Petárdázol? Akár 150 ezerre is büntethetnek!

Tennél, de nincs időd a szemétdombok eltakarítására? Támogass minket és elvégezzük helyetted a piszkos munkát! Támogatom a munkátokat!

Ha petárdázol, akkor amellett, hogy meg is sérülhetsz, akár 150 ezer forintnyi összegre is büntethetnek az illetékes szervek.

Magyarországon már évek óta tilos petárda használata, hiszen a szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, pénzbírsággal sújtható. A bírság összege 150 ezer forintig terjedhet!

Magánszemély petárdát nem birtokolhat a hatályos jogszabályok szerint. / Fotó: police.hu

Magánszemély petárdát nem birtokolhat a hatályos jogszabályok szerint. / Fotó: police.hu

Intő példák, ha petárdázol és a rendőr elkap

Viszont tűzijáték termékeket lehet legálisan vásárolni és birtokolni az alábbiak szerint:

A hatályos jogi szabályozás értelmében az 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően felhasználhatják. A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket 18. életévüket betöltött személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. – írja a police.hu

Ha nem petárdázol, hanem az engedélyezett tűzijátékot választod, akkor az alábbi tanácsokat fogad meg.

  • Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar nyelvű használati utasítással ellátva vásároljon!
  • Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
  • Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
  • A termékeket ne szerelje szét, és ne alakítsa át!
  • A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazónak!
  • A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
  • Kézben tartva ne működtessen tűzijáték terméket, és soha ne hajoljon fölé!
  • Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

FONTOS, hogy a felhasznált tűzijátékokat ne az utcán szétdobálva hagyjuk, hanem szelektíven szétválogatva a szelektálható elemeket a megfelelő szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezzük.

A hulladékvadász.hu -ra sok olyan bejelentés érkezett már, ami arról tanúskodik, hogy szilveszteri bulin nagyon jól sikerült a tűzijáték, de az utána lévő takarítás már nem annyira. Egy ilyen példa a képen látható diósdi eset.

A diósdi hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés 2018 márciusából. / Fotó: hulladekvadasz.hu

A diósdi hulladéklerakással kapcsolatos bejelentés 2018 márciusából. / Fotó: hulladekvadasz.hu

Ha petárdázol szilveszterkor, akkor komolyan gondolkodj el azon, hogy megéri-e kockáztatni a saját és más testi épségén kívül még egy kiadós büntetés “elnyerését” is?

Forrás: police.hu

Iratkozz fel a Hulladékvadász Hírlevélre!Feliratkozom!

Ez is érdekelhet: