Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
2021-től betiltják az eldobható műanyag termékeket! - Hulladekvadasz.hu

2021-től betiltják az eldobható műanyag termékeket!

2021-től betiltják az eldobható műanyag termékeket, VÉGRE! Az EU intézményei megállapodtak a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorításáról.

Pontosabban megállapodtak a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítását célzó szigorúbb szabályokról szerdán az Európai Unió társjogalkotó intézményei, a tervek szerint 2021-tól betiltják azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

Vajon az eldobható műanyag nélkül szebb és boldogabb lesz az életünk?

Vajon az eldobható műanyag nélkül szebb és boldogabb lesz az életünk?

A még hivatalos jóváhagyásra váró egyezség értelmében betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni.

Mit művel az állatvilággal a műanyag? Erről szóló cikkünket csak saját felelősségre ajánljuk megtekinteni, ide kattintva.

Elisabeth Köstinger, az EU soros elnökségét betöltő Ausztria környezetvédelmi minisztere „mérföldkőnek” nevezte a hajnalig tartó, 12 órás tárgyalásokat követően tető alá hozott egyezséget. Azoknál a termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések. Továbbá a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén lesz szabályozva.

Az EU tagállamainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok legalább 25 százalékának újrahasznosításáról, és ezt az arányt 2030-ra 30 százalékra kell emelni. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát, ahogy előírhatják például azt is, hogy egyszer használatos műanyag termékeket ne lehessen ingyenesen kínálni.
Bizonyos termékeket pedig – például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket – világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

Eldobható műanyag termékből évente több millió tonna keletkezik.

A dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit. A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak

Cigicsikkek károsabbak a környezetre mint a szívószálak. A JÖN Alapítvány januárban cigicsikkmentes januárt rendez éppen ezen okokból.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak. Ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik.

Mikroműanyagok a palackozott vizekben

Mikroműanyagok a palackozott vizekben is megtalálható.

Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásaik egyelőre ismeretlen, sőt már az emberi székletben is találtak kimutathatóan.

Az eldobható műanyag termékek betiltásáról szóló hír talán a legszebb karácsonyi ajándék lehet mindannyiunk számára.

Reméljük 2021-ben Magyarországon is érvényesülni fog ez a jogszabály.

Forrás: MTI

You may also like...