Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Ausztrália 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát

Ausztrália, a bolygónk túloldalán olyat vitt véghez, amit még Európában nem láttak: mindössze 3 hónap alatt 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a világra, hogy megküzdjön műanyag függőségével. A hulladéklerakók és az óceánok egyaránt fuldokolnak a műanyag szemétben, mely nyers olajból készül és évszázadok alatt bomlik le.

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Újabb bizonyítékok azonban rámutatnak, hogy apró változtatásokkal a műanyag használat szabályozásában összességében hatalmas változásokat lehet elérni.

Amikor Ausztrália két legnagyobb szupermarket lánca 3 hónapja betiltotta a műanyag zacskókat – írja a ‘The Guardian’ – az eredmény az ország műanyag zacskó használatának 80%-os csökkenése lett.

Például az afrikai országban kicsit másképp csinálják.

Például az afrikai országban kicsit másképp csinálják.

A műanyagok

Ausztráliában közfelháborodást váltott ki, amikor a Coles és a Woolworths kiskereskedelmi láncok idén nyáron ígéretet tettek a műanyag zacskók betiltására. Eleinte nehezen mentek a dolgok: a Woolworths erre a lépésre vezette vissza zuhanó eladásait, a Coles pedig gyorsan visszavonta az új szabályt mielőtt egy köztes megoldásnál kötött ki, mely szerint a műanyag zacskókért most felszámítanak egy kisebb díjat.

Ám Ausztrália Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetsége szerint csupán néhány hónappal később a zacskó betiltás jelentős pozitív hatást gyakorolt a környezetre. A csoport becslése szerint a tiltásnak köszönhetően körülbelül 1,5 milliárd zacskó nem került ki a természetbe.

Zacskók nélkül

Az Európai Unió ez év októberében megszavazta, hogy 2021-ig teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagokat – bár a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk a törvényt. Eközben a Coles és a Woodworths lépései rámutattak, hogy apró változtatásokkal a kiskereskedelem is sokat tehet a műanyag probléma mérsékléséért.

Szövetszatyor az igazi alternatíva. / Fotó: hulladeknelkul.hu

Szövetszatyor az igazi alternatíva. / Fotó: hulladeknelkul.hu

“Minden csomagolt terméket előállítónak felelősséget kell vállalnia azért, hogy milyen csomagolásba kerülnek a termékei. Úgy gondolom, hogy mindnyájunkra egyre nagyobb nyomás fog nehezedni, hogy tudatosabban döntsünk arról, mit is fogyasztunk– nyilatkozta a ‘The Guardian’-nek David Stout, a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség szóvivője.

Ausztrália, de a világ több pontján is egyre több helyen térnek át szövetszatyorra vagy tiltják be drámai eszközökkel a műanyagzacskó használatát. Magyarországon vajon mikor JÖN el ez a pillanat?

Mi nem a tiltásban hiszünk, hanem a tudatosságban, hiszen ez is CSAK egy döntés. A csomagolásmentes május flashmob eseményünkön ezt meg is mutattuk hazánk lakosságának.

Forrás: sciencealert.com

Borítókép: PeopleImages/iStock

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek