Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Petárdázol? Akár 150 ezerre is büntethetnek! - Hulladekvadasz.hu

Petárdázol? Akár 150 ezerre is büntethetnek!

Ha petárdázol, akkor amellett, hogy meg is sérülhetsz, akár 150 ezer forintnyi összegre is büntethetnek az illetékes szervek.

Magyarországon már évek óta tilos petárda használata, hiszen a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, pénzbírsággal sújtható. A bírság összege 150 ezer forintig terjedhet!

Magánszemély petárdát nem birtokolhat a hatályos jogszabályok szerint. / Fotó: police.hu

Magánszemély petárdát nem birtokolhat a hatályos jogszabályok szerint. / Fotó: police.hu

Intő példák, ha petárdázol és a rendőr elkap

Viszont tűzijáték termékeket lehet legálisan vásárolni és birtokolni az alábbiak szerint:

A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. – írja a police.hu

Ha nem petárdázol, hanem az engedélyezett tűzijátékot választod, akkor az alábbi tanácsokat fogad meg.

  • Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar nyelvű használati utasítással ellátva vásároljon!
  • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
  • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
  • A termékeket ne szerelje szét, és ne alakítsa át!
  • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazónak!
  • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
  • Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és soha ne hajoljon fölé!
  • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

FONTOS, hogy a felhasznált tűzijátékokat ne az utcán szétdobálva hagyjuk, hanem szelektíven szétválogatva a szelektálható elemeket a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezzük.

A hulladékvadász.hu -ra sok olyan bejelentés érkezett már, ami arról tanúskodik, hogy szilveszteri bulin nagyon jól sikerült a tűzijáték, de az utána lévő takarítás már nem annyira. Egy ilyen példa a képen látható diósdi eset.

A diósdi hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés 2018 márciusából. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A diósdi hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés 2018 márciusából. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ha petárdázol szilveszterkor, akkor komolyan gondolkodj el azon, hogy megéri-e kockáztatni a saját és más testi épségén kívül még egy kiadós büntetés „elnyerését” is?

Forrás: police.hu

You may also like...