Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Ausztrália 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát - Hulladekvadasz.hu

Ausztrália 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát

Ausztrália, a bolygónk túloldalán olyat vitt véghez, amit még Európában nem láttak: mindössze 3 hónap alatt 80%-kal csökkentette műanyag zacskó használatát.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a világra, hogy megküzdjön műanyag függőségével. A hulladéklerakók és az óceánok egyaránt fuldokolnak a műanyag szemétben, mely nyers olajból készül és évszázadok alatt bomlik le.

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Harc a műanyaghulladék ellen: 60 ország a ringben

Újabb bizonyítékok azonban rámutatnak, hogy apró változtatásokkal a műanyag használat szabályozásában összességében hatalmas változásokat lehet elérni.

Amikor Ausztrália két legnagyobb szupermarket lánca 3 hónapja betiltotta a műanyag zacskókat – írja a ‘The Guardian’ – az eredmény az ország műanyag zacskó használatának 80%-os csökkenése lett.

Például az afrikai országban kicsit másképp csinálják.

Például az afrikai országban kicsit másképp csinálják.

A műanyagok

Ausztráliában közfelháborodást váltott ki, amikor a Coles és a Woolworths kiskereskedelmi láncok idén nyáron ígéretet tettek a műanyag zacskók betiltására. Eleinte nehezen mentek a dolgok: a Woolworths erre a lépésre vezette vissza zuhanó eladásait, a Coles pedig gyorsan visszavonta az új szabályt mielőtt egy köztes megoldásnál kötött ki, mely szerint a műanyag zacskókért most felszámítanak egy kisebb díjat.

Ám Ausztrália Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetsége szerint csupán néhány hónappal később a zacskó betiltás jelentős pozitív hatást gyakorolt a környezetre. A csoport becslése szerint a tiltásnak köszönhetően körülbelül 1,5 milliárd zacskó nem került ki a természetbe.

Zacskók nélkül

Az Európai Unió ez év októberében megszavazta, hogy 2021-ig teljesen betiltja az egyszer használatos műanyagokat – bár a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk a törvényt. Eközben a Coles és a Woodworths lépései rámutattak, hogy apró változtatásokkal a kiskereskedelem is sokat tehet a műanyag probléma mérsékléséért.

Szövetszatyor az igazi alternatíva. / Fotó: hulladeknelkul.hu

Szövetszatyor az igazi alternatíva. / Fotó: hulladeknelkul.hu

„Minden csomagolt terméket előállítónak felelősséget kell vállalnia azért, hogy milyen csomagolásba kerülnek a termékei. Úgy gondolom, hogy mindnyájunkra egyre nagyobb nyomás fog nehezedni, hogy tudatosabban döntsünk arról, mit is fogyasztunk– nyilatkozta a ‘The Guardian’-nek David Stout, a Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség szóvivője.

Ausztrália, de a világ több pontján is egyre több helyen térnek át szövetszatyorra vagy tiltják be drámai eszközökkel a műanyagzacskó használatát. Magyarországon vajon mikor JÖN el ez a pillanat?

Mi nem a tiltásban hiszünk, hanem a tudatosságban, hiszen ez is CSAK egy döntés. A csomagolásmentes május flashmob eseményünkön ezt meg is mutattuk hazánk lakosságának.

Forrás: sciencealert.com

Borítókép: PeopleImages/iStock

You may also like...