Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Cigicsikkmentes február kihívást hirdet a JÖN - Hulladekvadasz.hu

Cigicsikkmentes február kihívást hirdet a JÖN

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként.

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, amik a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a mára már közutálatnak örvendő műanyagszívószálak. A magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felméréseink szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. Továbbá a JÖN Alapítványunk által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk.

Egyes dohányosok így díszítik a Szabadság hidat (a fotó 2016-ban készült) / Fotó: egyik olvasónk küldte

Egyes dohányosok így díszítik a Szabadság hidat (a fotó 2016-ban készült) / Fotó: egyik olvasónk küldte

Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A kihívással egybekötött esemény célja felhívni a figyelmet a cigicsikkek komoly környezetszennyező hatására és a dohányzó lakosság figyelmét felkelteni annak megfelelő kidobására.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

2021-ben életbe léphet egy új EU-s rendelet, amiben kimondják, hogy a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A cigicsikkmentes február esemény az alábbi probléma megoldási javaslatokból épül fel:

  • cigicsikktartó tárolók,
  • egyedi kukák kihelyezése,
  • szemléletformáló cikkek,
  • figyelemfelkeltő videók,
  • #nemdobomel #cigicsikkmentes hashtagek használatának ösztönzése.
2018 legnagyobb szemétszedési akcióján, a Dunamentő Kalandon marokszámra szedték az önkéntesek össze az eldobált cigicsikkeket. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

2018 legnagyobb szemétszedési akcióján, a Dunamentő Kalandon marokszámra szedték az önkéntesek össze az eldobált cigicsikkeket. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Cigicsikkmentes február alkalmával szervezetünk szeretné felhívni a lakosság figyelmét az eldobált cigicsikkek okozta súlyos környezetszennyező ártalmakra. Remélve azt, hogy minél kevesebben fogják az elszívott cigarettát eldobni, elpöckölni.

Ez a lehető legrosszabb megoldás. / Fotó: airforcemedicine.af.mil

Ez a lehető legrosszabb megoldás. / Fotó: airforcemedicine.af.mil

You may also like...