Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Miskolci Zöldkommandó a tiszta környezetért! | Interjú - Hulladekvadasz.hu

Miskolci Zöldkommandó a tiszta környezetért! | Interjú

A miskolci Zöldkommandó egy fiatal, de igen aktív szerveződés, akik hatalmas sikereket értek el az illegális hulladéklerakók és a szemetelők megfékezésében.

A hulladekvadasz.hu egyik kiemelt feladata, hogy bemutassa azon embereket, szervezeteket, akik tesznek a környezetünk megmentése, tisztaságának a megőrzése érdekében. Korábban már beszámoltunk a miskolci Zöldkommandó megalakulásáról. Viszont az azóta eltelt bő félév, aminek az eredményekről most, Kovács Lászlót, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatóját kérdeztük.

Kovács László, Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója vérbeli hulladékvadász. / Fotó: mior.hu

Kovács László, Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója vérbeli hulladékvadász. / Fotó: mior.hu

Az előzetes megkeresésünkre az alábbi választ adta:

„Látva és ismerve a filozófiájukat és munkájukat nagy örömömre szolgál, hogy eljutott Önökhöz is a tevékenységünk híre és megkerestek minket! Egyik legfontosabb szakmai feladatunk az illegális szemétlerakások elleni harc és jómagam magánemberként is fontosnak tartom az ezzel szembeni küzdelmet.”

Ezek után már semmi se állhatott az interjú és a beszámoló elkészítésének a megvalósulása elé.

Miért jöttek létre? Mióta is működnek pontosan? Kik hozták létre a csoportot? Kik a támogatói?

A Zöldkommandó létrehozásának célja az illegális hulladéklerakások visszaszorítása érdekében végzett szervezeti tevékenységek összehangolása, melynek egyik kiemelendő eszközeként az összefogást említem. Kiemelten fontos feladat a köztisztasági szabálysértések megelőzése, tettenérése és szankcionálása. A Zöldkommandó a miskolci városháza, a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a rendőrség és a helyi hulladékgazdálkodó MiReHu Kft. együttműködésével alakult meg és 2018. július 25-től történik közös feladatellátás a városban. Támogatóként a résztvevő szervezeteket említem, céljaink szerint kiegészülve a köztisztaság érdekében velünk együtt gondolkodókkal.

A miskolci Zöldkommandó megalakulásáról szóló sajtótájékoztató. / Fotó: mior.hu

A miskolci Zöldkommandó megalakulásáról szóló sajtótájékoztató. / Fotó: mior.hu

Mekkora és milyen területet ölel fel a miskolci Zöldkommandó munkájuk?

Miskolc kül- és belterületén látunk el szolgálatot ~237 km2-en. Munkatársaink és az együttműködők ellenőriznek lakott területi utcákon, tereken, zártkerti ingatlanok, telkek, erdők és termőterületek környezetében. Az ellenőrzések visszatérő jelleggel, eltérő napszakokban, a hét bármely napján megtörténhetnek. Ellenőrzéseinket nem csak a Zöldkommandó keretében szervezett közös járőrszolgálatok alkalmával végezzük, hanem pl. a rendészet munkatársai bármely egyéb szolgálatellátás közben is intézkednek, ha köztisztasági szabálysértést tapasztalnak.

A zöldkommandó helyszínelés közben, Miskolc külterületén. / Fotó: mior.hu

A zöldkommandó helyszínelés közben, Miskolc külterületén. / Fotó: mior.hu

Mik az eddigi sikerek? Mire a legbüszkébbek?

Elsődleges sikerünk az ismertség növelése amely érezhető az érdeklődés, az elérhetőségeinkre érkező bejelentések, információnk alapján. Tevékenységünk során számos helyen és területen intézkedtünk hatékonyan, hol a terület megtisztításával és az újraszennyeződés megakadályozásával, hol figyelmeztetéssel, hol szankcióval értünk el eredményt. Tevékenységünk során folyamatosan bővül azon személyek és vállalkozások száma akik igénybe veszik a kötelező hulladékszállítási közszolgáltatást. Hírt adunk a sikeres intézkedésekről és reméljük, hogy ez is segíti a kívánt hatás elérését, azaz csökken az illegális hulladéklerakás.

Miben különbözik a miskolci zöldkommandó például a bécsi WienWatchertól?

A céljaink azonosak, küzdelem városunk tisztaságáért, harc a legkisebb eldobott szemét ellen. Vélhetően az eszköztárunkban van különbség és a jogszabályi háttérben. Magyarországon szükséges a tettenérés és bizonyítás vagy a szabálysértés elismerése, ezért is helyezünk hangsúlyt a minél szélesebb körű összefogásra, hogy megsokszorozzuk erőinket! Igénybe veszünk élőerős figyelő szolgálatot, elemezzük a hulladék összetételét, végzünk a környezetben információgyűjtést és technikai eszközzel is végzünk megfigyelést.

Milyen technikai eszközökkel rendelkeznek (autó, kamera, stb)?

Miskolcon használjuk a közterületi térfelügyeleti kamerarendszer adta lehetőségeket, amely most 300 kameraképet jelent és ez ~1 éven belül bővülni fog 900 – 1000 kameraképre. Szolgálataink gépjárművel, robogóval, kerékpárral, gyalogosan vagy lóval, távcsővel és éjjellátóval, digitális fényképezőgéppel felszerelten látnak el feladatot a területen. Közterületi mobil használatban van egy GPS technológiát alkalmazó önkormányzati térinformatikai szoftver, amely helyrajzi számok alapján a terület beazonosításában, a tulajdonviszonyok megállapításában nyújt segítséget munkatársainknak.

Nincs határa a szemetelésnek. Így Miskolc több területét is szemetelő hordák hordják tele szeméttel. / Fotó: mior.hu

Nincs határa a szemetelésnek. Így Miskolc több területét is szemetelő hordák hordják tele szeméttel. / Fotó: mior.hu

A munkájuk során közel mennyi büntetést tudtak eddig kiszabni? Eddig hány alkalommal érték tetten a szemetelőket?

Ketté kell választani a szankcionáló intézkedéseinket, mert vagy elismert helyszíni bírságot vagy szabálysértési feljelentést alkalmaznak munkatársaink tettenérés esetén, de természetesen a szemét elszállítására is kötelezik az elkövetőt. Az elmúlt fél évben összességében százas nagyságrendről beszélhetünk intézkedésszámban. Több tíz esetben történt tettenérés vagy az egyértelmű bizonyítékok, tanúk információi alapján a szabálysértés elismerése. A tettenérések technikai eszköz segítségével vagy a helyszínen történt élő erős intézkedéssel valósultak meg.

Vajon itt mi folyik? Tetten ért kukázót filmeztek le rejtett kamerával. / Fotó: mior.hu

Vajon itt mi folyik? Tetten ért kukázót filmeztek le rejtett kamerával. / Fotó: mior.hu

Közel hány tonna illegálisan lerakott hulladék felszámolásában vettek részt?

Egyelőre tonnában nem tudom meghatározni, talán az egy éves évfordulóra áll össze a megfelelő információ.

Hányan vesznek részt az úgynevezett miskolci Zöldkommandó munkájában?

A vezényelt szolgálatonként a szervezetek által delegált munkatársak, azaz három – négy fő vesz részt a feladatellátásban. Ezen kívül, mint említettem a Miskolci Önkormányzati Rendészet több szakterületi állománya figyeli ezen szabálysértések megjelenését és körülményeit, ez megközelítőleg 100 – 120 fő részvételét jelenti. Volt rá több esetben is példa, hogy pihenő időben vagy szabadságon lévő rendészeti vagy polgármesteri hivatali munkatársunk élt bejelentéssel a központi ügyeletünk felé, rögzített adatokat, nyújtott információt és segítette az intézkedést.

Éjszakai helyszínelés. / Fotó: mior.hu

Éjszakai helyszínelés. / Fotó: mior.hu

A lakosság miben tudja segíteni a munkájukat? Hol lehet Önökkel találkozni?

Kérjük, hogy nyitott szemmel járjon a lakosság! Jelezzék felénk, ha szabálysértést tapasztalnak és rögzítsenek lényeges információkat. Várunk fényképes, rendszámos, személyre utaló bejelentést és kérjük, hogy akár az adataik zártan történő kezelésével is, de tanúsítsák az elkövetés körülményeit, ha nem sikerült tetten érni a szabálysértőket.

Éjjel nappal hívhatóak és elérhetőek vagyunk a 0680-460046-os ingyenes telefonszámon, vagy emailben az ugyfelszolgalat@mior.hu címen, de megtalálják a Miskolci Önkormányzati Rendészet elérhetőségeit a www.mior.hu weboldalon. Munkatársaink a közterületi feladatellátás alkalmával is megtalálhatóak és készséggel állnak az állampolgárok rendelkezésére. A választókörzethez kötött közterület-felügyelői feladatot ellátó un. „seriffek” is elérhetőek a weblapunkon közzétett telefonszámukon és email címükön.

Szemetelők levadászva hulladékvadász videón bemutatjuk, hogyan szemetel a magyar.

Mik a későbbi tervek?

Még több közterületi járőr és figyelőszolgálat szervezése, a technikai eszközpark bővítése és a lakossági kapcsolattartás szélesítése az illegális hulladéklerakások visszaszorítása érdekében. Szívesen alkalmazunk jó gyakorlatokat, veszünk részt megbeszéléseken, konferenciákon és keressük ezen információkat a világhálón is.

Hogyan lehet csatlakozni Önökhöz? Toboroznak-e munkatársakat?

A Miskolci Önkormányzati Rendészet vár jelentkezőket közterület-felügyelő, segédfelügyelő vagy mezőőr munkakörbe, ennek elérhetősége weblapon található.

A Kovács Lászlóval készített interjú rávilágít arra a tényre, hogy a rendszeres ellenőrzések, a jelenlét tudata visszaszoríthatja településeinken a szemetelési kedvet. Mindemellett fontos kiemelni, hogy elengedhetetlen, hogy tetten érjük az elkövetőket és a törvényileg a legszigorúbb módon lépjünk fel ellene.

A hulladekvadasz.hu csapata továbbiakban is sok sikert kíván a miskolci Zöldkommandó munkájához.

Hasonló cikkekkel lehet olvasni a honlapunk, Őrzők rovatában, ahol bemutatjuk az olyan szerveteket, akik erőn felül tesznek a környezetünk tisztaságának a megőrzése érdekében. Az interjú rovatunk korábbi cikkei ide kattintva elérhetőek.

A JÖN Alapítványunk mottójával zárnánk az interjút:

Legyen élhetőbb, tisztább és környezettudatosabb Magyarország!

You may also like...