Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Darány, ahol egy Nemzeti Park szemétdombbá válik

Darány község Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó részét se kímélik a szemetelők, ahol az illegális hulladék bombáikkal (itt is) tönkre tesznek mindent.

Lehangoló, hogy az embernek nevezhető szerves élőlények a feleslegessé vált hulladékukat a fokozottan védett természeti környezetbe hordják. Hasonló esettel a Hortobágyi Nemzeti Parkban találkozhattuk, de ott szerencsére hamar meg lett a tettes.

Gyönyörű természetes környezetet rombolja szét környezetet.

Gyönyörű természetes környezetet rombolja szét környezetet.

A bejelentés szövege
„Tisztelt Hulladékvadászok! Valaki több zsák szemetet hagyott a darányi kerékpárút végétől induló, a 6-os úttal párhuzamosan futó földúton a kerékpárút vége és a borókásban lévő pihenő között. (Fél km-es útszakasz)

Építési hulladék: főként gipszkartonozásból származó maradékok.

Építési hulladék: főként gipszkartonozásból származó maradékok.

A terület a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi. Helyszín: a darányi kerékpárút vége és a borókásban lévő központi pihenőhely közötti 500 m-es földút szakasz több pontja.”

Szétszórva, hogy mindenhova jusson.

Szétszórva, hogy mindenhova jusson.

A bejelentés időpontja: 2018.11.17. – A bejelentés közel 1 héttel később publikáltuk, aminek oka itt olvasható.

Hulladék jellege: építési, kommunális hulladék.

Helyszín/GPS: 45.980395, 17.576728

Darány külterületi helyszínéről érkezett bejelentést továbbítjuk az illetékes önkormányzatnak.

Köszönjük a bejelentést!


Felhívás illegális hulladék bejelentésre!

Az alábbi útmutató segítségével hasonló bejelentéseket várunk a településről és annak környékéről ezzel is segítve a helyi önkormányzat munkáját. Ide kattintva elérhető a bejelentési űrlap. Ha a helyszínre vagy máshova szemétszedési akciókat szerveznél kattints ide.


A település a wikipedia szerint

Darány község Somogy megyében, a Barcsi járásban.

Fekvése
Barcstól 10 km-re keletre a 6-os főút, és a Gyékényes–Pécs-vasútvonal mellett.

Története
Darány első írásos emléke 1437-ből származik, amikor az utód nélkül elhalt Alsáni Gergely fia, János, birtokát a Marczaliaknak adományozták, de valószínűleg már korábban is létezett.

A község neve 1455-ben Daron alakban fordult elő, ekkor említik először Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomát is. 1495-ben a Báthori család nyerte adományként. 1550-ben Báthori András birtoka volt. A török időkben az adónyilvántartások (defterek) 30, majd 56 házat említenek. A terület előbb a Nádasdyak, majd a Széchenyiek birtoka volt. A 20. század elején Somogy vármegye Barcsi járásához tartozott. 1910-ben 1439 lakosából 1416 magyar volt. Ebből 171 római katolikus, 1237 református és 24 izraelita volt.

Forrás: wikipedia,