Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
146 műanyagtermék okozta az ámbráscet halálát - Hulladekvadasz.hu

146 műanyagtermék okozta az ámbráscet halálát

146 műanyagtermék okozta az ámbráscet halálát, akit az indonéz nemzeti parkban vetett partra a tenger. Az állat gyomrában csaknem 6 kg műanyag szemetet találtak.

A tengeri élet az óceánokba évente bekerülő körülbelül 10 millió tonna műanyag szemét miatt „helyrehozhatatlan károkat” szenved el, tette közzé az ENSZ tavaly év végén. A mostani eset se az első. Évente több ezer főként vízi élőlény pusztul el az emberek által létrehozott műanyaghorrorban.

A bálnában talált 146 műanyagtermék között voltak poharak, műanyag üvegek, műanyag szatyrok és strandpapucsok. / Fotó: bbc.com

A bálnában talált 146 műanyagtermék között voltak poharak, műanyag üvegek, műanyag szatyrok és strandpapucsok. / Fotó: bbc.com

Egy Indonéziában partra vetett bálnában 6 kg műanyagot találtak, többek közt:

  • 115 műanyag pohár,
  • 4 műanyag üveg,
  • 25 műanyag zacskó és
  • 2 strandpapucs.

A 9,5 méter hosszú emlősállat tetemére a Wakatobi Nemzeti Parkhoz közeli partszakaszon találtak rá november 19-én hétfőn este. A környezetvédők körében megdöbbenést váltott ki az eset.

„Bár nem tudtuk megállapítani a halál okát, a tények melyekkel kénytelenek voltunk szembesülni rettenetesek,” – idézte az Assotiated Press Dwi Supraptit, a WWF Indonézia tengeri fajokért felelős védelmi koordinátorát. A bomlás előrehaladott állapota miatt nem lehetett megállapítani, hogy a műanyag okozta-e a bálna halálát, tette hozzá.

A WWF Indonézia részletesen megadta egy twitter üzenetben, hogy mit találtak pontosan az állatban:

„Kemény műanyag (19 darab, 140 g), műanyag üveg (4 db, 150 g), műanyag szatyor (25 db, 260 g), strandpapucs (2 db, 270 g), madzag darabok (3,26 kg) és műanyag poharak (115 db, 750 g).”

Az eldobható műanyagok használata a dél-kelet-ázsiai országok, köztük Indonézia óriási problémája. A környezetvédelmi aktivista Ocean Conservancy és a McKinsey Üzleti és Környezetvédelmi Központ egy 2015-ben kiadott jelentése szerint öt ázsiai nemzet – Kína, Indonézia, a Fülöp-szigetek, Vietnám és Thaiföld – az óceánokba kerülő műanyag szemét közel 60%-áért felelősek.

A videóban: óceáni szemétszigetek kialakulása és az okozói

A műanyag zacskókról úgy tartják, hogy ebben a régióban évente több száz tengeri állatot ölnek meg. Júniusban Thaiföld déli partjainál ugyancsak egy bálnafajta pusztult el, miután lenyelt 80 műanyag zacskót.

Hasonló cikkeink a témában:

Egy nemrégiben kiadott jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy a műanyag mennyisége az óceánban egy évtized alatt megháromszorozódhat, ha a szemetelés nem mérséklődik. (Ide tartozik a jelentés link hivatkozása az eredeti cikkben.)

Óceánok átalakulásának lehetünk tanúi, ahol 2050 több műanyag lesz, mint hal.

Óceánok átalakulásának lehetünk tanúi, ahol 2050 több műanyag lesz, mint hal.

Sok millió műanyagtermék úszkálhat, lebeghet óceánjainkban, amit a legtöbb esetben az óvatlan élőlények megesznek. A vízi világ a végső pusztulásához vezethet mindez.

Forrás: BBC.com

You may also like...