Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében

Mérgező füst és nyomor jut osztályrészül környezettudatos honfitársainknak Nógrád megyében, ahol egy családfő elkeseredett harcot vív családja egészségéért.

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? című cikkünk nyomán kaptuk az alábbi levelet egyik kedves olvasónktól, aki már szinte mindent megpróbált azért, hogy jobb belátásra bírja szomszédjait, mindhiába. A levele mélyen elgondolkodtató és valós problémákat mutat be Magyarország elmaradottabb részeiről, ahol a környezeti tudat és szemételformálásról még sosem hallottak.

Az Olvasói különvélemény rovatunkban a szerkesztőségünkbe beérkező leveleket osztunk meg, amik valós társadalmi problémákról szólnak.

A Nógrád megyei mérgező füst problémájáról és áldatlan állapotokról szóló olvasói levél:

“Nem is tudom, hol kezdjem. Nógrád megyében élek a családommal. E vidék az ország más tájaihoz képest elmaradottabb, néha már már úgy tűnik kihagytak bennünket a fejlődésből és értem ezt mindenre.

Mérgező füst száll Nógrád megyében: Nógrád, 2018.10.17., déli 12 óra. / Fotó: facebook.com/avaregetes

Mérgező füst száll Nógrád megyében: Nógrád, 2018.10.17., déli 12 óra. / Fotó: facebook.com/avaregetes

A fiatalok elhagyják a megyét, továbbtanulás, vagy munkavállalás céljából és utána már nem is jönnek vissza. A szakképzetlen és alul iskolázott egyének, családok megyéje lett Nógrádból, kis túlzással, akik nagy részét abszolút nem érdekli a környezetvédelem, sőt azt sem tudják, hogy mi az, – az alul iskolázottság miatt.

Komposztálás? A füst öl? Ne szórd szét a hulladékot a környezetben? Hát ezek az emberek abszolút, de még csak azt sem tudják, hogy mit jelentenek ezek a szavak, mivel ők csak a mának élnek és a túlélésért küzdenek, és ráadásul ez nekik annyira természetes, mint másnak az, hogy levegőt vesz.

De nézzük is csak meg azt, hogy mire is gondolok. A Szécsényi Járásban nagyon elterjedtek a rongyüzemek, mint vállalkozások. Tehát ugye ez azt jelenti, hogy Nyugat Európából a használt ruha neműt gyakorlatilag fuvar díj árán szerzik be a vállalkozók, majd ezt követően a kis üzemükben a munkavállalóik feldolgozzák és eladásra kerül gyáraknak vagy más üzemeknek géprongyként. Igen ám, de keletkezik a rongyüzemben rongyhulladék is.

Hát csak nem gondolja bárki is, hogy majd esetleg veszélyes hulladékként kezeli bármelyik vállalkozó is és elszállíttatja? Nem, fúj…hát az súlyos pénzbe kerül. A tél közeledtével inkább adjuk oda a munkavállalóknak, hogy szegényeknek legyen mivel fűteniük. Hát igen, na de mi van abban az esetben, ha a falu lakosságának túl nyomó többsége ehhez hasonló üzemekben dolgozik? Hát akkor az van kedves barátaim, hogy a település túlnyomó többsége rongyhulladékkal fűt 🙁

El lehet képzelni, hogy ott ősztől tavaszig az ember fuldoklik a mérgező füst miatt! Mi a megoldás? Jelentse fel az ember a falu lakosságának 80 %-át? Hát…az érdekes lenne…..!!! Kampány, hogy fűtsenek okosan? Hát az érdekes lenne.

Egyébként próbáltam szórólapozással, beszélgetéssel felhívni a figyelmet. Azt sem tudták, hogy miről beszélek…mivel alul iskolázottak…jah.. és azzal védekeznek, hogy nincs pénzük tüzelőre. A tegnapi napon Rimóc Községben voltam dolgozni, amikor is a falu szegregátumi területe fölött magasodó hegy mögötti erdős részen hatalmas hömpölygő fekete füstöt láttam. Na ugyan mi lehetett az?

Hát persze, hogy a jó öreg módszer a vas- és fémhulladék gyűjtéséből származó réz vezetéket befoglaló gumi anyag égetése. De nem ám, hogy házaknál…áh…hát azért már egy párszor kaptak bírságot. Muszáj fejlődni és továbbhaladni a korral még Rimócon is. Küldjük el a gyerekeket az erdőbe a rézkábelekkel jó messzire és gyújtsák fel ők, mert hát mire bármelyik riasztott szerv beér a helyszínre addig a figyelők segítségével a fürge kisgyermekek elillannak a helyszínről…és ha még szerencséjük is van akkor addigra talán leég a gumi a kábelről és nyoma veszhet annak is…!

Kábelégetéssel a rézt nyerik ki az elektromos vezetékekből. / Fotó: Rákosmenti Mezei Őrszolgálat

Kábelégetéssel a rézt nyerik ki az elektromos vezetékekből. / Fotó: Rákosmenti Mezei Őrszolgálat

Hm….a szomszédom szintén vas- és fémhulladék felvásárlásával és annak értékesítésével foglalkozik. A Ti öt pontotokon már rég túl vagyok….

  1. Ne dugjam homokba a fejem…
  2. Beszéljek a szomszéddal…
  3. Stb…
  4. Stb…
  5. Stb…

Ennek a családnak nincs más választása, hiszen szintén alulképzett. A vasban meg jó pénz van. Nem érdekli őket semmi és senki. Oké, már engem sem. Szóltam a tűzoltóknak, adtak neki egy 10.000 forintos bírságot, amit nevetve kifizetett. Szóltam a NAV-nak, persze amikor kiértek már nyoma sem volt vasnak, még jó hogy képeket csatoltam a bejelentésem mellé, mert még lehet hogy én jártam volna rosszul! Értesítettem a Járási Hivatalt. Természetesen ők sem találtak semmit, így bírság sincs.

Ez a család okos, mivel 3 köbméterig tarthat magánál vas- és fémhulladékot -a hatályos jogszabályok alapján- így arra nagyon ügyelnek, hogy azt ne lépjék át. Így ha riasztás is van senki nem tudja őket elkapni. Újabb módszer! A melléképületben van nekik egy öntött vas kád! Ebbe rakják bele a vezetéket éjjel. Tesznek rá fűrészport és homokot, hogy késleltesse az égési folyamatot és egyben a fűrészpor segítségével nehezen megállapíthatóvá váljék, hogy ott mit égetnek. Füst szinte semmi, a szag is elég érdekes, inkább hasonlít a fára, mintsem a gumira…csak onnan tudom, hogy lehet benne valami, hogy a torkom jelez és fulladási rohamok jönnek rám!

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

A kép illusztráció, de már láttunk hasonló nagyságú lakossági hulladékégetést is. / Fotó: Kiss Gábor

De mivel rengeteg vas- és fémhulladékkal foglalkozó család él a járásban, így el lehet képzelni azt, hogy milyen is itt az egyébként páratlan környezeti szépséggel megáldott terület levegője. És akkor a közelmúltban napvilágot látott cikk. Nógrádban az amúgy is rossz magyar átlagnál még kevesebbet élnek az emberek! Na vajon miért?

Szeretnék tenni itt helyben a környezetünkért, de reménytelennek érzem a helyzetet, mivel szinte nagyon kevés az az ember aki felismeri a problémát és az ember mellé áll, mivel mi már kevesen vagyunk itt. Tekintettel arra, hogy ugye “kiscsaládom” létszáma elég jelentős és hát ugye ha kitudódik, hogy ki a bejelentő akkor általában azt felkeresik. Persze tudom lehet kérni zárt adatkezelést is, de ha egy utcában egyedül vagy szinte a sok “ellenféllel” szemben talán nem nehéz kideríteni, hogy ki a bejelentő. Egyre nehezebb itt a helyzet.

Természetesen hetente teszem az újabbnál újabb  bejelentéseket, de kevésnek érzem magam hozzá ezért már azon gondolkodunk, hogy elköltözünk innen. Amikor e sorokat írom nektek, éppen kúrálom magam és családomat, mivel a múlt héten is jó adag műanyag füstöt nyeltünk, így azóta is azt köhögjük. Ezek voltak gondolataim a témához, természetesen, ha valaki tanáccsal tud szolgálni azt meghallgatom. Köszönöm, hogy elolvastátok e levelem.”

A levélben olvasható történet többféle társadalmi problémát vett fel. Általánosságban elmondható, hogy a mérgező füst és a nyomor problémája nem csak Hazánkra, hanem a világ többi országára is jellemző, ami csak akkor oldódik meg, ha lakosság és állam közös erővel tesz a környezetünk és ezáltal egészségünk megmentéséért.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek