Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Vetélést okozhat a légszennyezés - Hulladekvadasz.hu

Vetélést okozhat a légszennyezés

Vetélést okozhat egy új kutatás szerint a súlyosan szennyezett levegő, amit teljes mértékben el kellene kerülnie a terhes nőknek, ugyanis ijesztően megnöveli a vetélés kockázatát.

Egy kutatócsoport tanulmánya szerint a légszennyezettség ugyanúgy vetélést okozhat, mint a cigarettázás. Az eredmények a tudósokat is felkavarták, és azt mondják, hogy a következő generáció egészségének érdekében a mérgező levegőtől meg kell szabadulni.

A JÖN Alapítvány a Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ! című téli kampányával igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a hulladékégetés veszélyeire .

Az már eddig is ismert tény volt, hogy a szennyezett levegő káros hatásokkal van a magzatokra, növeli a koraszülés, illetve az alacsony születési súly kockázatát. Közelmúltbeli kutatások pedig a méhlepényből is kimutatták a szennyezett levegő részecskéit. A vetélés és a szennyezett levegőnek kitettség összefüggése azonban csak most nyert bizonyságot. Brazíliától, Olaszországon át, Mongóliáig, mindenhol találtak a kettő között kapcsolatot.

A legfrissebb tanulmány a légszennyezésnek való rövid távú kitettséget vizsgálta. A tudósok megállapították, hogy világszerte növekedett a nitrogén-dioxid (NO2) szennyezettség – ez pedig a vetélés esélyét 16 százalékkal növelte a várandós nőknél.

„Ez elég súlyos” – mondta Dr. Matthew Fuller, a Utah-i Egyetem sürgősségi osztályának vezetője és a kutatócsoport egyik tagja. „Ha összehasonlítjuk a más tanulmányokban fellelhető környezeti kockázatokat, amelyek a magzatokat veszélyeztetik, azt találjuk, hogy a légszennyezés a dohányzáshoz áll a legközelebb a terhesség első trimeszterében történő vetélések esetében” – tette hozzá.
A nátrium-dioxid üzemanyagégetés során jön létre, különösen a dízel autók felelnek a kibocsátásért.

A Fertility and Sterility (Termékenység és meddőség) című folyóiratban közzétett kutatást az egyesült államokbeli Salt Lake Cityben, illetve a környező városi területeken végezték el. Fuller szerint azonban az eredmények az világ minden más pontjára igazak: „A világon sok olyan hely van, ahol a szennyezés mértéke a többszöröse, mint itt, ez nem Utah egyedi problémája. Ezzel mindannyian szembesülünk” – mondta a tudós hozzátéve, hogy Salt Lake City szennyezettsége olyan, mint például Párizsé vagy Londoné.

Vetélést okozhat fiatalabb idősebb váradós nőknél is a rossz levegő. / Fotó: Rex/Shutterstock

Vetélést okozhat fiatalabb idősebb váradós nőknél is a rossz levegő. / Fotó: Rex/Shutterstock

A kutatást pedig nem a semmiből indították, egy személyes tragédia vezetett oda, hogy a tudósok elkezdjék vizsgálni a problémát. Fuller egyik családtagja ugyanis 2016-ban elvetélt, amikor magas volt a környéken a légszennyezettség. „Ez ültetett a fülembe bogarat, majd mások beszámolói alapján észrevettem, hogy a sürgősségi osztályon a sűrű szmog idején több a vetélés” – emlékezett vissza.
A tudós ezért Claire Leiser népegészségügyi tudóssal és más kollégákkal utánajárt a kérdésnek. A csapat több mint 1300 nő adatait vetette össze, akik a sürgősségire vetélés után kerültek be 2007 és 2015 között.

Magyarországon Budapesten, Putnokon, Miskolcon, a Sajó-völgyében általában a legrosszabb a levegő. / Fotó: idokep.hu

Magyarországon Budapesten, Putnokon, Miskolcon, a Sajó-völgyében általában a legrosszabb a levegő. / Fotó: idokep.hu

A vetélés idején a levegőszennyezettségnek való kitettséget összevetették a többi időszakkal, amikor a nő nem veszítette el a babáját. Figyelembe vették a kort, a súlyt, jövedelmet és egyéb személyes tényezőket is. Ezek alapján pedig a megszakadt terhességek a nátrium-dioxid szintjének megemelkedésével függtek össze. A gáz szintje a levegőben átlagosan 7 nappal a vetélések előtt emelkedett meg. Ebben a 7 napos időszakban átlagosan 34 mikrogramm/köbméter volt a nátrium-dioxid szintje, de volt, hogy elérte a 145 mikrogramm/köbmétert is. A kutatók megállapították, hogy a nátrium-dioxid-szennyezés köbméterenkénti 20 mikrogrammal való növekedése 16 százalékkal emelte a vetélés kockázatát.

A légszennyezés olyan veszélyes, mint a cigarettázás – mindkettő vetélést okozhat!

Korábbi tanulmányokban a légszennyezésnek való hosszú távú kitettséget sikerült összefüggésbe hozni a vetélésekkel. Többek közt olyan országokban, mint Iránban, Olaszországban, Mongóliában és az Egyesült Államokban is. Ezekbe az elemzésekbe viszont egyéb légszennyező anyagokat is belevettek, például az ózont és a kén-dioxidot.

A mechanizmust, amely a levegőszennyezés során károsítja a magzatot, még nem tárták fel, de a tudósok úgy gondolják, hogy a szmog oxidatív stresszt és gyulladást okozhat.
Dr. Sarah Stock, az Edinburgh-i Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban viszont szkeptikus. „A légszennyezettség egyértelműen károsítja anyák, csecsemők és gyerekek millióinak egészségét világszerte. A levegőszennyezés hatásának csökkentésére irányuló intézkedések ezért elengedhetetlenek a jövő generációinak egészsége érdekében.” De megjegyezte, hogy a vetélés kockázata lényegesen változik attól függően, hogy a kismama a terhesség hányadik hetében jár, a vizsgálat azonban erre nem tért ki, így az eredményeket torzította.

Claire Leiser, Fuller társa szerint az vezethetne a legpontosabb eredményre, ha sikerülne a terhesség idejét is azonosítani, ekkor lehetne ugyanis a kockázat szintjét pontosan megbecsülni, ezért további tanulmányokra van szükség. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a jelenlegi adatok birtokában is mindenképp forduljanak orvoshoz a terhes nők.

Fuller elmondta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a szennyezés általános szintjét csökkentenék a városi területeken, de az is segíthet, ha a nők annak megfelelően választják meg terhességük idejét, hogy figyelembe veszik, az évben mikor a legszennyezettebb a levegő. Ez a helyi viszonyoktól függően változik. Szennyezett napokon pedig – ha már terhesek – semmiképp se erőltessék odakint magukat, illetve fontolják meg a beltéri légszűrők használatát. A fejlődő országokban azonban erre nincs lehetőség, ezért van szükség általános megoldásra.

Bebizonyosodott, hogy vetélést okozhat a szennyezett levegő is. Ez egy újabb érv arra, hogy környezetünk és a tiszta levegőnk megőrzésére egyre jobban oda kell figyelni.

Forrás: The Guardian

You may also like...