Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Puch 500 -as autót a Dráva nyelte el 49 éve - Hulladekvadasz.hu

Puch 500 -as autót a Dráva nyelte el 49 éve

A Puch 500 típusú személygépjármű már 1969 óta a Dráva mélyén pihent, amit az akkor még 20 éves tulajdonosától loptak el, most újra találkozhattak.

Nagyon csodálkozott a halőr, amikor a Lavamünd városát veszélyeztető áradás miatt leeresztett Drávában egy autót fedezett fel. Felfedezését bejelentette a hatóságoknak, a nyomozás különös dolgokra derített fényt.

1969 óta feküdt itt az autó a Drávában, egy régi, fekete, osztrák rendszámos Puch 500 -as, jó 500 méterre a völkermarkti hídtól.  Felix Kosche halőrnek hétfőn délután tűnt fel a jármű az utóbbi napok árvízveszélye miatt leeresztett Drávában. Az iszapban ragadt. Csak a hátulja  volt látható, melyet teljesen benőttek a kagylók.

Felix Kosche, halőr fedezte fel a járművet a Drávában. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

Felix Kosche, halőr fedezte fel a járművet a Drávában. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

Felfedezését követően a halőr hívta a katasztrófavédőket, a völkermarkti önkéntes tűzoltók segítettek biztonságba helyezni a járművet. A rendőrségi nyomozás végül kiderítette, hogy a járművet 49 évvel ezelőtt Diex-ben lopták el.

„Úgy emlékszem rá, mintha a múlt héten történt volna“ – mondja Magnet.

Az autó tulajdonosa Sofie Magnet volt. Az akkor 20 éves lánynak élete első autója volt. Azonban fél évvel azután, hogy megkapta az autót ellopták tőle.

„49 év elteltével megláttam az én Puch 500-asomat algákkal benőve, zölden. Még látható néhány alkatrész, amire vissza tudok emlékezni. Mindenekelőtt a futómű még egészen felismerhető.” – „Használni természetesen már nem tudom, ami nagy kár.” – mondta Magnet.

Az autót teljesen benőtték a kagylók. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

Az autót teljesen benőtték a kagylók. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

Az autótolvajt annak idején hamar elfogták, völkermarkti származású volt. Sofie Magnet így emlékszik a napra, amikor ellopták az autóját: „Úgy emlékszem rá, mintha a múlt héten történt volna. Egy völkermarkti férfi volt, nagyon zuhogott aznap az eső és a férfi stoppolni próbált. Mivel senki nem állt meg Diex-ben, egy idő után az én autóm felé vette az irányt. Csak benyúlt az oldalsó ablakon és a gomb segítségével kinyitotta az autót és elhajtott”, emlékszik vissza Magnet. +

Sofie Magnet az autójával, amit 49 éve látott utoljára. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

Sofie Magnet az autójával, amit 49 éve látott utoljára. / Fotó: Aufsichtsfischer Felix Kosche

A tolvaj nem akarta elárulni, hogy hol az autó
Habár a rablásért felelősségre is vonták a férfit, kártérítést kellett fizetnie Sofie Magnet számára, különös módón a haláláig mégsem akarta sem a rablást beismerni, sem információt adni az autó hollétéről. A jármű megtalálásával 49 év után végleg le lehet zárni ezt az esetet. Az autónak valószínűleg különleges helye lesz. „A legutóbbi álláspont szerint úgy néz ki, hogy az autó egy múzeumba kerül”, mondja örömmel Sofie Magnet.

Elképesztő, hogy mik kerülhetnek elő az élővizeink mélyéről és egyben szomorú is, hogy egyesek szemétlerakónak használják élővizeinket. Egy Puch 500 most előkerült, de vajon hány hasonló autóroncs van még a mélyben?

Érdekesség, hogy Magyarországon egyre népszerűbb hobbi a mágnes horgászat, aminek a célja, hogy minél több fém alapú tárgyat horgásszunk ki mágnessel. A mágnes horgászat rovatunk ide kattintva elérhető.

Forrás: kaernten.orf.at

You may also like...