Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Fenntarthatóság a nagyvállalati stratégia kulcseleme

A fenntarthatóság és újrahasznosítás ma már a nagyvállalati stratégia kulcseleme, aminek az elemeiről már a jobbak tesznek is.

Az Electro-Coord alapító tagjainak egyike a Ledvance Kft. A cég ahhoz a nemzetközi vállalatcsoporthoz tartozik, amely jelentős részt vállal a fenntartható világítástechnikai ipar megteremtésében.

A fenntartható termelésről és az ehhez szükséges stratégiai szemléletről mesél Alexander Buhmann, a Ledvance Lighting menedzsere, az Electro-Coord igazgatósági tagja.

A LEDVANCE, a globális világítástechnikai ipar egyik piacvezetője az üzleti etika alapvető feladatának tartja a környezetről való gondoskodást, ami a stratégiai döntésekre is hatással van. Egyre kevesebb természetes erőforrást használunk, energiatakarékos a gyártás folyamata, csökkentjük a károsanyag-kibocsátást és újrahasznosítjuk a lámpákat és egyéb anyagokat, ezzel elkerülve azt, hogy évente több millió kg hasznosítható anyag a hulladéklerakóba kerüljön. Elkötelezettségünk kiterjed a vásárlóinkra is, segítve őket az energiatakarékosságban és az ökológiai lábnyomuk csökkentésében. Az OSRAM csoport korábbi részeként a fenntarthatóság és újrahasznosítás igen korán a stratégia kulcselemévé vált.

A hulladékvadász.hu Lámpahulladék rovatának korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

A vállalat büszke arra, hogy az ENSZ Globális Megállapodásának aláírója. Támogatjuk az ENSZ Globális Megállapodásának 10 alapelvét az emberi jogok, munkahely, környezetvédelem és korrupció-ellenesség területén. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket az alapelveket stratégiánk, kultúránk és napi működésünk részévé tegyük.

A LEDVANCE által követett fenntarthatósági szemlélet a három pillér modellként is ismert, amely a gazdasági, ökológiai és szociális szempontokat veszi figyelembe:

  • A vállalat a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét szociális szempontokkal teszi teljes körűvé. Pl. tehetségek felkarolása, munkaügyi gyakorlat, sokoldalúság, tanulás és fejlesztés.
  • A vállalat fenntarthatósági szemléletének gazdasági oldala olyan szempontokat tartalmaz, mint a felelős vállalati vezetés, ami összhangban van törvényi kötelezettségeinkkel. A fenntarthatóság fontos szerepet játszik a globális gazdaság részeként működő ellátási láncban. Magatartáskódexünk egyszerű, de hatékony szabályokat határoz meg. Nem toleráljuk az illegális és törvénytelen magatartást, csak a tiszta üzletet fogadjuk el, és felelősen működtetjük ezeket a láncokat.
  • A fény és a világítástechnikai ipar hatékonyan tudja segíteni a környezetvédelmet és a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ezért a környezeti menedzsment tartalmazza a klíma stratégiát, vízgazdálkodást, termék életciklus gazdálkodást és az újrahasznosítást.

A termelés során ahol lehet, elkerüljük a hulladék képződését. Lámpáink csak nagyon minimális mennyiségben tartalmaznak a környezetet terhelő anyagokat, és nem használunk felesleges csomagolóanyagot. Folyamatosan fejlesztjük termékeinket, hogy amennyire csak lehetséges, újrahasznosíthatóak legyenek. Az új termékek fejlesztésénél pedig csökkentjük a környezetet terhelő anyagok használatát.

Többféle újrahasznosítási eljárást vezettünk be a LED-es és a gázkisüléses lámpák anyagainak újrahasználatára mind a rögzített mind a mobil installációk esetében. Ezen eljárások célja, hogy elkülönítse az egyes komponenseket, és ezzel ahol csak lehet, újrahasznosíthatóvá váljon az anyag. A tiszta üveget új lámpák előállítására használjuk, a kevert üveg pedig anyagában hasznosul. A fém részek a fém újrahasznosítási folyamatba kerülnek és a műanyag pedig nagyrészt fűtőanyagként hasznosul. A fényport kifújjuk és összegyűjtjük, és ipari célokra hasznosítjuk. A maradék higanyt pedig veszélyes hulladékként kezeljük. Így a lámpák anyagának 90%-a újrahasznosításra kerül.

A feltörekvő és fejlődő országok számára a hatékony világítási technológiák használata jelentősen hozzájárul a nemzeti energia ellátás biztosításához. A LEDVANCE bejelentette részvételét a Globális Világítási Kihívásban (Clean Energy Ministerial Global Lighting Challenge – GLC) azzal a vállalással, hogy 2023-ig 2,5 milliárd energiatakarékos LED lámpát értékesít. A Clean Energy Ministerial tagországai együtt biztosítják a globális átmenetet a tiszta energiatermelés és fogyasztás felé. A 2015 telén elindított kihívás egy olyan kampány, amely 10 milliárd nagy teljesítményű, magas minőséget nyújtó lámpa telepítését tűzte ki célul, hogy ezzel támogassa a klímaváltozás elleni küzdelmet. Ha elérjük 2023-ig a 2,5 milliárd LED lámpa értékesítési célját, ezzel annyi energiát takarítunk meg, mint amit 75 db közepes méretű széntüzelésű erőmű termel.

A lámpák nagyon jól újrahasznosíthatóak, hiszen a komponensek több mint 90%-a újra használható. A termékek újrahasznosításának mindig az a célja, hogy egy-egy anyagból a lehető legnagyobb mennyiséget visszanyerjük. Ezzel biztosítjuk korlátozott erőforrásainkat és a veszélyes anyagok megfelelő kezelésével védjük környezetünket. Ez a lámpák esetében tökéletesen működik.

Az újrahasznosítási hálózat hatékonyságát nem lehet egy adattal jellemezni, mert az európai országoknak nem összehangoltak a jogi követelményeik és begyűjtési céljaik. Bár az átfogó WEEE Direktíva kötelező rendelkezéseket tartalmaz az összes európai gyártóra nézve, ezek átültetése a nemzeti jogrendszerekbe különböző módon történik, így nem összehasonlíthatóak. 2019-től a kötelezően begyűjtendő minimális arány 65%-a az elmúlt három évben átlagosan piacra kerülő elektromos és elektronikai termékek mennyiségének, vagy alternatívaként 85%-a az adott tagországban termelt elektromos és elektronikai hulladék mennyiségének. Az EU-val összehangolva azonban néhány ország ezen célok alól mentességet kapott.

A fenntarthatóság és újrahasznosítás ma már a nagyvállalati stratégia kulcseleme. Ez ma már vitathatatlan.