aszályos időszakok alakultak ki.

Budapesti ínség szikla felbukkanása jelzi a folyó alacsony vízállását. / Fotó: wikipedia.

Budapesti ínség szikla felbukkanása jelzi a folyó alacsony vízállását. / Fotó: wikipedia.

Részlet, Áder János köztársasági elnök korábbi beszédéből, amit a Global Climate Action Summit nemzetközi klímacsúcs záró plenáris ülésén mondott, a San Francisco-i Moscone Center kongresszusi központban:

A cselekvésre az időnk egyre kevesebb, a felelősségünk viszont az idő előrehaladtával egyre nő. Megköszönve megtisztelő figyelmüket, Mark Twain gondolatával szeretnék búcsúzni önöktől: „Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.” – forrás keh.hu.

Fel kell venni a kesztyűt a XXI. század másik legnagyobb globális problémájával,  a hulladékszennyezéssel!

A mindent elborító mocsok talán az, ami a legszembeötlőbb és amivel leginkább aktivizálni lehet a lakosságot. Emiatt jött létre a hulladekvadasz.hu és később, Magyarország egyik legaktívabb környezetvédelmi szervezete, a JÖN!

Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes!
A hulladekvadasz.hu létrejötte óta több ezer honfitársunkat ösztönözte környezetünk megmentéséért. Eddig több mint 3000 bejelentést kaptunk, amit az illetékeseknek továbbítottunk, aminek a megoldásairól is rendszeresen beszámolunk (Hulladékvadászok nagy-térképén mindezt nyomon lehet követni.). A tevékenységünk egyfajta tolmácsfunkció a lakosság és az illetékes önkormányzatok, illetve állami szervek közt.

Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány
A környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány nap, mint nap felveszi a kesztyűt és szemeteszsákot ragad, hogy ösztönözze a lakosságot környezetünk megmentéséért. Az utóbbi félévben több tucat eseményt szerveztünk, ahol közel 1000 önkéntes jelent meg. Ebből különösen kiemelkedik, a Dunamentő kaland, ahova közel 400 lelkes környezetünkért tenni akaró önkéntes jött el, hogy felvegye a harcot a mindent elborító mocsokkal a Duna-parton.

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

Az eseményen résztvevő önkéntesek közel 20 köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze 2 kilométeres szakaszon, a Szabadság hídtól egészen a Lánchídig. Ez a hulladékmennyiség a helyszínen tudósító MTVA M1 Híradója szerint közel 650 szemeteszsáknak felelt meg.

Ezért is úgy véljük, hogy a mai magyarországi környezetvédelem kísértetiesen hasonlít az 1956-os forradalom eszméihez, hiszen most is a jövőnk a tét.