Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Cinege Tanya nyerte meg az I. Komposztáló-szépségversenyt - Hulladekvadasz.hu

Cinege Tanya nyerte meg az I. Komposztáló-szépségversenyt

A Cinege Tanya nyerte meg a Magyarország I. Komposztáló-szépségversenyét, amit a JÖN Alapítvány rendezett meg és az Oázis Kertészet támogatott.

A Komposztáló-szépségverseny a környezetmegmentő szervezet őszi, Ne égess, komposztálj! kampányának a részeként jött létre a komposztálás népszerűsítéséért. Az eseményre bárki benevezhetett, hogy megmutathassa, hogy ő hogyan csinálja. Ezáltal pozitív példaként állva a leendő komPOSZTólók számára.

Az alapítvány nem titkolt célja is volt egyben, hogy minél többen kapjanak kedvet a világ legegyszerűbb újrahasznosításához, a komposztáláshoz. A versenyre több mint 50 nevezés érkezett, akikre a facebookon létrehozott Komposztáló-szépségverseny oldalon lehetett szavazni. Az esemény főtámogatója az Oázis Kertészet volt.

A Cinege Tanya csapata az alábbi komposztálójukról szóló leírással neveztek a versenyre:

„Örömmel mutatjuk be a Cinege Tanya őszi, földdel és érett komposzttal takart komposztálóját. A kép éppen akkor készült, amikor a kertészkedésből felgyűlt zöldhulladékot földdel takartuk be, és jól belocsoltuk. Így most pont a föld eredeti szintjéig ér a komposzthalom. A Cinege Tanyán nagy a konyhakert, ami egyúttal sok zöldhulladékot is jelent. Tehát mi nem faleveleket és füvet komposztálunk, hanem konyhakerti hulladékot: karalábé, tök, cukkini, és dinnye héját, a fűszernövények szárát és minden zöldhulladékot, ami a konyhában keletkezik. A falevelek és a vágott fű nálunk helyben komposztálódnak, a fás szárú anyagok (gyökértuskók, korhadó faanyag, stb.) pedig dombágyásba kerül!

A komposztáló kialakításakor azt tartottuk szem előtt, hogy lehetőleg ne kelljen vásárolni hozzá új fűrészárut, igyekeztünk megoldani építkezésből megmaradt, más célra már nemigen használható raklapokkal. Első lépésként eltávolítottuk a kb. 50 cm mélységű humuszos földréteget, ami egy dombágyásba került (ami gyakorlatilag egy a fás szárú anyagok lebontására kitalált komposztáló, mellesleg kiváló zöldségágyás), ahol idén paradicsom, paprika, paszternák, kukorica, csicseriborsó, hagyma, cukordinnye és ősszel laskagomba is termett! Az ásással nemcsak azt értük el, hogy a komposztáló által elfoglalt hely humuszos földjét nem hagytuk veszni, hanem azt is, hogy a domboldalról lefolyó csapadék minél nagyobb része a komposztálóba csurogjon, ezzel elősegítve az érési folyamatot, és a víz jobb megtartását. A komposztálótér „L” alakú formája részben a csapadékvíz gyűjtését szolgálja, de abban is segít, hogy megteltekor déli lejtőt képezzünk belőle, első évben kabakosok, majd bogyósok számára.

A JÖN Alapítvány jövőre is megrendezi a Komposztáló-szépségversenyt!

A komposztálható anyagot a konyhában áttetsző és mosogatógépben is mosható műanyagvödörben gyűjtjük, majd a konyhai teraszajtón keresztül kivisszük a legfeljebb 10 lépésnyire lévő gödörbe. A komposztáló nálunk sem büdös! Mivel állattartók vagyunk, ezért nálunk a komposztálás célja nem komposzt nyerése, helyette mi érett trágyát használunk, hanem a hulladékok mennyiségének a csökkentése és hasznosítása. Nyáron, zöldség-gyümölcs szezonban naponta akár többször is ürítjük az 5 literes konyhai edényünket, de egy vasárnapi húsleves és krumplisütés is simán megtölti a vödröt. Ezzel heti szinten nagyságrendileg 50 literrel csökkentjük az elszállítandó hulladék mennyiségét. Mivel ezen túlmenően szelektíven gyűjtjük a szemetet, alig keletkezik lerakóba kerülő hulladékunk. A hulladékunkat feldolgozó komposzttérből pár szezonnal később egy nagyon jó minőségű konyhakerti ágyásunk lesz.”

A győztes hamarosan megkapja nyereményét. Köszönjük az Oázis Kertészetnek a felajánlást.

A győztes hamarosan megkapja nyereményét. Köszönjük az Oázis Kertészetnek a felajánlást.

Gratulálunk a Cinege Tanya csapatának, hiszen ők nyerték el Magyarország I. Komposztáló-szépségversenyének a fődíját, az Oázis Kertészet által felajánlott 20 000 forintos vásárlási utalványt is.

You may also like...