Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Makói vöröshagyma földjein hulladék a köbön - Hulladekvadasz.hu

Makói vöröshagyma földjein hulladék a köbön

A Makói vöröshagyma termőföldjeire ismeretlenek rendszeresen hordják illegálisan a hulladékot. A helyi szervek szinte tehetetlenek a bejelentő szerint.

Sajnos Makó illetékes szervei is szélmalomharcot vívnak a szemetelőkkel. Sok esetben a tettes sincs meg és csak a hatalmas takarítási költségek maradnak emlékül róluk.

A területen a kommunális hulladéktól egészen az elektronikai hulladékig minden megtalálható.

A területen a kommunális hulladéktól egészen az elektronikai hulladékig minden megtalálható.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! Makó külterületen a várost elhagyva a Maroslelére vezető út melletti pici fás területen folyamatosan lerakják ismeretlenek a szemetüket. A szemközti földterületek tulajdonosai mezőőri díjat fizetnek, ennek ellenére az ő földjükre is jut a szemétből. Önkormányzatnál lett szólva, azt mondták, nem tudnak mit csinálni. Pár hete szembesültem egy újabb adag szeméttel, ami egy komplett hagyaték.

Akad a szemét közt némi veszélyes hulladék is.

Akad a szemét közt némi veszélyes hulladék is.

Lehet, régebben lerakták, csak most fedeztem fel./A kedves szemételhelyező még a csekkeket is kivitte így tudom, hogy Makó, Vásárhelyi u 86. számról származik a szemét. Bár valószínű, hogy egy elhunyt cuccai vannak kihordva, de a cím az biztos. A szeméthalom tartalmaz bőröndöt, tányérokat, tv maradványt, cipőt…..Amennyiben Önöknek van hatásköre, kérem a segítségüket ennek a szemétlerakónak a megszüntetésére.”

A szemetes területre ezen az útszakaszon lehet bejutni.

A szemetes területre ezen az útszakaszon lehet bejutni.

A bejelentés időpontja: 2018.11.05.

Hulladék jellege: kommunális, elektronikai, veszélyes.

Helyszín/GPS: 46.225658, 20.441093

[codepeople-post-map]

A Makói vöröshagyma hulladékkal szennyezett helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A helyi vöröshagymáról a wikipedia szerint

A makói vöröshagyma egy vöröshagymafajta, melyet Makó térségben termesztenek. A makói vöröshagyma hungarikum, és ezért csak az ezen a területen ültetett hagymára használható ez a kifejezés. 2009-ben az Európai Bizottság felvette a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára a makói vöröshagymát.

Története
A népi nemesítés magas iskolájának eredményeként született meg a makói vöröshagyma-fajta. A világ hagymatermesztésének túlnyomó többségében a magot vetik el. Makón mint száraz éghajlatú területen, szükségmegoldásként született meg a dughagymás eljárás. Ez ugyan ellenkezik a hagyma faji természetével, hiszen a növény már a második évben magot akar hozni, de a hagyományos makói vöröshagyma az itteni természeti adottságok közepette egy nyáron nem képes kellő nagyságúra növekedni, ezért a tenyészidőt egy évvel meg kellett toldani. Egyes termőtájakon, mint Spanyolország és Olaszország legfeljebb olyan tenyészidő-hosszabbítást alkalmaztak, hogy a hagymamagot kora tavasszal melegágyakba vetették, és onnan palántázták állandó helyére. Szárazabb éghajlatú területen, így a Balkánon is a dughagymás eljárás honosodott meg. A németországi Pfalzban pedig a korábbi érés végett alkalmazták a dughagymás termesztést.

Minden makói hagymakertész egyben hagymanemesítő is volt. Gondosan megválogatta hagymáját; ezt sohasem bízta másra. Nemcsak az eltarthatóságot tartotta szem előtt, de azt is, hogy ne legyen kopasz; a héjazata legyen erős és több rétegű, bronzvörös színű. Nézték a hagyma alakját, a nyak jól záródását is. A makói vöröshagyma kisparaszti termékként alakult ki, de minden termelő saját ízlésének megfelelően válogatta ki. Ez az egyöntetűség rovására is ment.

Forrás: wikipedia.