Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Légszennyezés, a néma gyilkos! - Hulladekvadasz.hu

Légszennyezés, a néma gyilkos!

A légszennyezés nem csak Magyarország, hanem a világunk néma gyilkosa is, amit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO főigazgatója globális vészhelyzetnek nevezett.

A JÖN Alapítványunk ezen okok miatt rendszeresen elindítja téli kampányát, Füst-Öl, avagy az illegális hulladék égetése ROSSZ! címmel, ahol felhívja a lakosság figyelmét a háztartási hulladékégetés komoly egészségügyi kockázataira.

A légszennyezés súlyosságáért ma már nem a közlekedés, hanem a lakosság a felelős.

A légszennyezés súlyosságáért ma már nem a közlekedés, hanem a lakosság a felelős.

A kampányban ezenfelül szemléletformáló eseményeket, például Cigicsikkmentes január hónapot is hirdet, ahol a dohányosok rossz szokására, a cigicsikkek eldobálásának és annak környezeti szennyezésének a globális problémájára is felhívja a figyelmet.

A Chicago Egyetem tanulmánya azt állítja, hogy a világ egészét tekintve a légszennyezés inkább rövidíti az élettartamot, mint akár a dohányzás, vagy az alkohol- és a droghasználat. Világátlagról van szó, de akadnak országok, ahol az elvesztett életévek száma kétszámjegyű. Magyarország a legrosszabbak közé tartozik Európában.

A légszennyezés Magyarországon évi 14 000 halálért lehet felelős, ami közel 1500 milliárd forintos veszteséggel ér fel, ami majdnem annyi, mint hazánk éves gazdasági növekedése. Így tulajdonképpen lenullázza a hazai termelési mutatókat. Hosszútávon felbecsülhetetlen károkat jelentve a gazdaságnak.

Ez a hatalmas összeg többek közt összetevődik abból, hogy

  • a rossz levegőtől megbetegedő lakosság folyamatosan orvosi kezelésre szorul és ezáltal kimaradozik a munkahelyéről,
  • társadalombiztosítás által orvosi ellátásra szorul,
  • betegszabadságok okozta bevétel kiesés a cégnek, illetve adókiesés az államnak.
A légszennyezés egyik áldozata a tüdőrákos beteg. / Fotó: wikipedia.

A légszennyezés egyik áldozata a tüdőrákos beteg. / Fotó: wikipedia.

Az Európa Környezetvédelmi Iroda (EEB) tanulmánya szerint az Európai unióban légszennyezés szempontjából Bulgária után Magyarországon a legrosszabb a helyzet.

Miért is ilyen rossz Magyarország levegője? A legfőbb okok:

  • a lakosság hulladékot éget a fűtési szezonban,
  • sok a régi dieseljármű (nitrogén-oxid kibocsátás)
  • meteorológiailag rossz Magyarország földrajzi fekvése, hiszen a Kárpát-medence okán egy „teknőben” fekszik az ország.
A régi diesel autók (de az újak is) komoly légszennyezést okoznak hazánk levegőjének.

A régi diesel autók (de az újak is) komoly légszennyezést okoznak hazánk levegőjének.

Ezekből a legsúlyosabb légszennyezést okozó ártalom a fűtés, hiszen a lakosság legyen az szegény vagy gazdag sok esetben hulladékkal gyújt be, fűt. A probléma javuló tendenciát mutat, de vannak Magyarországon is olyan régiók, ahol még hallomásból sem hallottak a hulladékégetés egészségügyi hatásairól.

Legrosszabb levegőjű területek Magyarországon:

  • Miskolc és környéke
  • Sajó-völgye
  • Budapest egyes területei.

Mindenki levonhatja a konzekvenciákat, hogy vajon megéri-e saját és közvetlen környezetünk, családunk egészségét hulladékégetéssel kockáztatni. Bízunk benne, hogy minél többen a lehető legjobb megoldást választják.

A légszennyezés csökkentése, megszüntetése közös ügyünk, amiben mindenkinek részt kell vállalni. Itt legyen szó szegényről, gazdagról, ipari létesítményekről vagy a mindenkori magyar államról.

You may also like...