Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Róma utcáit elborítja a szemét (videóval)

Róma utcáit ismét beborítja az elszállítatlan háztartási hulladék, ami valljuk be nem az első eset az Olaszország fővárosában.

A kritikus szeméthelyzet miatt az olasz főváros mintegy 3 ezer iskolájának nem akarták megnyitni az épületeket a téli szünet után hétfőn újrakezdődött tanév első napján. Arra hivatkoztak, hogy az iskolák körül hetek óta felgyülemlett hulladék és a patkányok megjelenése egészségügyi veszélyt jelent. Végül az igazgatók engedtek és megnyitották az iskolákat, mivel ígéretet kaptak Virginia Raggi római főpolgármestertől, hogy a lehető leggyorsabban megtisztítja a fővárost a szeméttől.

A hétvégén majdnem 6 ezer tonna hulladékot szállítottak el az olasz főváros utcáiról, elsősorban az oktatási és más közintézmények közeléből.

Rómában régóta problémát jelent a háztartási hulladék elszállítása, amelyet az olasz fővárosban a nyílt utcán álló kukákban és tárolókban kell elhelyezni. Ezek teljesen megteltek, így most a szemét körülöttük tornyosul.2013-ban telítettség miatt lezárták az olasz főváros legnagyobb szabad ég alatti hulladékgyűjtőjét, majd a többi telep is megtelt.

Roma városáról sokaknak a Colosseum jut elsőre eszébe nem a szemét. / Fotó: Wikipedia.

Roma városáról sokaknak a Colosseum jut elsőre eszébe nem a szemét. / Fotó: Wikipedia.

A részben önkormányzati kézben levő római köztisztasági hivatal (Ama) pénz- és emberhiánnyal küzd, és nem képes a szemétszállítás rendszerességét biztosítani. December 11-én az egyik római külvárosi hulladéktelep is leégett, tovább nehezítve a városban összegyűjtött szemét tárolását.

Mit tegyünk, ha leáll a szemétszállítás? – 5 tipp

Az utakon a szeméthegyeket kerülgető rómaiak a főpolgármesteri hivataltól várnak megoldást. Virginia Raggi, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa segítséget kért a rómaiaktól, felszólítva őket, hogy vegyenek részt a járdák megtisztításában. Valójában azonban a szemét összeszedése önmagában nem elegendő, ha nem szállítják el a hulladékot. A római önkormányzati testület kedden dönt az esetleges intézkedésekről.

Az Il Sole 24 Ore gazdasági napilap adatai szerint Róma városa 2017-ben több mint 277 millió eurót költött a területén előállított hulladék elszállítására Olaszország más tartományaiba vagy a többi között Ausztriába feldolgozásra.

A főpolgármester nem zárta ki, hogy feljelentést tesz ismeretlenekkel szemben, szerinte ugyanis a szeméthelyzetet politikai ellenfelei okozták. Virginia Raggi emlékeztetett, hogy tavaly mintegy 500 utcai szeméttárolót gyújtottak fel.

A videón jól láthatóak a kialakult állapotok. 

Az olasz főváros, Róma esete is bemutatja, hogy nem csak Magyarországon állhat le időnként a szemétszállítás. Ilyenkor mindenki szembesülhet azzal, hogy heti szinten milyen bődületes mennyiségű hulladékot termel.

Mindenkinek ajánljuk figyelmébe a Háztartásom hulladék nélkül és a Dobd ki a szemetest című könyv írónőjét, Tóth Andinak az új honlapját, ahol tanácsokat, tippeket lehet kapni háztartásunk “zero waste” üzemmódjára kapcsolásáról: Hulladeknelkul.hu 

Forrás: MTI.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek