Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A lámpatest hulladék feldolgozása - Hulladekvadasz.hu

A lámpatest hulladék feldolgozása

A lámpatest hulladék feldolgozása szigorú körülmények között zajlik, zárt rendszerben történik. Ennek részleteit cikkünkben bemutatjuk.

Az Electro-Coord Magyarország által begyűjtött lámpatestek jelentős része a hazai vas- és fémhulladék kezelésének egyik legkorszerűbb fogadóbázisára, a Müller-Guttenbrunn Hulladékanyag Kereskedő és Feldolgozó Kft. (Röviden: MÜ-GU Kft.) budapesti telepére kerül.

A roncsautók és elektronikai hulladékok beszállításával és feldolgozásával foglalkozó vállalkozás soroksári telepére évente több, mint 120.000 tonna vas, fém és elektronikai hulladék érkezik. Ezeket különféle technológiákkal dolgozzák fel és továbbítják másodnyersanyagként közvetlenül az öntödék és acélművek részére.

A hulladékokat jellemzően aprítják, majd speciális osztályozó gépekkel válogatják szét a kevert, vegyes frakciókat. De ollóznak, báláznak és akár kézi erővel is bontanak szét anyagokat.

Ahogy az ide érkező hulladékok, úgy a beszállítók köre is nagyon sokféle. Két fő forrásból kerül a telepre a feldolgozandó anyag: a begyűjtőktől (MÉH telepekről, autóbontóktól stb.) és közvetlenül az ipari gyártó cégektől. Ezen felül ipari bontásokból, közületektől vagy akár közvetlenül a lakosságtól is vesznek át hulladékot.

Lámpahulladék rovatunk korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

A Mü-Gu Kft. egyetlen telepen fogadja, dolgozza fel és szállítja ki a hulladékot. A cég saját flottával, diszpécser szolgálattal rendelkezik, és több száz konténerük van folyamatosan mozgásban. Hogy egy percig se álljon meg az élet, saját magunk tudják szervizelni az autókat és gumis műhelyük is van.

A beérkező lámpatestek döntő részét aprítással dolgozzák fel. Az aprítást követően több lépcsőben válogatják a ledarált anyagot. Ez a folyamat Ausztriában, a Metran nevű testvérvállalatnál ér véget, ahol anyagfajtákra válogatnak szét szinte minden hulladékot.

A soroksári telepre egyre több lámpatest érkezik, ha a darabszámot vesszük figyelembe. Ugyanakkor súlyban már nem érzékelhető ez a növekedés. Az újabb és újabb technológiák elterjedésével egyre csökken a lámpatestek súlya, ami alapvetően jó dolog, de sajnos egyre nehezebb a feldolgozásuk is, mivel a visszanyerhető anyagok aránya és értéke csökkenést mutat.

Lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig

Lámpahulladék útja begyűjtéstől újrahasznosításig

A lámpatest hulladéka esetében említett tendencia általánosságban megfigyelhető szinte valamennyi elektronikai eszköz esetében. Az alapanyagokkal történő spórolás negatívan hat az adott eszköz élettartamára, és egyre komolyabb kihívások elé állítja a hulladékfeldolgozókat, kezelőket.

Ma Európában a legnagyobb gondot a vegyes műanyagok szakszerű kezelése, újrahasznosítása jelenti. Közben pedig éppen ezen anyagok aránya növekszik a leggyorsabban valamennyi eszközben. Összefoglalónk a Lámpahulladék blogon megjelent A vas és fémhulladék útja – végtelen körforgás a cél című beszélgetés alapján készült.

You may also like...