Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
A lakosság így szennyezi a levegőt (videóval) - Hulladekvadasz.hu

A lakosság így szennyezi a levegőt (videóval)

Így szennyezzük a levegőt mi, a lakosság címmel készített videóanyagot jeles szakértők bevonásával a Pestisracok.hu, arról, hogy a Füst-Öl.

Nagy öröm számunkra, hogy egyre több sajtóorgánum számol be arról, hogy ma már nem a gonosz gyárak, hanem elsősorban a lakossági fűtés a felelős a rossz levegőért. Sajnos a lakosság java része nincs tisztában azzal, hogy ha hulladékot éget, azzal nem csak önmagának árt, hanem a szomszédjának, de még kis kedvenceinek is (kutya, macska).

Hulladékégetés ROSSZ! Jelentsd be, ha tapasztalod! Kattints a képre a bejelentéshez.

Hulladékégetés ROSSZ! Jelentsd be, ha tapasztalod! Kattints a képre a bejelentéshez.

A JÖN Alapítványunk ezért is indította el már második alkalommal, a Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ című szemléletformáló kampányát, hogy minél több embert tájékoztassunk a hulladékégetés valós problémájáról.

A videóriportban az is elhangzik, hogy ezzel a megoldatlan problémával egyébként Magyarország nincs egyedül, hiszen jelenleg öt másik uniós országot is az Európai Bíróság elé hívattak be a levegő rossz minősége miatt.

A riport alkalmával, Béres Andrást, a Herman Ottó Intézett Nonprofit Kft. ügyvezetője az alábbi tájékoztatást adta:
„Hazánkban is mint minden más uniós tagországban a levegő tisztaságvédelemre vonatkozó egységes irányelveket alkalmazzuk. A jelen pillanatban asszem pontosan tíz uniós tagországgal szemben is folyik kötelezettségszegési eljárás a kis méretű szilárd légszennyező anyagok tekintetében. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-nél zajlott egy konferencia a Fűts okosan kampányhoz kapcsolódóan, ahol Dr Rácz András államtitkár úr, a környezetügyért felelős államtitkár úr ismertetett egy lakossági felméréssel kapcsolatos eredménycsomagot. Nagyon meglepő volt, hogy éppen a szálló por tekintetében, ahol a kibocsátás túlnyomó része akár 70-80% a és időjárási viszonyoktól függően a lakosságtól, a lakossági tüzelésből származik.”

Fotó: pestisracok.hu

Fotó: pestisracok.hu

A lakosságnak kevesebb mint 20% a vélte úgy, hogy ők a felelősek a jelentős kibocsátásért. Ez a környezetszennyező hatás szedi a legtöbb áldozatot. Európában évente közel fél millió ember korai halálában játszik szerepet. A légszennyező anyagok nem ismernek országhatárokat.”

Dézsi Viktor, az Országos Meteorológiai Szolgálat levegőtisztaság-védelmi szakértője elmondta, hogy:

„Az országos légszennyezettségi mérőhálózat 55 darab fixen telepített automata mérőállomással és 10 darab mobil mérőállomással rendelkezik. Budapesten 12 darab fix telepítésű állomás van az egy mobil légszennyezettség mérő laboratóriummal, amivel a légszennyező anyagok közül a szén-monoxidot kén-dioxidot, ózon, nitrogén-oxidok és a hétköznapi nyelven szállópornak nevezett PM10 és PM2 és feles légszennyező komponenseket mérjük le. 

Fotó: pestisracok.hu

Fotó: pestisracok.hu

A nyári időszakban elsősorban a nitrogén-oxidok határérték túllépést, valamint egyes esetekben az ózont mérünk. A télen és ott a leginkább a fűtési időszakban, viszont az aeroszollal, tehát a PM10 PM2 és például van problémánk. Elsősorban legnagyobb probléma a tévhitekkel ellentétben, hogy ez nem az ipari és nem a közlekedés, hanem az lakossági szilárd tüzelésen belül is a fatüzelésből, széntüzelésből és ugye hát a legrosszabból a hulladékégetésből származik. Ennek a visszaszorítása jelentősen csökkenhetné a légszennyezettség az országban.

További részletek a pestisrácok videójában látható és hallható.

A magyarországi lakosság legtöbb esetben tájékozatlanul vagy anyagi helyzete miatt égeti, tüzeli el a mindenkit megbetegítő hulladékát, amíg ezen nem sikerül változatoztatni, addig nincs esély a javulásra.

You may also like...