Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Varrás menő, avagy bemutatjuk az újrahasznosvarrást – #69 DIY - Hulladekvadasz.hu

Varrás menő, avagy bemutatjuk az újrahasznosvarrást – #69 DIY

Varrás menő és nem csak a nagyik privilégiuma, avagy bemutatjuk az újrahasznosvarrás tudományát Kreatív Hobbik DIY rovatunkban.

Ha megsérült, tönkrement, feleslegessé vált sem kell azonnal a kukában végeznie, legyen szó akár egy használati tárgyról vagy akár kedvenc kabátunkról. Az „újrahasznosvarrás”, nekünk is új kifejezés volt, de elolvasva Enikő bevezetőjét, minden világossá fog válni miről is van szó pontosan.

Alkotó: Szemerszkiné Fodor Enikő, Eniforma – Stílusodra varrva

Elkészítési idő: 10-20 perc

Hozzávalók: 

  • Varrógép
  • Tű, cérna, olló
  • Papír, ceruza
  • Bármilyen szövet, anyagmaradék

Az alkotó gondolatai:

A két kedvenc hobbim az újrahasznosítás és a varrás. Ebből született ez a kifejezés, az újrahasznosvarrás. Régiből újat alkotni, mindig is szívügyem volt. Újra használhatóvá tenni valamit, ami a régi formában már nem állja meg a helyét. Új értelmet, sőt, új életet adni az anyagnak. Hasznosítani a haszontalant, megmenteni a szemétté válástól. És mindemellett alkotni valamit, ami nemcsak szép, de hasznos is!
A varrást (kézi és gépi formáját egyaránt,) már gyerekkorom óta gyakorlom. Először babaruhák készítése, később terítők, blúzok hímzése, ruháim átalakítása mindig kellemes elfoglaltságot jelentett. Tavaly nyáron egy nagy lendületet az adott, hogy nekem is szükségem lett egy új táskára a mindennapokban, és a gyerekeknek is az óvodába járáshoz. A szekrényben pedig sorakoztak a már nem hordott ruhák, amiből nálam elég sok össze tud gyűlni, mivel képtelen vagyok csak úgy kidobni, rengeteg fantáziát látok minden nadrágban és pólóban….
A közösségi médiában pedig egy olyan csoportra találtam, ahol farmerek újrahasznosításával foglalkoznak. Nekem se kellett több! Elkészült az első farmertáska és két hátizsák.

Íme, az első saját tervezésű és készítésű újrahasznosított farmertáskám és a gyerekeknek készült hátizsákok:

Ezután már ment minden a maga útján, csak úgy árasztottak el az ötletek és a felkérések.
Nem kell profinak lenni és méregdrága felszerelésekkel rendelkezni ahhoz, hogy magadnak, a családodnak kreatív ötletekkel remek dolgokat készíthess!

Szeretnék egy olyan példát mutatni erre, amit bárki bevállalhat, akinek van egy egyszerű varrógépe, és már jártas a varrás alapjaiban.

Elkészítése:

Néhány év után a műbőr kabátkám gallérján csúnyán felfeslett az anyag:
újrahasznosítás
Ezt bizony el kellett takarni, mert ettől a kabáttól nem szerettem volna még megválni! Volt egy levágott darabom egy másik kabátból, amiről úgy gondoltam, illik hozzá, ezért ezt használtam fel a javításhoz.

Varrás lépései

1. lépés: az anyagok kiválasztása.
újrahasznosítás

2. lépés: egy darab papírra átrajzoltam a gallér körvonalát, ez lett a szabásminta:
újrahasznosítás

3. lépés: a bársony anyagból a mintát kiszabtam, körbeszegtem, levasaltam:
újrahasznosítás

4. lépés: a helyére igazítottam.

újrahasznosítás
5. lépés: felvarrtam:

Jobb, mint új korában, ugye? Büszkén hordom tovább!

Remélem, sokan kedvet kaptak az újrahasznosvarráshoz. Bátran vágjatok bele, mert az ilyen kis tettek vezetnek a nagy eredményekhez!

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki lelkesen gyűjti és eljuttatja az újrahasznosítókhoz a kihasználatlan ruhákat! Különösen köszönöm a családomnak, akik támogatnak/tűrnek/biztatnak kreatív hobbim művelésében! Köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra a Kreatív Hobbik Csoportnak és a Hulladékvadász.hu-nak.

Ha tetszett a varrás című cikkünk, nézd meg az eddigi DIY cikkeket honlapunkon, a DIY menüpontban.

Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...