Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Makói vöröshagyma földjein hulladék a köbön

A Makói vöröshagyma termőföldjeire ismeretlenek rendszeresen hordják illegálisan a hulladékot. A helyi szervek szinte tehetetlenek a bejelentő szerint.

Sajnos Makó illetékes szervei is szélmalomharcot vívnak a szemetelőkkel. Sok esetben a tettes sincs meg és csak a hatalmas takarítási költségek maradnak emlékül róluk.

A területen a kommunális hulladéktól egészen az elektronikai hulladékig minden megtalálható.

A területen a kommunális hulladéktól egészen az elektronikai hulladékig minden megtalálható.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! Makó külterületen a várost elhagyva a Maroslelére vezető út melletti pici fás területen folyamatosan lerakják ismeretlenek a szemetüket. A szemközti földterületek tulajdonosai mezőőri díjat fizetnek, ennek ellenére az ő földjükre is jut a szemétből. Önkormányzatnál lett szólva, azt mondták, nem tudnak mit csinálni. Pár hete szembesültem egy újabb adag szeméttel, ami egy komplett hagyaték.

Akad a szemét közt némi veszélyes hulladék is.

Akad a szemét közt némi veszélyes hulladék is.

Lehet, régebben lerakták, csak most fedeztem fel./A kedves szemételhelyező még a csekkeket is kivitte így tudom, hogy Makó, Vásárhelyi u 86. számról származik a szemét. Bár valószínű, hogy egy elhunyt cuccai vannak kihordva, de a cím az biztos. A szeméthalom tartalmaz bőröndöt, tányérokat, tv maradványt, cipőt…..Amennyiben Önöknek van hatásköre, kérem a segítségüket ennek a szemétlerakónak a megszüntetésére.”

A szemetes területre ezen az útszakaszon lehet bejutni.

A szemetes területre ezen az útszakaszon lehet bejutni.

A bejelentés időpontja: 2018.11.05.

Hulladék jellege: kommunális, elektronikai, veszélyes.

Helyszín/GPS: 46.225658, 20.441093

A Makói vöröshagyma hulladékkal szennyezett helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A helyi vöröshagymáról a wikipedia szerint

A makói vöröshagyma egy vöröshagymafajta, melyet Makó térségben termesztenek. A makói vöröshagyma hungarikum, és ezért csak az ezen a területen ültetett hagymára használható ez a kifejezés. 2009-ben az Európai Bizottság felvette a védett elnevezésű termékek szűk körű európai uniós listájára a makói vöröshagymát.

Története
A népi nemesítés magas iskolájának eredményeként született meg a makói vöröshagyma-fajta. A világ hagymatermesztésének túlnyomó többségében a magot vetik el. Makón mint száraz éghajlatú területen, szükségmegoldásként született meg a dughagymás eljárás. Ez ugyan ellenkezik a hagyma faji természetével, hiszen a növény már a második évben magot akar hozni, de a hagyományos makói vöröshagyma az itteni természeti adottságok közepette egy nyáron nem képes kellő nagyságúra növekedni, ezért a tenyészidőt egy évvel meg kellett toldani. Egyes termőtájakon, mint Spanyolország és Olaszország legfeljebb olyan tenyészidő-hosszabbítást alkalmaztak, hogy a hagymamagot kora tavasszal melegágyakba vetették, és onnan palántázták állandó helyére. Szárazabb éghajlatú területen, így a Balkánon is a dughagymás eljárás honosodott meg. A németországi Pfalzban pedig a korábbi érés végett alkalmazták a dughagymás termesztést.

Minden makói hagymakertész egyben hagymanemesítő is volt. Gondosan megválogatta hagymáját; ezt sohasem bízta másra. Nemcsak az eltarthatóságot tartotta szem előtt, de azt is, hogy ne legyen kopasz; a héjazata legyen erős és több rétegű, bronzvörös színű. Nézték a hagyma alakját, a nyak jól záródását is. A makói vöröshagyma kisparaszti termékként alakult ki, de minden termelő saját ízlésének megfelelően válogatta ki. Ez az egyöntetűség rovására is ment.

Forrás: wikipedia.