Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Férgek, akik műanyag hulladékot esznek

Férgek megeszik a műanyag hulladékot? 2017-ben erre a szenzációs kutatási eredményre jutottak spanyol kutatók, amik akár sok hulladékproblémát megoldhat.

Habár egyre több ország és cég tiltja be az egyszer használatos zacskók forgalmazását, mégis hatalmas problémát okoznak, hiszen a nem lebomló műanyag elárasztotta a természetet, az óceáni szemétsziget is egyre nagyobb gondot okoz. A tudósok folyamatosan keresik a hatékony megoldást, nemrégiben pedig kisebbfajta áttörést értek el egy aprócska hernyó vizsgálata közben.

A XXI. század pestisének is nevezett műanyag hulladékról szóló korábbi cikkeink a Hulladékvadász hírfolyamban olvashatóak.

A viaszféreg egy olyan különleges, általában csaliként használt hernyó, amely arról ismert, hogy a méhkasokat károsítja. A hernyó ugyanis megeszi a méhviaszt. A tudósok erre figyeltek fel, és rájöttek, hogy a viaszféreg akár a műanyag zacskók eltüntetésében is segíthet.

Férgek munka közben. / Fotó: Quartz- Federica Bertocchini/Paolo Bombelli/Chris Howe

Férgek munka közben. / Fotó: Quartz- Federica Bertocchini/Paolo Bombelli/Chris Howe

Federica Bertocchini, a spanyolországi Biogyógyszerek és Biotechológiai Intézet tudósa vette észre először a férgek műanyag-fogyasztó képességeit, amikor otthonában egy viaszféreg fertőzést próbált kiirtani a saját célra tartott méhkasaiból.

A férgeket ekkor egy műanyag zacskóba tette, majd bezárta azt és egy táskába tette őket a házban. Ezután folytatta a méhkas megtisztítását. Amikor azonban visszatért a szobába, a férgek kiszabadultak, méghozzá úgy, hogy átrágták magukat a műanyag zacskón, igen nagy sebességgel.

A tudós áprilisban, a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmányában azt írta, hogy a projekt ekkor indult. Bertocchini és kollégái 100 viaszférget írtak le, amelyek át tudják rágni magukat a polietilén bevásárlózacskókon. Ilyen zacskókból világszerte évente 1 billiót dobunk el, átlagosan 40 perc használat után. A zacskók azonban nem bomlanak le. A tanulmányozott férgek viszont 12 óra elteltével darabokra rágták a zacskókat.

Hogy biztos legyen, nemcsak rágják, hanem rendesen meg is eszik a műanyagot, a kutatók pépesítettek néhány férget és a keletkező pasztát a műanyagra tették. 14 óra elteltével a műanyag 13 százaléka eltűnt. Ez arra utal, hogy a férgek emésztőrendszerében egyes vegyületek valóban megemésztették a zacskót.

A megevett zacskókat is megvizsgálták, az emésztés során etilén-glikol keletkezett – ez a fagyállók fő összetevője –, és ez is megerősítette, hogy a polietilén tényleg lebomlik a folyamat során.
Azért is döntő fontosságú a felfedezés, mert a polietilén műanyagzacskók máshogy nem igazán bomlanak le. Egyes tudósok becslése szerint 100-400 év is kellhet egy-egy ilyen zacskó természetes lebomláshoz. Ezért is kerestek olyan biológiai “emésztőrendszert”, ami felgyorsítja a folyamatot.

2011-ben már felfedeztek egy olyan gombát, amely le tudja bontani a poliuretánt, amely egy másik gyakran használt műanyag, ami szintén hozzájárul az óceáni szemét növekedéséhez.
Egy másik kutatócsoport 2014-ben azt állapította meg, hogy a viaszférgek emésztőrendszeréből származó baktériumok körülbelül két hónap alatt tudják lebontani a polietilént. Bertocchini férgei azonban ennél sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgoztak.

Sajnos ez még nem a tökéletes megoldás a műanyag hulladékok eltüntetésére, hiszen a férgek például nem élnének túl egy hulladéklerakóban, ahol nem jutnak oxigénhez.

Bertocchini mégis azt mondta, hogy reméli, sikerül azonosítani az enzimet, ami lebontja a műanyagot: „Talán megtaláljuk a molekulát és nagy mennyiségben is elő tudjuk állítani ahelyett, hogy milliónyi hernyót pakolnánk műanyag zacskókba.”

Forrás: World Economic Forum

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek