Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fenntarthatóság a nagyvállalati stratégia kulcseleme - Hulladekvadasz.hu

Fenntarthatóság a nagyvállalati stratégia kulcseleme

A fenntarthatóság és újrahasznosítás ma már a nagyvállalati stratégia kulcseleme, aminek az elemeiről már a jobbak tesznek is.

Az Electro-Coord alapító tagjainak egyike a Ledvance Kft. A cég ahhoz a nemzetközi vállalatcsoporthoz tartozik, amely jelentős részt vállal a fenntartható világítástechnikai ipar megteremtésében.

A fenntartható termelésről és az ehhez szükséges stratégiai szemléletről mesél Alexander Buhmann, a Ledvance Lighting menedzsere, az Electro-Coord igazgatósági tagja.

A LEDVANCE, a globális világítástechnikai ipar egyik piacvezetője az üzleti etika alapvető feladatának tartja a környezetről való gondoskodást, ami a stratégiai döntésekre is hatással van. Egyre kevesebb természetes erőforrást használunk, energiatakarékos a gyártás folyamata, csökkentjük a károsanyag-kibocsátást és újrahasznosítjuk a lámpákat és egyéb anyagokat, ezzel elkerülve azt, hogy évente több millió kg hasznosítható anyag a hulladéklerakóba kerüljön. Elkötelezettségünk kiterjed a vásárlóinkra is, segítve őket az energiatakarékosságban és az ökológiai lábnyomuk csökkentésében. Az OSRAM csoport korábbi részeként a fenntarthatóság és újrahasznosítás igen korán a stratégia kulcselemévé vált.

A hulladékvadász.hu Lámpahulladék rovatának korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

A vállalat büszke arra, hogy az ENSZ Globális Megállapodásának aláírója. Támogatjuk az ENSZ Globális Megállapodásának 10 alapelvét az emberi jogok, munkahely, környezetvédelem és korrupció-ellenesség területén. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket az alapelveket stratégiánk, kultúránk és napi működésünk részévé tegyük.

A LEDVANCE által követett fenntarthatósági szemlélet a három pillér modellként is ismert, amely a gazdasági, ökológiai és szociális szempontokat veszi figyelembe:

  • A vállalat a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét szociális szempontokkal teszi teljes körűvé. Pl. tehetségek felkarolása, munkaügyi gyakorlat, sokoldalúság, tanulás és fejlesztés.
  • A vállalat fenntarthatósági szemléletének gazdasági oldala olyan szempontokat tartalmaz, mint a felelős vállalati vezetés, ami összhangban van törvényi kötelezettségeinkkel. A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a globális gazdaság részeként működő ellátási láncban. Magatartáskódexünk egyszerű, de hatékony szabályokat határoz meg. Nem toleráljuk az illegális és törvénytelen magatartást, csak a tiszta üzletet fogadjuk el, és felelősen működtetjük ezeket a láncokat.
  • A fény és a világítástechnikai ipar hatékonyan tudja segíteni a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ezért a környezeti menedzsment tartalmazza a klíma stratégiát, vízgazdálkodást, termék életciklus gazdálkodást és az újrahasznosítást.

A termelés során ahol lehet, elkerüljük a hulladék képződését. Lámpáink csak nagyon minimális mennyiségben tartalmaznak a környezetet terhelő anyagokat, és nem használunk felesleges csomagolóanyagot. Folyamatosan fejlesztjük termékeinket, hogy amennyire csak lehetséges, újrahasznosíthatóak legyenek. Az új termékek fejlesztésénél pedig csökkentjük a környezetet terhelő anyagok használatát.

Többféle újrahasznosítási eljárást vezettünk be a LED-es és a gázkisüléses lámpák anyagainak újrahasználatára mind a rögzített mind a mobil installációk esetében. Ezen eljárások célja, hogy elkülönítse az egyes komponenseket, és ezzel ahol csak lehet, újrahasznosíthatóvá váljon az anyag. A tiszta üveget új lámpák előállítására használjuk, a kevert üveg pedig anyagában hasznosul. A fém részek a fém újrahasznosítási folyamatba kerülnek és a műanyag pedig nagyrészt fűtőanyagként hasznosul. A fényport kifújjuk és összegyűjtjük, és ipari célokra hasznosítjuk. A maradék higanyt pedig veszélyes hulladékként kezeljük. Így a lámpák anyagának 90%-a újrahasznosításra kerül.

A feltörekvő és fejlődő országok számára a hatékony világítási technológiák használata jelentősen hozzájárul a nemzeti energia ellátás biztosításához. A LEDVANCE bejelentette részvételét a Globális Világítási Kihívásban (Clean Energy Ministerial Global Lighting Challenge – GLC) azzal a vállalással, hogy 2023-ig 2,5 milliárd energiatakarékos LED lámpát értékesít. A Clean Energy Ministerial tagországai együtt biztosítják a globális átmenetet a tiszta energiatermelés és fogyasztás felé. A 2015 telén elindított kihívás egy olyan kampány, amely 10 milliárd nagy teljesítményű, magas minőséget nyújtó lámpa telepítését tűzte ki célul, hogy ezzel támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ha elérjük 2023-ig a 2,5 milliárd LED lámpa értékesítési célját, ezzel annyi energiát takarítunk meg, mint amit 75 db közepes méretű széntüzelésű erőmű termel.

A lámpák nagyon jól újrahasznosíthatóak, hiszen a komponensek több mint 90%-a újra használható. A termékek újrahasznosításának mindig az a célja, hogy egy-egy anyagból a lehető legnagyobb mennyiséget visszanyerjük. Ezzel biztosítjuk korlátozott erőforrásainkat és a veszélyes anyagok megfelelő kezelésével védjük környezetünket. Ez a lámpák esetében tökéletesen működik.

Az újrahasznosítási hálózat hatékonyságát nem lehet egy adattal jellemezni, mert az európai országoknak nem összehangoltak a jogi követelményeik és begyűjtési céljaik. Bár az átfogó WEEE Direktíva kötelező rendelkezéseket tartalmaz az összes európai gyártóra nézve, ezek átültetése a nemzeti jogrendszerekbe különböző módon történik, így nem összehasonlíthatóak. 2019-től a kötelezően begyűjtendő minimális arány 65%-a az elmúlt három évben átlagosan piacra kerülő elektromos és elektronikai termékek mennyiségének, vagy alternatívaként 85%-a az adott tagországban termelt elektromos és elektronikai hulladék mennyiségének. Az EU-val összehangolva azonban néhány ország ezen célok alól mentességet kapott.

A fenntarthatóság és újrahasznosítás ma már a nagyvállalati stratégia kulcseleme. Ez ma már vitathatatlan.