Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Férgek, akik műanyag hulladékot esznek - Hulladekvadasz.hu

Férgek, akik műanyag hulladékot esznek

Férgek megeszik a műanyag hulladékot? 2017-ben erre a szenzációs kutatási eredményre jutottak spanyol kutatók, amik akár sok hulladékproblémát megoldhat.

Habár egyre több ország és cég tiltja be az egyszer használatos zacskók forgalmazását, mégis hatalmas problémát okoznak, hiszen a nem lebomló műanyag elárasztotta a természetet, az óceáni szemétsziget is egyre nagyobb gondot okoz. A tudósok folyamatosan keresik a hatékony megoldást, nemrégiben pedig kisebbfajta áttörést értek el egy aprócska hernyó vizsgálata közben.

A XXI. század pestisének is nevezett műanyag hulladékról szóló korábbi cikkeink a Hulladékvadász hírfolyamban olvashatóak.

A viaszféreg egy olyan különleges, általában csaliként használt hernyó, amely arról ismert, hogy a méhkasokat károsítja. A hernyó ugyanis megeszi a méhviaszt. A tudósok erre figyeltek fel, és rájöttek, hogy a viaszféreg akár a műanyag zacskók eltüntetésében is segíthet.

Férgek munka közben. / Fotó: Quartz- Federica Bertocchini/Paolo Bombelli/Chris Howe

Férgek munka közben. / Fotó: Quartz- Federica Bertocchini/Paolo Bombelli/Chris Howe

Federica Bertocchini, a spanyolországi Biogyógyszerek és Biotechológiai Intézet tudósa vette észre először a férgek műanyag-fogyasztó képességeit, amikor otthonában egy viaszféreg fertőzést próbált kiirtani a saját célra tartott méhkasaiból.

A férgeket ekkor egy műanyag zacskóba tette, majd bezárta azt és egy táskába tette őket a házban. Ezután folytatta a méhkas megtisztítását. Amikor azonban visszatért a szobába, a férgek kiszabadultak, méghozzá úgy, hogy átrágták magukat a műanyag zacskón, igen nagy sebességgel.

A tudós áprilisban, a Current Biology folyóiratban közzétett tanulmányában azt írta, hogy a projekt ekkor indult. Bertocchini és kollégái 100 viaszférget írtak le, amelyek át tudják rágni magukat a polietilén bevásárlózacskókon. Ilyen zacskókból világszerte évente 1 billiót dobunk el, átlagosan 40 perc használat után. A zacskók azonban nem bomlanak le. A tanulmányozott férgek viszont 12 óra elteltével darabokra rágták a zacskókat.

Hogy biztos legyen, nemcsak rágják, hanem rendesen meg is eszik a műanyagot, a kutatók pépesítettek néhány férget és a keletkező pasztát a műanyagra tették. 14 óra elteltével a műanyag 13 százaléka eltűnt. Ez arra utal, hogy a férgek emésztőrendszerében egyes vegyületek valóban megemésztették a zacskót.

A megevett zacskókat is megvizsgálták, az emésztés során etilén-glikol keletkezett – ez a fagyállók fő összetevője –, és ez is megerősítette, hogy a polietilén tényleg lebomlik a folyamat során.
Azért is döntő fontosságú a felfedezés, mert a polietilén műanyagzacskók máshogy nem igazán bomlanak le. Egyes tudósok becslése szerint 100-400 év is kellhet egy-egy ilyen zacskó természetes lebomláshoz. Ezért is kerestek olyan biológiai „emésztőrendszert”, ami felgyorsítja a folyamatot.

2011-ben már felfedeztek egy olyan gombát, amely le tudja bontani a poliuretánt, amely egy másik gyakran használt műanyag, ami szintén hozzájárul az óceáni szemét növekedéséhez.
Egy másik kutatócsoport 2014-ben azt állapította meg, hogy a viaszférgek emésztőrendszeréből származó baktériumok körülbelül két hónap alatt tudják lebontani a polietilént. Bertocchini férgei azonban ennél sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgoztak.

Sajnos ez még nem a tökéletes megoldás a műanyag hulladékok eltüntetésére, hiszen a férgek például nem élnének túl egy hulladéklerakóban, ahol nem jutnak oxigénhez.

Bertocchini mégis azt mondta, hogy reméli, sikerül azonosítani az enzimet, ami lebontja a műanyagot: „Talán megtaláljuk a molekulát és nagy mennyiségben is elő tudjuk állítani ahelyett, hogy milliónyi hernyót pakolnánk műanyag zacskókba.”

Forrás: World Economic Forum

You may also like...