Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

A lakosság így szennyezi a levegőt (videóval)

Így szennyezzük a levegőt mi, a lakosság címmel készített videóanyagot jeles szakértők bevonásával a Pestisracok.hu, arról, hogy a Füst-Öl.

Nagy öröm számunkra, hogy egyre több sajtóorgánum számol be arról, hogy ma már nem a gonosz gyárak, hanem elsősorban a lakossági fűtés a felelős a rossz levegőért. Sajnos a lakosság java része nincs tisztában azzal, hogy ha hulladékot éget, azzal nem csak önmagának árt, hanem a szomszédjának, de még kis kedvenceinek is (kutya, macska).

Hulladékégetés ROSSZ! Jelentsd be, ha tapasztalod! Kattints a képre a bejelentéshez.

Hulladékégetés ROSSZ! Jelentsd be, ha tapasztalod! Kattints a képre a bejelentéshez.

A JÖN Alapítványunk ezért is indította el már második alkalommal, a Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ című szemléletformáló kampányát, hogy minél több embert tájékoztassunk a hulladékégetés valós problémájáról.

A videóriportban az is elhangzik, hogy ezzel a megoldatlan problémával egyébként Magyarország nincs egyedül, hiszen jelenleg öt másik uniós országot is az Európai Bíróság elé hívattak be a levegő rossz minősége miatt.

A riport alkalmával, Béres Andrást, a Herman Ottó Intézett Nonprofit Kft. ügyvezetője az alábbi tájékoztatást adta:
“Hazánkban is mint minden más uniós tagországban a levegő tisztaságvédelemre vonatkozó egységes irányelveket alkalmazzuk. A jelen pillanatban asszem pontosan tíz uniós tagországgal szemben is folyik kötelezettségszegési eljárás a kis méretű szilárd légszennyező anyagok tekintetében. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-nél zajlott egy konferencia a Fűts okosan kampányhoz kapcsolódóan, ahol Dr Rácz András államtitkár úr, a környezetügyért felelős államtitkár úr ismertetett egy lakossági felméréssel kapcsolatos eredménycsomagot. Nagyon meglepő volt, hogy éppen a szálló por tekintetében, ahol a kibocsátás túlnyomó része akár 70-80% a és időjárási viszonyoktól függően a lakosságtól, a lakossági tüzelésből származik.”

Fotó: pestisracok.hu

Fotó: pestisracok.hu

A lakosságnak kevesebb mint 20% a vélte úgy, hogy ők a felelősek a jelentős kibocsátásért. Ez a környezetszennyező hatás szedi a legtöbb áldozatot. Európában évente közel fél millió ember korai halálában játszik szerepet. A légszennyező anyagok nem ismernek országhatárokat.”

Dézsi Viktor, az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőtisztaság-védelmi szakértője elmondta, hogy:

“Az országos légszennyezettségi mérőhálózat 55 darab fixen telepített automata mérőállomással és 10 darab mobil mérőállomással rendelkezik. Budapesten 12 darab fix telepítésű állomás van az egy mobil légszennyezettség mérő laboratóriummal, amivel a légszennyező anyagok közül a szén-monoxidot kén-dioxidot, ózon, nitrogén-oxidok és a hétköznapi nyelven szállópornak nevezett PM10 és PM2 és feles légszennyező komponenseket mérjük le. 

Fotó: pestisracok.hu

Fotó: pestisracok.hu

A nyári időszakban elsősorban a nitrogén-oxidok határérték túllépést, valamint egyes esetekben az ózont mérünk. A télen és ott a leginkább a fűtési időszakban, viszont az aeroszollal, tehát a PM10 PM2 és például van problémánk. Elsősorban legnagyobb probléma a tévhitekkel ellentétben, hogy ez nem az ipari és nem a közlekedés, hanem az lakossági szilárd tüzelésen belül is a fatüzelésből, széntüzelésből és ugye hát a legrosszabból a hulladékégetésből származik. Ennek a visszaszorítása jelentősen csökkenhetné a légszennyezettség az országban.

További részletek a pestisrácok videójában látható és hallható.

A magyarországi lakosság legtöbb esetben tájékozatlanul vagy anyagi helyzete miatt égeti, tüzeli el a mindenkit megbetegítő hulladékát, amíg ezen nem sikerül változatoztatni, addig nincs esély a javulásra.

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek