Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Használt olaj leadás – Hogyan, hová?

Használt olaj leadás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is beszennyezhet.

Sok ezer háztartásban úgy szabadulnak meg a használt sütő-és étolajtól, hogy a lefolyóba öntik, ami a lehető legrosszabb megoldás. Cikkünkben bemutatjuk a használt étolaj, vagy sütőolaj helyes “kidobását”.

A lehető legrosszabb megoldás a lefolyóba önteni a használt olajat.

A lehető legrosszabb megoldás a lefolyóba önteni a használt olajat.

Kezdjük az elején, mit nevezünk használt olajnak?
A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike.

Milyen káros hatásai a környezetünkre, ezáltal ránk?
Egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Ez megfelel körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének szennyezésével.

Ez megfelel körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének szennyezésével.

Hogyan gyűjtsük a használt olajat?
Nagyon egyszerűen. Minden cseppnyi használt olajat akár a MOL benzinkútjaink kapható hordozható tartályban, vagy műanyag flakonba is gyűjthetjük. Természetesen az olaj kihűlt állapotban önthető a gyűjtőedényekbe, semmiképpen se forróan.

Három fontos tudnivaló használt olaj leadása előtt:

  • Töltőállomásokon kizárólag lakossági eredetű fáradt olajat vesznek át.
  • Legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le.
  • A MOL külön kéri, hogy a használt olajat közvetlenül a személyzetnek adják át.

A háztartásokban használt olajat és sütőolajat környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között toronymagasan Gödöllő az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több, mint 20 tonna használt sütőolajjal.

Mi történik a begyűjtött használt olajjal?
A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A használt olaj leadás csak egy apró feladat, amivel napról napra jobb emberekké válhatunk, amivel példát mutathatunk embertársainknak és nem utolsósorban megmenthetjük környezetünket.

Ha tetszett vagy hasznosnak gondolod a cikkünket, akkor kérjük támogasd cikkeink elkészítését, munkánk fennmaradását, hogy minél több ehhez hasonló informáló cikket tudjunk készíteni számotokra.
Ezek a cikkeink is érdekelhetnek