Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Hulladékégetés ROSSZ! Jelentsd be, ha tapasztalod!

Illegális hulladékégetés ROSSZ! – Ez az alcíme a JÖN Alapítványunk, Füst-Öl téli kampányának, amiben a hulladékégetés káros hatásaira hívja fel a figyelmet.

Ennek a téli kampánynak a keretein belül indítjuk el és adunk lehetőséget a lakosságnak, hogy együtt feltérképezzük Magyarország hulladékégető gócpontjait. A tiszta levegőért és az egészségükért aggódó lakosság a bejelentési aloldalunkon regisztrálva (lehet anoniman is) jelenthetik be az illegális hulladéklerakások mellett azt, ha valaki hulladékot éget.

Hulladékégetéssel kapcsolatos bejelentéseket ide kattintva lehet megtenni.

Tovább nőtt a légszennyezettség az országban 2019-ben is. / Fotó: idokep.hu

Tovább nőtt a légszennyezettség az országban 2019-ben is. / Fotó: idokep.hu

Sokan, ha hulladékégetést tapasztalnak legtöbb esetben elfordítják a fejüket, mit sem sejtve annak komoly egészségügyi veszélyeivel. Közös ügyünk, hogy tegyünk ellene, hiszen a társadalom minden egyes tagját, szegényt és gazdagot is egyaránt érint. Az illegális hulladékégetés által a légtérbe kerülő mérgező anyagok súlyos megbetegedéseket okozhatnak.

Tudni illik, hogy a lakossági hulladékégetés szigorúan tilos és büntetendő.

Az illegális hulladékégetés bejelentésnek a menete:

  1. Észleljük a problémát.
  2. Megbizonyosodunk arról, hogy hulladékégetésről van szó.
  3. Fotót készítünk a problémáról (fontos, hogy ne utána, hanem közben, amikor történik).
  4. Bejelentjük a hulladekvadasz.hu bejelentési aloldalán.
Légszennyezés, a néma gyilkos!

Légszennyezés, a néma gyilkos!

Füst-Öl térkép, a tiszta levegőért

A térkép létrehozásával segítséget szeretnénk nyújtani az illetékes hatóságoknak a hulladékégetők felméréséhez és azok megszüntetéséhez. A bejelentések felkerülnek a hulladékégetéssel kapcsolatos nagy térképre, amin feltudjuk mérni a lakosság vélt hulladékégetési tevékenységeit. A bejelentésben nevek és pontos címek nem fognak szerepelni, de a Google Maps térképén jelölve lesznek gócpontként, képpel együtt.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében.

Mérgező füst és nyomor Nógrád megyében

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? című cikkünk nyomán kaptuk egy levelet Nógrád megyéből egyik kedves olvasónktól, aki már szinte mindent megpróbált azért, hogy jobb belátásra bírja szomszédjait, mindhiába. A levele mélyen elgondolkodtató és valós problémákat mutat be Magyarország elmaradottabb részeiről, ahol a környezeti tudat és szemételformálásról még sosem hallottak. Különvélemény rovatunkban a levél ide kattintva olvasható.

A XXI. században javarészt már nem a gyárak, hanem a lakossági “gyárkémények” a felelősek a rossz levegőért. Egyben viszont biztosak lehetünk a hulladékégetés ROSSZ!

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek