Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Levegőszennyezés miatt Európa füstbe borul - Hulladekvadasz.hu

Levegőszennyezés miatt Európa füstbe borul

A levegőszennyezés nem csak magyarországi probléma, hanem az egész Európát érintő globális egészségügyi veszély, ami több ezer ember idő előtti haláláért felelős.

Az EU Számvevőszék megállapítása szerint Európában ma a levegőszennyezés „a legnagyobb környezeti kockázat” a közegészségre nézve, ám a kormányoknak nem sikerül megfelelően kezelni a válságot. Európa légszennyezési határértékei „sokkal gyengébbek” a WHO (Egészségügyi Világszervezet) előírásainál – a legtöbb európai város mégsem képes betartani azokat, állítja a lehangoló új tanulmány.

A kormányok sorra kudarcot vallanak a válság (levegőszennyezés) kezelésében, mely naponta 1.000 korai halálesetet okoz, állítja a lesújtó EU jelentés.

A mérgező levegő évente megközelítőleg 400.000 európait öl meg idő előtt – közülük közel 40.000 embert Nagy-Britanniában. Az angol kormány azonban 2010 óta folyamatosan megszegi az EU levegőminőségi határértékeit és most több millió angol font bírsággal néz szembe az Európai Bíróságnál.

Levegőszennyezés miatt Európa füstbe borul

Levegőszennyezés miatt Európa füstbe borul.

Seb Dance EP-képviselő, a Munkáspárt helyettes vezetője az Európai Parlamentben „szégyenletesnek” bélyegezte a Konzervatívok levegőminőség-válságra adott válaszát. “Miért kellene bárkinek is elhinnie a Konzervatívok állításait, hogy majd egy Zöld Brexitet fognak levezényelni, amikor még az EU által már kijelölt alapvető szennyezettségi célokat sem tudják teljesíteni?– kérdezte. Lassan kifutunk az időből, hogy megvédjük a veszélyeztetetteket és ez a kormány újra és újra bebizonyította, hogy nem szándékozik semmit tenni.

A JÖN Alapítvány, Füst-Öl kampánya a magyarországi illegális hulladékégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet. A téli kampány különösképpen a háztartásokban tapasztalható rossz szokás visszaszorítását célozza meg!

Az elmúlt hónapban az Egyesült Királyság azon 11 ország egyike volt, melyeket azzal vádolt meg az Európai Környezetvédelmi Hivatal, hogy egy „leltár kiigazítási” kiskaput kihasználva megemelte a múltbeli nitrogén-dioxid-kibocsátásainak határértékét.

“A kormány veszélyessé vált az angol emberek számára,” – mondta Dance. Ellenőrzése során az uniós bíróság felszólít arra, hogy az európai levegőminőségi törvényeket összhangba kell hozni az Egészségügyi Világszervezet normáival, melyek legalább kétszer olyan szigorúak a részecske kibocsátást (PM2.5 és PM10) és hatszor olyan szigorúak a kén-dioxidot (SO2) illetően.

Janusz Wojciechowski, az audit vezető tudósítója elmondta a the Guardian tudósítójának, hogy a mérgezett levegőnek köszönhető csendes elhalálozás mértéke elfogadhatatlan.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében. / Korábbi cikkünk a képre kattintva elérhető.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében. / Korábbi cikkünk a képre kattintva elérhető.

“Európában közegészségügyi válsággal nézünk szembe a légszennyezésnek köszönhetően“ – mondta. Naponta ez több, mint 1.000 korai elhalálozást jelent az EU-ban és a napi összes elhalálozás több mint 1%-áért tehető felelőssé.

A levegőszennyezés okozta halálesetek száma Angliában tízszer magasabb, mint az autóbalesetek okozta halálozási ráta.

“Az EU-nak prioritásként kellene kezelnie a légszennyezést“  tette hozzá. „Reméljük, hogy a következő pénzügyi időszakban erre sor fog kerülni.” Wojciechowski megjegyezte, hogy az unió jelenleg a kohéziós alapokból 3,4 milliárd eurót költ a nagymértékben szennyező biomasszára – ez majdnem kétszer annyi, mint az 1,8 milliárd euró, melyet a levegőszennyezés elleni küzdelemre tartalékol.

Az auditorok jelentése az európai finanszírozási prioritások újraértékelését javasolja, valamint a jogsértések Európai Bíróság felé történő továbbításában jelenleg tapasztalható hat-nyolc éves csúszások lerövidítését.

Az autditorok a szennyezést vizsgáló állomásokat illetően is nagyon eltérő normákat figyeltek meg.

A Cseh Köztársaságban, Ostravában egy állomás például nem jelentett be validált adatokat annak ellenére, hogy azok 2015-ben 98-szor meghaladták az állomás napi részecske határértékeit. Egy másik, az Európai Bizottság büsszeli irodájához közeli, állomás „munkálatokra” hivatkozva bezárt, miután 2008-ban magas nitrogén-dioxid méréseket jelentettek. Soha nem nyitottak ki újra. Fennáll az esélye, hogy az Európai Bizottság által használt mérési adatok „nem voltak mindig hitelesek”, mondta Wojciechowski.

A levegőszennyezés okozta halálozások száma csak becsülhető, igen összetett. Viszont annyi biztos, hogy a rossz levegő az európaiakat és ezáltal Magyarország lakosságát is tizedeli.

Forrás: theguardian.com

You may also like...