Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.
Banki átutalással ide kattintva.

Cigicsikkmentes február kihívást hirdet a JÖN

Cigicsikkmentes február címmel egész hónapos kihívást hirdet a JÖN Alapítvány, a Füst-Öl téli kampánya egyik szemléletformáló elemeként.

Cigicsikkek hevernek az úton, az út mellett, sőt már kimutathatóan az óceánokban is, amik a legújabb vizsgálatok szerint károsabbak a környezetre, mint a mára már közutálatnak örvendő műanyagszívószálak. A magyar lakosság körében végzett nem reprezentatív felméréseink szerint a többséget kimondottan zavarja a szétdobált cigicsikkek látványa. Továbbá a JÖN Alapítványunk által szervezett szemétszedési akciók során a leggyakrabban előforduló hulladék a cigicsikk.

Egyes dohányosok így díszítik a Szabadság hidat (a fotó 2016-ban készült) / Fotó: egyik olvasónk küldte

Egyes dohányosok így díszítik a Szabadság hidat (a fotó 2016-ban készült) / Fotó: egyik olvasónk küldte

Egy eldobott cigicsikk akár 4000 féle kémiai vegyületet is tartalmazhat. A kihívással egybekötött esemény célja felhívni a figyelmet a cigicsikkek komoly környezetszennyező hatására és a dohányzó lakosság figyelmét felkelteni annak megfelelő kidobására.

A csikk a második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyagszemét, amiből akár egyetlen darab 500-1000 liter vizet tud beszennyezni.

2021-ben életbe léphet egy új EU-s rendelet, amiben kimondják, hogy a dohányiparnak a jövőben viselnie kellene a cigarettacsikkek begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A cigicsikkmentes február esemény az alábbi probléma megoldási javaslatokból épül fel:

  • cigicsikktartó tárolók,
  • egyedi kukák kihelyezése,
  • szemléletformáló cikkek,
  • figyelemfelkeltő videók,
  • #nemdobomel #cigicsikkmentes hashtagek használatának ösztönzése.
2018 legnagyobb szemétszedési akcióján, a Dunamentő Kalandon marokszámra szedték az önkéntesek össze az eldobált cigicsikkeket. / Fotó: Kalmár Krisztián - hulladekvadasz.hu

2018 legnagyobb szemétszedési akcióján, a Dunamentő Kalandon marokszámra szedték az önkéntesek össze az eldobált cigicsikkeket. / Fotó: Kalmár Krisztián – hulladekvadasz.hu

A Cigicsikkmentes február alkalmával szervezetünk szeretné felhívni a lakosság figyelmét az eldobált cigicsikkek okozta súlyos környezetszennyező ártalmakra. Remélve azt, hogy minél kevesebben fogják az elszívott cigarettát eldobni, elpöckölni.

Ez a lehető legrosszabb megoldás. / Fotó: airforcemedicine.af.mil

Ez a lehető legrosszabb megoldás. / Fotó: airforcemedicine.af.mil

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek