Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Cinege Tanya nyerte meg az I. Komposztáló-szépségversenyt

A Cinege Tanya nyerte meg a Magyarország I. Komposztáló-szépségversenyét, amit a JÖN Alapítvány rendezett meg és az Oázis Kertészet támogatott.

A Komposztáló-szépségverseny a környezetmegmentő szervezet őszi, Ne égess, komposztálj! kampányának a részeként jött létre a komposztálás népszerűsítéséért. Az eseményre bárki benevezhetett, hogy megmutathassa, hogy ő hogyan csinálja. Ezáltal pozitív példaként állva a leendő komPOSZTólók számára.

Az alapítvány nem titkolt célja is volt egyben, hogy minél többen kapjanak kedvet a világ legegyszerűbb újrahasznosításához, a komposztáláshoz. A versenyre több mint 50 nevezés érkezett, akikre a facebookon létrehozott Komposztáló-szépségverseny oldalon lehetett szavazni. Az esemény főtámogatója az Oázis Kertészet volt.

A Cinege Tanya csapata az alábbi komposztálójukról szóló leírással neveztek a versenyre:

“Örömmel mutatjuk be a Cinege Tanya őszi, földdel és érett komposzttal takart komposztálóját. A kép éppen akkor készült, amikor a kertészkedésből felgyűlt zöldhulladékot földdel takartuk be, és jól belocsoltuk. Így most pont a föld eredeti szintjéig ér a komposzthalom. A Cinege Tanyán nagy a konyhakert, ami egyúttal sok zöldhulladékot is jelent. Tehát mi nem faleveleket és füvet komposztálunk, hanem konyhakerti hulladékot: karalábé, tök, cukkini, és dinnye héját, a fűszernövények szárát és minden zöldhulladékot, ami a konyhában keletkezik. A falevelek és a vágott fű nálunk helyben komposztálódnak, a fás szárú anyagok (gyökértuskók, korhadó faanyag, stb.) pedig dombágyásba kerül!

A komposztáló kialakításakor azt tartottuk szem előtt, hogy lehetőleg ne kelljen vásárolni hozzá új fűrészárut, igyekeztünk megoldani építkezésből megmaradt, más célra már nemigen használható raklapokkal. Első lépésként eltávolítottuk a kb. 50 cm mélységű humuszos földréteget, ami egy dombágyásba került (ami gyakorlatilag egy a fás szárú anyagok lebontására kitalált komposztáló, mellesleg kiváló zöldségágyás), ahol idén paradicsom, paprika, paszternák, kukorica, csicseriborsó, hagyma, cukordinnye és ősszel laskagomba is termett! Az ásással nemcsak azt értük el, hogy a komposztáló által elfoglalt hely humuszos földjét nem hagytuk veszni, hanem azt is, hogy a domboldalról lefolyó csapadék minél nagyobb része a komposztálóba csurogjon, ezzel elősegítve az érési folyamatot, és a víz jobb megtartását. A komposztálótér „L” alakú formája részben a csapadékvíz gyűjtését szolgálja, de abban is segít, hogy megteltekor déli lejtőt képezzünk belőle, első évben kabakosok, majd bogyósok számára.

A JÖN Alapítvány jövőre is megrendezi a Komposztáló-szépségversenyt!

A komposztálható anyagot a konyhában áttetsző és mosogatógépben is mosható műanyagvödörben gyűjtjük, majd a konyhai teraszajtón keresztül kivisszük a legfeljebb 10 lépésnyire lévő gödörbe. A komposztáló nálunk sem büdös! Mivel állattartók vagyunk, ezért nálunk a komposztálás célja nem komposzt nyerése, helyette mi érett trágyát használunk, hanem a hulladékok mennyiségének a csökkentése és hasznosítása. Nyáron, zöldség-gyümölcs szezonban naponta akár többször is ürítjük az 5 literes konyhai edényünket, de egy vasárnapi húsleves és krumplisütés is simán megtölti a vödröt. Ezzel heti szinten nagyságrendileg 50 literrel csökkentjük az elszállítandó hulladék mennyiségét. Mivel ezen túlmenően szelektíven gyűjtjük a szemetet, alig keletkezik lerakóba kerülő hulladékunk. A hulladékunkat feldolgozó komposzttérből pár szezonnal később egy nagyon jó minőségű konyhakerti ágyásunk lesz.”

A győztes hamarosan megkapja nyereményét. Köszönjük az Oázis Kertészetnek a felajánlást.

A győztes hamarosan megkapja nyereményét. Köszönjük az Oázis Kertészetnek a felajánlást.

Gratulálunk a Cinege Tanya csapatának, hiszen ők nyerték el Magyarország I. Komposztáló-szépségversenyének a fődíját, az Oázis Kertészet által felajánlott 20 000 forintos vásárlási utalványt is.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek