Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
1956-os forradalom eszméi a jelenkor környezetvédelmében - Hulladekvadasz.hu

1956-os forradalom eszméi a jelenkor környezetvédelmében

Az 1956-os forradalom eszméi, ha elsőre nem is egyértelműen, de visszaköszönnek jelenkor környezetvédelmében, hiszen most is a jövőnk a tét.

Október 23-án, a Magyar Szabadság napján megemlékezünk nemzetünk Hőseiről, akik a jövőnkért szálltak harcba az elnyomó sztálinista terror és a szovjet megszállás ellen. Ezzel példát mutatva küzdőszellemből, bátorságból és kiállásból minden elkövetkező nemzedéknek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc a  20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án. / Fotó: mult-kor.hu

A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án. / Fotó: mult-kor.hu

A mai környezetvédelem a jelenkor forradalma, egy a jövőért küzdő, környezetet megmentő ökoharc, ahol minden egyes honfitársunknak komoly feladata van. Magyarország természeti értékeinek a megvédése mellett komoly szemléletváltásra van szükség környezetünket terhelő életvitelünkben is. A tudatosabb vásárlással komoly eredményt lehet elérni, ha mindenki csak egy kicsit átgondoltabban éli mindennapjai.

JÖN Alapítvány Csomagolásmentes május eseménye, ahol mindenki hulladék nélkül vásárolt. / Beszámoló a cikkre kattintva elérhető.

JÖN Alapítvány Csomagolásmentes május eseménye, ahol mindenki hulladék nélkül vásárolt. / Beszámoló a cikkre kattintva elérhető.

A világunkat veszélyeztető globális klímaváltozás hatásait a magyar lakosság is napról napra egyre jobban a bőrén is megérzi. Erre kiváló példa Hazánk legnagyobb folyójának extrémen alacsony vízállása. A németországi Fekete-erdőből eredő folyónk vízhozama hatalmas mennyiségben megcsappant köszönhetően annak, hogy Európa egyes részein komoly aszályos időszakok alakultak ki.

Budapesti ínség szikla felbukkanása jelzi a folyó alacsony vízállását. / Fotó: wikipedia.

Budapesti ínség szikla felbukkanása jelzi a folyó alacsony vízállását. / Fotó: wikipedia.

Részlet, Áder János köztársasági elnök korábbi beszédéből, amit a Global Climate Action Summit nemzetközi klímacsúcs záró plenáris ülésén mondott, a San Francisco-i Moscone Center kongresszusi központban:

A cselekvésre az időnk egyre kevesebb, a felelősségünk viszont az idő előrehaladtával egyre nő. Megköszönve megtisztelő figyelmüket, Mark Twain gondolatával szeretnék búcsúzni önöktől: „Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.” – forrás keh.hu.

Fel kell venni a kesztyűt a XXI. század másik legnagyobb globális problémájával,  a hulladékszennyezéssel!

A mindent elborító mocsok talán az, ami a legszembeötlőbb és amivel leginkább aktivizálni lehet a lakosságot. Emiatt jött létre a hulladekvadasz.hu és később, Magyarország egyik legaktívabb környezetvédelmi szervezete, a JÖN!

Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes!
A hulladekvadasz.hu létrejötte óta több ezer honfitársunkat ösztönözte környezetünk megmentéséért. Eddig több mint 3000 bejelentést kaptunk, amit az illetékeseknek továbbítottunk, aminek a megoldásairól is rendszeresen beszámolunk (Hulladékvadászok nagy-térképén mindezt nyomon lehet követni.). A tevékenységünk egyfajta tolmácsfunkció a lakosság és az illetékes önkormányzatok, illetve állami szervek közt.

Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány
A környezetvédelmi szervezetünk, a JÖN Alapítvány nap, mint nap felveszi a kesztyűt és szemeteszsákot ragad, hogy ösztönözze a lakosságot környezetünk megmentéséért. Az utóbbi félévben több tucat eseményt szerveztünk, ahol közel 1000 önkéntes jelent meg. Ebből különösen kiemelkedik, a Dunamentő kaland, ahova közel 400 lelkes környezetünkért tenni akaró önkéntes jött el, hogy felvegye a harcot a mindent elborító mocsokkal a Duna-parton.

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

Történelmi Dunamentő kaland: 400 ember a tiszta Duna-partért

Az eseményen résztvevő önkéntesek közel 20 köbméternyi szemetet gyűjtöttek össze 2 kilométeres szakaszon, a Szabadság hídtól egészen a Lánchídig. Ez a hulladékmennyiség a helyszínen tudósító MTVA M1 Híradója szerint közel 650 szemeteszsáknak felelt meg.

Ezért is úgy véljük, hogy a mai magyarországi környezetvédelem kísértetiesen hasonlít az 1956-os forradalom eszméihez, hiszen most is a jövőnk a tét.

You may also like...