Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Fél tonna háztartási hulladékot termelünk átlagosan - Hulladekvadasz.hu

Fél tonna háztartási hulladékot termelünk átlagosan

Fél tonna háztartási hulladékot termel átlagosan egy európai háztartás az Eurostat felmérése szerint, ami valljuk be egy kis odafigyeléssel lehetne kevesebb is.

Egyre többen próbálnak hulladékmentes életet élni Európában, mégis évente nő a fejenként termelt kommunális hulladék súlya, ezen azonban fontos lenne változtatni, hiszen még mindig sok szemetet égetnek el vagy visznek ki a hulladéklerakókba. Most az is kiderült, hogy a többi országhoz képest a magyarok mennyi hulladékot termelnek egyenként.

Az Európai Unióban az egy főre jutó települési hulladék 2017-ben 487 kilogramm volt, ez szinte azonos volt a 2016-os adatokkal (486 kilogramm/fő). A legkevesebb háztartási és egyéb települési hulladékot 2014-ben termelték az EU lakói az Eurostat adatai szerint. Akkor fejenként 478 kilogramm szemétről beszélhettünk, azóta azonban minden egyes évben több és több lett a hulladék.

Folyamatosan egyre több, már fél tonna hulladék jut egy főre évente

A kommunális hulladék termelésének mértéke persze változó az EU egyes tagállamaiban. A 25 országból ötben több mint 600 kilogramm hulladékot termeltek fejenként. Dániában 781 kiló, Ciprusban 637 kiló, Németországban 633 kiló, Luxemburgban 607 kiló, Máltán pedig 604 kiló hulladék jutott egy-egy lakóra.

Ezzel szemben az unió három országában 350 kilónál is kevesebb hulladék jutott egy főre. Romániában mindössze 272 kiló, Lengyelországban 315 kiló, míg Csehországban 344 kiló volt a 2017-es év eredménye. A negyedik legkevesebb kommunális hulladékot termelő ország Szlovákia lett 378 kilóval, hazánkban pedig 385 kiló szemét keletkezett fejenként. Ez azt jelenti, hogy az uniós átlagtól szerencsére kevesebb hulladékot termeltünk, de még mindig van hova fejlődni.

A települési hulladékot is különféle módokon kezelik az európai országokban. 2017-ben az EU-ban a hulladék 30 százalékát hasznosították újra, 17 százalékot komposztáltak, 28 százalékot elégettek, 24 százalékot pedig szeméttelepre vittek. Tíz évvel előtte, 2007-ben még mások voltak az arányok, még csak 24 százalékot hasznosítottak újra, 13 százalékot komposztáltak, 21 százalékot égettek és 43 százalékot vittek a hulladéklerakókba. Természetesen ezek az adatok is más és más képet mutatnak az egyes országokra lebontva.

Még a közel fél tonna háztartási hulladék is soknak mondható, hiszen a háztartásunk hulladéktermelését radikálisan csökkenthetjük csak egy kis odafigyeléssel.

Ebben nyújt segítséget a hazai háztartásoknak, Tóth Andi, a Háztartásom hulladék nélkül rovat és a Dobd ki a szemetest! című könyv írónője.

Forrás: Eurostat.eu

You may also like...