Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Vetélést okozhat a légszennyezés

Vetélést okozhat egy új kutatás szerint a súlyosan szennyezett levegő, amit teljes mértékben el kellene kerülnie a terhes nőknek, ugyanis ijesztően megnöveli a vetélés kockázatát.

Egy kutatócsoport tanulmánya szerint a légszennyezettség ugyanúgy vetélést okozhat, mint a cigarettázás. Az eredmények a tudósokat is felkavarták, és azt mondják, hogy a következő generáció egészségének érdekében a mérgező levegőtől meg kell szabadulni.

A JÖN Alapítvány a Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! című téli kampányával igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a hulladékégetés veszélyeire .

Az már eddig is ismert tény volt, hogy a szennyezett levegő káros hatásokkal van a magzatokra, növeli a koraszülés, illetve az alacsony születési súly kockázatát. Közelmúltbeli kutatások pedig a méhlepényből is kimutatták a szennyezett levegő részecskéit. A vetélés és a szennyezett levegőnek kitettség összefüggése azonban csak most nyert bizonyságot. Brazíliától, Olaszországon át, Mongóliáig, mindenhol találtak a kettő között kapcsolatot.

A legfrissebb tanulmány a légszennyezésnek való rövid távú kitettséget vizsgálta. A tudósok megállapították, hogy világszerte növekedett a nitrogén-dioxid (NO2) szennyezettség – ez pedig a vetélés esélyét 16 százalékkal növelte a várandós nőknél.

„Ez elég súlyos” – mondta Dr. Matthew Fuller, a Utah-i Egyetem sürgősségi osztályának vezetője és a kutatócsoport egyik tagja. „Ha összehasonlítjuk a más tanulmányokban fellelhető környezeti kockázatokat, amelyek a magzatokat veszélyeztetik, azt találjuk, hogy a légszennyezés a dohányzáshoz áll a legközelebb a terhesség első trimeszterében történő vetélések esetében” – tette hozzá.
A nátrium-dioxid üzemanyagégetés során jön létre, különösen a dízel autók felelnek a kibocsátásért.

A Fertility and Sterility (Termékenység és meddőség) című folyóiratban közzétett kutatást az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben, illetve a környező városi területeken végezték el. Fuller szerint azonban az eredmények az világ minden más pontjára igazak: „A világon sok olyan hely van, ahol a szennyezés mértéke a többszöröse, mint itt, ez nem Utah egyedi problémája. Ezzel mindannyian szembesülünk” – mondta a tudós hozzátéve, hogy Salt Lake City szennyezettsége olyan, mint például Párizsé vagy Londoné.

Vetélést okozhat fiatalabb idősebb váradós nőknél is a rossz levegő. / Fotó: Rex/Shutterstock

Vetélést okozhat fiatalabb idősebb váradós nőknél is a rossz levegő. / Fotó: Rex/Shutterstock

A kutatást pedig nem a semmiből indították, egy személyes tragédia vezetett oda, hogy a tudósok elkezdjék vizsgálni a problémát. Fuller egyik családtagja ugyanis 2016-ban elvetélt, amikor magas volt a környéken a légszennyezettség. „Ez ültetett a fülembe bogarat, majd mások beszámolói alapján észrevettem, hogy a sürgősségi osztályon a sűrű szmog idején több a vetélés” – emlékezett vissza.
A tudós ezért Claire Leiser népegészségügyi tudóssal és más kollégákkal utánajárt a kérdésnek. A csapat több mint 1300 nő adatait vetette össze, akik a sürgősségire vetélés után kerültek be 2007 és 2015 között.

Magyarországon Budapesten, Putnokon, Miskolcon, a Sajó-völgyében általában a legrosszabb a levegő. / Fotó: idokep.hu

Magyarországon Budapesten, Putnokon, Miskolcon, a Sajó-völgyében általában a legrosszabb a levegő. / Fotó: idokep.hu

A vetélés idején a levegőszennyezettségnek való kitettséget összevetették a többi időszakkal, amikor a nő nem veszítette el a babáját. Figyelembe vették a kort, a súlyt, jövedelmet és egyéb személyes tényezőket is. Ezek alapján pedig a megszakadt terhességek a nátrium-dioxid szintjének megemelkedésével függtek össze. A gáz szintje a levegőben átlagosan 7 nappal a vetélések előtt emelkedett meg. Ebben a 7 napos időszakban átlagosan 34 mikrogramm/köbméter volt a nátrium-dioxid szintje, de volt, hogy elérte a 145 mikrogramm/köbmétert is. A kutatók megállapították, hogy a nátrium-dioxid-szennyezés köbméterenkénti 20 mikrogrammal való növekedése 16 százalékkal emelte a vetélés kockázatát.

A légszennyezés olyan veszélyes, mint a cigarettázás – mindkettő vetélést okozhat!

Korábbi tanulmányokban a légszennyezésnek való hosszú távú kitettséget sikerült összefüggésbe hozni a vetélésekkel. Többek közt olyan országokban, mint Iránban, Olaszországban, Mongóliában és az Egyesült Államokban is. Ezekbe az elemzésekbe viszont egyéb légszennyező anyagokat is belevettek, például az ózont és a kén-dioxidot.

A mechanizmust, amely a levegőszennyezés során károsítja a magzatot, még nem tárták fel, de a tudósok úgy gondolják, hogy a szmog oxidatív stresszt és gyulladást okozhat.
Dr. Sarah Stock, az Edinburgh-i Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban viszont szkeptikus. „A légszennyezettség egyértelműen károsítja anyák, csecsemők és gyerekek millióinak egészségét világszerte. A levegőszennyezés hatásának csökkentésére irányuló intézkedések ezért elengedhetetlenek a jövő generációinak egészsége érdekében.” De megjegyezte, hogy a vetélés kockázata lényegesen változik attól függően, hogy a kismama a terhesség hányadik hetében jár, a vizsgálat azonban erre nem tért ki, így az eredményeket torzította.

Claire Leiser, Fuller társa szerint az vezethetne a legpontosabb eredményre, ha sikerülne a terhesség idejét is azonosítani, ekkor lehetne ugyanis a kockázat szintjét pontosan megbecsülni, ezért további tanulmányokra van szükség. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a jelenlegi adatok birtokában is mindenképp forduljanak orvoshoz a terhes nők.

Fuller elmondta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a szennyezés általános szintjét csökkentenék a városi területeken, de az is segíthet, ha a nők annak megfelelően választják meg terhességük idejét, hogy figyelembe veszik, az évben mikor a legszennyezettebb a levegő. Ez a helyi viszonyoktól függően változik. Szennyezett napokon pedig – ha már terhesek – semmiképp se erőltessék odakint magukat, illetve fontolják meg a beltéri légszűrők használatát. A fejlődő országokban azonban erre nincs lehetőség, ezért van szükség általános megoldásra.

Bebizonyosodott, hogy vetélést okozhat a szennyezett levegő is. Ez egy újabb érv arra, hogy környezetünk és a tiszta levegőnk megőrzésére egyre jobban oda kell figyelni.

Forrás: The Guardian

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek