Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Használt olaj leadás - Hogyan, hová? - Hulladekvadasz.hu

Használt olaj leadás – Hogyan, hová?

Használt olaj leadás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen egyetlen csepp olaj akár 1000 liter édesvizet is beszennyezhet.

Sok ezer háztartásban úgy szabadulnak meg a használt sütő-és étolajtól, hogy a lefolyóba öntik, ami a lehető legrosszabb megoldás. Cikkünkben bemutatjuk a használt étolaj, vagy sütőolaj helyes „kidobását”.

A lehető legrosszabb megoldás a lefolyóba önteni a használt olajat.

A lehető legrosszabb megoldás a lefolyóba önteni a használt olajat.

Kezdjük az elején, mit nevezünk használt olajnak?
A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike.

Milyen káros hatásai a környezetünkre, ezáltal ránk?
Egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Ez megfelel körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének szennyezésével.

Ez megfelel körülbelül 50 ember évi ivóvízkészletének szennyezésével.

Hogyan gyűjtsük a használt olajat?
Nagyon egyszerűen. Minden cseppnyi használt olajat akár a MOL benzinkútjaink kapható hordozható tartályban, vagy műanyag flakonba is gyűjthetjük. Természetesen az olaj kihűlt állapotban önthető a gyűjtőedényekbe, semmiképpen se forróan.

Három fontos tudnivaló használt olaj leadása előtt:

  • Töltőállomásokon kizárólag lakossági eredetű fáradt olaj leadás folyik.
  • Legfeljebb 10 literes kiszerelésben adható le.
  • A MOL külön kéri, hogy a használt olajat közvetlenül a személyzetnek adják át.

A háztartásokban használt olajat és sütőolajat környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte 188 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A legtöbb használt sütőolaj Budapesten (178 tonna) és Pest megyében (175 tonna) gyűlt össze, míg a vidéki városok között toronymagasan Gödöllő az első az elmúlt 6 év folyamán, a töltőállomáson összegyűjtött több, mint 20 tonna használt sütőolajjal.

Mi történik a begyűjtött használt olajjal?
A kijelölt MOL töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

A használt olaj leadás csak egy apró feladat, amivel napról napra jobb emberekké válhatunk, amivel példát mutathatunk embertársainknak és nem utolsósorban megmenthetjük környezetünket.

Ha tetszett vagy hasznosnak gondolod a cikkünket, akkor kérjük támogasd cikkeink elkészítését, munkánk fennmaradását, hogy minél több ehhez hasonló informáló cikket tudjunk készíteni számotokra.




You may also like...