Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Légszennyezés, a néma gyilkos!

A légszennyezés nem csak Magyarország, hanem a világunk néma gyilkosa is, amit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója globális vészhelyzetnek nevezett.

A JÖN Alapítványunk ezen okok miatt rendszeresen elindítja téli kampányát, Füst-Öl, avagy az illegális hulladék égetése ROSSZ! címmel, ahol felhívja a lakosság figyelmét a háztartási hulladékégetés komoly egészségügyi kockázataira.

A légszennyezés súlyosságáért ma már nem a közlekedés, hanem a lakosság a felelős.

A légszennyezés súlyosságáért ma már nem a közlekedés, hanem a lakosság a felelős.

A kampányban ezenfelül szemléletformáló eseményeket, például Cigicsikkmentes január hónapot is hirdet, ahol a dohányosok rossz szokására, a cigicsikkek eldobálásának és annak környezeti szennyezésének a globális problémájára is felhívja a figyelmet.

A Chicago Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy a világ egészét tekintve a légszennyezés inkább rövidíti az élettartamot, mint akár a dohányzás, vagy az alkohol- és a droghasználat. Világátlagról van szó, de akadnak országok, ahol az elvesztett életévek száma kétszámjegyű. Magyarország a legrosszabbak közé tartozik Európában.

A légszennyezés Magyarországon évi 14 000 halálért lehet felelős, ami közel 1500 milliárd forintos veszteséggel ér fel, ami majdnem annyi, mint hazánk éves gazdasági növekedése. Így tulajdonképpen lenullázza a hazai termelési mutatókat. Hosszútávon felbecsülhetetlen károkat jelentve a gazdaságnak.

Ez a hatalmas összeg többek közt összetevődik abból, hogy

  • a rossz levegőtől megbetegedő lakosság folyamatosan orvosi kezelésre szorul és ezáltal kimaradozik a munkahelyéről,
  • társadalombiztosítás által orvosi ellátásra szorul,
  • betegszabadságok okozta bevétel kiesés a cégnek, illetve adókiesés az államnak.
A légszennyezés egyik áldozata a tüdőrákos beteg. / Fotó: wikipedia.

A légszennyezés egyik áldozata a tüdőrákos beteg. / Fotó: wikipedia.

Az Európa Környezetvédelmi Iroda (EEB) tanulmánya szerint az Európai unióban légszennyezés szempontjából Bulgária után Magyarországon a legrosszabb a helyzet.

Miért is ilyen rossz Magyarország levegője? A legfőbb okok:

  • a lakosság hulladékot éget a fűtési szezonban,
  • sok a régi dieseljármű (nitrogén-oxid kibocsátás)
  • meteorológiailag rossz Magyarország földrajzi fekvése, hiszen a Kárpát-medence okán egy “teknőben” fekszik az ország.
A régi diesel autók (de az újak is) komoly légszennyezést okoznak hazánk levegőjének.

A régi diesel autók (de az újak is) komoly légszennyezést okoznak hazánk levegőjének.

Ezekből a legsúlyosabb légszennyezést okozó ártalom a fűtés, hiszen a lakosság legyen az szegény vagy gazdag sok esetben hulladékkal gyújt be, fűt. A probléma javuló tendenciát mutat, de vannak Magyarországon is olyan régiók, ahol még hallomásból sem hallottak a hulladékégetés egészségügyi hatásairól.

Legrosszabb levegőjű területek Magyarországon:

  • Miskolc és környéke
  • Sajó-völgye
  • Budapest egyes területei.

Mindenki levonhatja a konzekvenciákat, hogy vajon megéri-e saját és közvetlen környezetünk, családunk egészségét hulladékégetéssel kockáztatni. Bízunk benne, hogy minél többen a lehető legjobb megoldást választják.

A légszennyezés csökkentése, megszüntetése közös ügyünk, amiben mindenkinek részt kell vállalni. Itt legyen szó szegényről, gazdagról, ipari létesítményekről vagy a mindenkori magyar államról.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek