Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Karácsonyfa vásárlás: Milyen fenyőt vegyek? - Hulladekvadasz.hu

Karácsonyfa vásárlás: Milyen fenyőt vegyek?

A karácsonyfa vásárlás alkalmával sokaknak okozhat fejtörést, az örök kérdés: vágott vagy műfenyőt, esetleg földlabdás fenyőfát vegyek? 

Egyre többen szeretnének környezettudatosak lenni az ünnepekkor is, az első kérdés pedig ilyenkor mindig az, hogy milyen fát válasszunk. Azt se szeretnénk, ha feleslegesen kivágnák a fenyőket, de a műanyag karácsonyfa sem jelent feltétlen jó megoldást.

Mi most megpróbáljuk könnyebbé tenni a döntést: műfenyő vagy vágott karácsonyfa díszítse-e a nappalit?

Fenyőfaültetvény. / Fotó: wikipedia.

Fenyőfaültetvény. / Fotó: wikipedia.

Műfenyő

Sokan gondoljuk, hogy a műfenyő jobb választás, hiszen nem sérül élő fa, de nagy hátrányuk, hogy műanyagból készülnek. Vagyis sosem bomlanak le, kőolaj kell az előállításukhoz, ami ráadásul környezetszennyező és energiaigényes is. Nagyon nehezen lehet újrahasznosítani és általában távoli országokból érkezik, amelyhez szintén sok energiára van szükség, egy csomó szén-dioxid kerül miatta a levegőbe. Legalább 15, de valójában inkább 20 évig kell ugyanazzal a műfenyővel ünnepelni a karácsonyt ahhoz, hogy környezeti szempontból ne legyen akkora a kár, mintha minden évben vennénk egy igazi fenyőt. Tehát ha mindenképp műfenyőt szeretnénk, fontos, hogy inkább Európában gyártott és lehetőleg PVC-mentes változatot vigyünk haza.

Vágott fenyő

Az élő fenyő viszont hasznos a légkörnek, hiszen oxigént bocsát ki, persze csak amíg ki nem vágják. A legtöbb vágott karácsonyfát ültetvényeken termesztik, pontosan a karácsonyi ünnepek miatt. Ott a kivágott fákat évente pótolják, de még így is nagyjából 10 év kell egy fa kifejlődéséhez. Előny, hogy általában hazai vagy a környékbeli országokból származó fenyőt árulnak ilyenkor. Karácsony után újra lehet hasznosítani őket, fűrészporként, talajtakaró, vízmegtartó mulcsként, esetleg fűtőanyagként, komposztként is. A legtöbb ember viszont nem veszi a fáradtságot a hasznosításra, sőt egyenesen díszekkel együtt dobja a kuka mellé, szennyezve ezzel a környezetet.

Több olyan bejelentést is kaptunk, hogy már karácsony előtt kidobták a megvásárolt fenyőfákat. Képre kattintva elérhető az egyik bejelentés.

Több olyan bejelentést is kaptunk, hogy már karácsony előtt kidobták a megvásárolt fenyőfákat. Képre kattintva elérhető az egyik bejelentés.

Tehát ha lehet, inkább válasszuk a valódi fenyőt, hiszen a kanadai Ellipsos független környezeti ügynökség elemzése alapján is az élő fenyő a környezettudatosabb döntés. Az elemzés szerint környezeti szempontból akkor válik egyenértékűvé a műfenyő a vágottal, ha azt legalább 20 éven át használjuk a vágott fenyő helyett karácsonykor. Ezzel szemben egy műfenyőt átlagosan 6 éven át használunk, aminek a gyártásából és szállításából adódó üvegházhatású gázok kibocsátása még így is háromszor magasabb, mint ha minden évben vennénk egy kivágott fenyőt.

Földlabdás fenyő

A földlabdás fenyő is jobb választás, mint a műfenyő, ám az életben tartására csak 50 százalék esély van, hiszen ki kéne ültetni a szabadba és gondozni, ráadásul a fűtött szobában sem érzi túl jól magát, nem szabad pár napnál tovább ott tartani. Egyes kertészetek viszont már vállalnak fenyő kölcsönzést is, így ha biztosan meg tudjuk óvni a fát, teljesen környezetbarát módon is megünnepelhetjük a karácsonyt.

A cserép nélkül vásárolt fenyőfát zsákkal együtt érdemes cserépbe rakni, a zsák száját kicsit kinyitva. A hézagokat fenyőkéreggel töltsük ki, de a cserépen fontos, hogy legyenek alul lyukak az öntözés miatt. A legelején tartsuk a növényt 10-12 Celsius fokos hőmérsékleten, ne vigyük be a lakásba azonnal, mert különben elpusztul. Fokozatosan szoktassuk hozzá a melegebb levegőhöz, 2-4 nap után már nyugodtan bevihetjük a lakásba, ahol pedig figyelni kell a locsolásra is.

Szebenyi Péter gyerekkori karácsonyfája: 8 méter magas, közel 20 éves fenyőfa. / Fotó: peterszebenyi.com

Szebenyi Péter gyerekkori karácsonyfája: 8 méter magas, közel 20 éves fenyőfa. / Fotó: peterszebenyi.com

A karácsonyfa vásárlás alkalmával mindenki maga dönti el, hogy milyen fenyőfát vesz. A mi javaslatunk egyértelműen a földlabdás fenyő, de csak akkor, ha a vásárolt fenyőfáról tud gondoskodni a vásárló.

You may also like...