Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fürged lomi-lepratelepe Ozora mellett

Fürged község lomi-lepratelepe – a bejelentő állítása szerint – ozorai import szemétből jött létre a kistelepülés mellett.

Frissítve
2018.11.22.

Fürged Önkormányzatától az alábbi tájékoztatást kaptuk:
“Az Ön által is jelzett illegális hulladéklerakással kapcsolatban tájékoztatom, hogy Fürged község polgármestereként a törvényalkotóknál kezdeményezem rendelet alkotását a probléma megoldására, valamint a Tamási Rendőr-kapitányságon feljelentést teszek.”

Továbbá azt a tájékoztatást is kaptuk, hogy az önkormányzatnak hatalmas anyagi ráfordításokba kerülnek az illegális hulladéklerakások felszámolása. Emiatt a legtöbb esetben az ilyen jellegű problémák hosszabb megoldási ciklussal rendelkeznek. Ergo akkor tudják elvinni más szemetét, ha az önkormányzati büdzséből eltudnak különíteni erre a tevékenységre pénzt.

Köszönjük a tájékoztatást és további jó munkát kívánunk!


Korábban
2018.10.26.

A település első bejelentésében több tonna  illegálisan lerakott hulladékról tanúskodik.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! A volt vasútállomás helyén rendszeresen dobnak ki lomis szemetet. Fürgeden nincs aki lomizik, ezért kizárásos alapon a közeli Ozoráról hordják ide a szemetet.”

A bejelentés időpontja: 2018.10.24.

Hulladék jellege: kommunális, építési.

Helyszín/GPS: 46.726756, 18.289182

Fürged lomi-lepratelepi helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Fekvése
Fürged község Tolna megye északnyugati részén fekszik, ott, ahol a Somogy-tolnai dombvidék a Mezőfölddel összeér. Fekvése tehát természetszerűleg meghatározza adottságait: jobbára löszfujta dombvidék, síksággal és kisebb fennsíkkal váltakozva. A község is maga egy ilyen fennsíkon fekszik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vidékre. A határos települések: északon Felsőnyék, északkeleten Ozora, délen Tamási, nyugaton Nagyszokoly és Magyarkeszi.

Története
Fürged 1871 táján Felsőnyék-től különválva önálló községgé alakult, erről azonban hivatalos adatok nem lelhetők fel. Mindig volt lakott település a mai Fürged helyén, vagy egészen közel a község határában, ezt a kőkori és középkori leletek bizonyítják. Horhi községet tekinthetjük elődjének, mely a múltban is Tolna vármegyéhez tartozott. 1871 után lakossága 13 korábbi puszta, illetve major lakosságából tevődik össze. (Aladár puszta, Belfürgedpuszta, Csárda-ház, Gubarci szőlőhegy, Horhi puszta, Júlia-major, Külfürgedpuszta, Potoly-puszta, Tükrös-major). Jobbára mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkoznak.

Legjelentősebb gazdasági társaság helyben a Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezet. A lehetőségeket szűkíti és egyre nehezíti a nagyarányú munkanélküliség, ami becslések szerint közel 30%-os, 1996-ban 120 fő volt. A lakosság létszáma az 1871-es évben 820 fő volt. 1910-ben 905, 1930-ban 1117. Ezt követően a létszám állandóan csökkent. 1999-ben 707 fő lakta a községet.

Forrás: wikipedia.