Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Környezetbarát csomagolóanyag házilag - #71 DIY - Hulladekvadasz.hu

Környezetbarát csomagolóanyag házilag – #71 DIY

Környezetbarát csomagolóanyag házilag is készíthető. Ebben nyújt segítséget az ünnepekre való készülődésben a Kreatív Hobbik DIY útmutatónk.

Egy karácsonyi mintás ingujj mézes élete – avagy újrahasznosítás kreatívan a fenntartható életmód jegyében.

Alkotó: Ekler Éva, Pillangó fejlesztések

Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: 

  • Bármilyen már nem használatos pamut anyag (jelen esetben egy kiselejtezett férfi ing)
  • Olló, kés
  • Méhviasz lap
  • Sütőpapír
  • Vasaló
  • Hímzőfonal/cérna, tű

újraszalvéta

Az alkotó gondolatai:
„A férjem karácsonyi kockás inge már néhány éve a szekrény alján várta, hogy egyszer újjászülessen. Elképzeltem már belőle mindenfélét, de mivel nem erősségem a varrás, ezért a projekt csak halasztódott és halasztódott. Az ing szépen összehajtva várt és várt.  Mivel a fenntartható életmód a magánéletemben és a munkámban is az egyik legfőbb mozgatóerő, ezért nemrég eljött az ing átalakulásának ideje. Az ezerszámra használt nejlonzacskók helyett már van új és felelős lehetőség: a vászonzacskó. A szendvicseket pedig frissen tartó fóliába, alufóliába, szerencsésebb esetben papírszalvétába csomagoljuk, ha útközben akarjuk megenni. Ezeknek a csomagolóanyagoknak lehet természetbarát helyettesítője a méhviaszos szalvéta.”

Elkészítése:

Keresd meg az ing legszimpatikusabb részét, amiből szeretnéd elkészíteni a szalvétát. Egy 20×20 cm-s négyzet alakú anyagot vágtam ki az ing ujjából. Ha valakinek van otthon cikcakk ollója, az azzal dolgozzon. Megakadályozza (vagy legalább is megnehezíti az anyag szélének kirojtosodását). Mivel nekem csak sima ollóm volt, ezért égetéssel igyekeztem az anyag szélét lezárni, hogy szép egyenletes legyen.  Sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, így kb. másfél óra plusz munkát csináltam magamnak

újraszalvéta

Szélek elvarrása

Hogy még ünnepibbé tegyem a szalvétát (és eltüntessem a nem kívánatos égési felületeket néhány helyen) pelenkaöltéssel –  férjem nagymamájától örökölt , több mint félévszázados pamut hímzőfonallal – körbevarrtam az anyag széleit. Szép lett, de ezzel a lépéssel konkrétan 1 óra 10 perccel meghosszabbítottam a szalvéta elkészítésének a menetét.

Én méhviasz lapot vettem a kedvenc mézesünktől, de lehet kis pasztilla formájú golyócskákat is kapni, ki mit szeretne és tud, olyat szerezzen be. A lapocskát késsel apróra vagdostam. Egy lap egy szalvéta, de érdemes kísérletezni, hogy kisebb vagy nagyobb mennyiséggel milyen lesz a viaszolás. A vasalódeszkára tegyünk olyan anyagot (pl. leselejtezett törölközőt), aminek nem árt, ha esetleg néhol olvasztott viasz kerül rá. A sütőpapírt ráfektetem a törölközőre. Erre az alapra került rá a viaszolni kívánt anyag. Az anyagra szépen rászórtam a méhviasz darabkákat, ügyelve arra, hogy az anyag széleire is kerüljön a viaszforgácsból. Előző próbálkozásaimból tapasztalat, hogy ha nem ügyelünk a forgácsok elhelyezésére, akkor érintetlen marad a szalvéta néhol. Ez kevésbé sem praktikus, mert ott könnyebben koszolódik.

újraszalvéta

A sütőpapírra helyezett, méhviaszforgácsokkal megszórt anyagot lezárjuk még egy adag sütőpapírral, és elkezdjük rámelegíteni a vasaló segítségével a viaszt az anyagra. Érdemes kitapasztalni, hogy milyen hőfokon vasaljunk, de nem kell tűzforrónak lennie a vasaló talpának ahhoz, hogy elolvadjon a viasz. Érdekes érzés, ahogy a sütőpapír alatt olvad a viasz és átjárja az anyagot. A szélekre a korábban írtak miatt nagyobb figyelmet fordítsatok. Ha bekukkantotok a papír alá, és látjátok, hogy néhol világosabb az anyag széle, akkor oda még érdemes tenni egy kis viaszforgácsot, és kijavítani a hiányt. Lassú, megfontolt mozdulatokkal dolgozzunk, mert nagyobb mozdulatnál kifolyhat a viasz a papír alól. Ekkor jön jó, ha olyan anyag van a vasalódeszkán, amit nem sajnálunk, és nem tesszük tönkre a deszkánkat.

újraszalvéta

Ha már mindenhol elolvadt a viasz az anyagon, és a sütőpapíron keresztül úgy érzékeljük, hogy kész a szalvétánk, akkor óvatosan vegyük le a felső réteg papírt, majd a meleg anyagot szintén óvatosan húzzuk le az alsó réteg sütőpapírról. Én egy tepsire tettem kihűlni a kész szalvétát, de ruhaszárítóra is tehetitek, vagy bárhová, ahol megszilárdulhat végleges formájában a viaszos bevonat az anyagon.

újraszalvéta

környezetbarát csomagolóanyag

A kész szalvéta merevebb lesz az eredetinél, de a viasznak köszönhetően többször használatos, langyos vízzel, környezetbarát mosószerrel letörölve tisztítható. Élelmiszerek csomagolására használhatjuk, vagy olyan helyzetekben, ahol szeretnénk a környezetünket feleslegesen szennyező anyagokat kiváltani. A szalvéta javítható is, tehát ha úgy érzékelitek, hogy néhol lekopott a viaszréteg róla, kis forgácsokkal és óvatosan újra kipótolható a hiány. Ha már teljesen elhasználtuk, akkor mehet a komposztba is, mivel minden alkotóeleme környezetbarát.

Kreatív Hobbik DIY rovat korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

Használjuk szeretettel az elkészült szalvétát. Érdemes kísérletezni, hogy a saját háztartásunkban mit csomagolunk bele. A használattól függően többméretű készletet készíthetünk magunknak a szabástól a vasalás végéig nettó 10 perc alatt. Ajándéknak is kiváló, karácsonyig még sokat szalvéta elkészülhet. A méhviasz illata pedig még jobban elhozza otthonunkba az ünnep hangulatát.

újraszalvéta

Tetszett a környezetbarát csomagolóanyag témájával foglalkozó cikk, olvasnál még hasonlókat? Akkor kérjük támogasd a szerkesztőségünket, akár 300 forinttal is. Célunk, hogy minél több hasonló szemléletformáló, kreatív cikket hozzunk létre számotokra.




Ha Te is beküldenéd alkotásodat, várjuk pályázatodat a kreativhobbikcsoport@gmail.com címre. Tárgymezőben az alábbi cím szerepeljen: Hulladékvadász DIY – saját alkotás neve. A további alkotásokhoz, újrahasznosításhoz sok sikert kíván a Kreatív Hobbik Csoport!

You may also like...