Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Csillámpor környezetszennyező? Ez lehet a következő betiltott műanyag - Hulladekvadasz.hu

Csillámpor környezetszennyező? Ez lehet a következő betiltott műanyag

Bizonyítottan a csillámpor környezetszennyező és sokan bele se gondolnak abba, hogy a csillogásnak mekkora ára van. Ez lehet a következő betiltott műanyag.

Habár jó úton haladunk, mégsem elég az egyszer használatos műanyagok betiltása. Van valami ugyanis, ami ugyanúgy szennyezi az óceánokat, mégsem gondolnak rá sokan. A konfettiről és glitterről van szó. Korábban tanulmány is készült a csillámpor hulladékproblémáról.

Fotó: Dean Drobot/Shutterstock

Fotó: Dean Drobot/Shutterstock

Az esküvőkön és különféle ünnepeken levegőbe dobott csillámporok és színes műanyag darabok ugyanis egyszerűen a földre hullanak, majd az első eső bemossa azokat a csatornákba, ahonnan pedig végül az óceánba jutnak.

A műanyag szatyrok és egyszer használatos szívószálak betiltására nagyon is szükség van, de még így is rengeteg műanyag végzi az óceánokban. Ezek közé tartozik a glitter is, amely által évente 800 tonnányi műanyag került az óceánba.

Csillámpor környezetszennyező egy új tanulmány szerint. / Fotó: pixabay.com

Csillámpor környezetszennyező egy új tanulmány szerint. / Fotó: pixabay.com

A csillámpor műanyagból és alumíniummal összekötött polietilén-tereftalátból (PET) készül – magyarázta Trisia Farrelly, az új-zélandi Massey Egyetem szociális antropológusa. Farrelly a műanyaghulladékokat kutatja és megerősítette, amit eddig is sejtettünk: a csillámpor minden résbe bejut, még a természetes vizekbe is, ezért be kell tiltani.

A glitter különösen nagy problémát jelent például az olyan termékekben, amelyeket a zuhany alatt mosunk le magunkról, hiszen ezek szó szerint lefolynak a lefolyón és később sem bomlanak le, egyenesen a vízáramba jutnak.

Fotó: Tarzhanova/Shutterstock

Fotó: Tarzhanova/Shutterstock

Ráadásul az óceánba vagy tavakba kerülő glitter egy részét a halak megeszik. A műanyagok kémiai szerkezete szerint nem csak hogy évszázadokig tart a bomlásuk, de a környező tengervízből is összegyűjtik a toxinokat, ami apró vegyi golyóvá alakítja őket. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagokat az állatok megeszik, később pedig ezek az emberek testébe is bekerülnek általuk.
Ezért tehát azok, akik az óceán tisztán tartásán dolgoznak, azt javasolják, hogy a csillámporokat is tiltsák be.

Fotó: antonella82/Shutterstock.com

Fotó: antonella82/Shutterstock.com

Persze senki sem örül az elképzelésnek, hogy a tengeri herkentyűkkel együtt glittert is eszik, mégis egyre nagyobb ennek az esélye. A legutóbbi élelmiszer trend ráadásul az ehető csillámpor volt, amit szinte bármire képesek voltak rátenni az emberek. Természetesen az ehető glitter és a műanyag között hatalmas a különbség, hiszen az előbbi főként cukorból, kukoricakeményítőből és csillámló pigmentekből áll. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala kiadott egy fogyasztói figyelmeztetést, hogy segítsen az embereknek megállapítani, hogy valóban étkezési csillámport esznek-e, hiszen könnyen összekeverhető a kettő. A címkéken ezért fel kell tüntetni az összetevőket. Ha viszont nincs címke a terméken, vagy csak az áll rajta, hogy nem mérgező, akkor nem szabad megenni.

Fotó: Yarmolovych/Shutterstock

Fotó: Yarmolovych/Shutterstock

Persze már a kozmetikumok piacán is megjelentek a lebomló csillámporok, például a LUSH nevű cég használ ilyeneket egyes termékeikben. Arra figyelmeztetnek, hogy ha csillámos terméket veszünk, mindig olvassuk el a címkét, hogy van-e polietilén-tereftalát (PET), polietilén (PE) vagy polipropilén (PP) bennük. Ha ilyet találunk, akkor a vizeink érdekében inkább ne vegyük meg, bármilyen szép is az adott szappan vagy testápoló!

Az úgynevezett hagyományos csillámpor környezetszennyező mivolta ma már megkérdőjelezhetetlen 2019-ben. Viszont a megjelent környezetbarát alternatívák használata a felhasználóknak kötelező.

Forrás: Mother Nature Network

You may also like...