Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'hueman_remove_font-awesome' not found or invalid function name in /home/vfrtyr/public_html/hulladekvadasz.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324
Pocsék a levegő Miskolcon | Szmogriadó - Hulladekvadasz.hu

Pocsék a levegő Miskolcon | Szmogriadó

Pocsék a levegő Miskolcon és ezért Kriza Ákos, az acélváros polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért döntött így a polgármester. Kriza Ákos ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, műanyagot, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés is.

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? Bővebben és 5 tipp a megoldásra ide kattintva korábbi cikkünkből lehet tájékozódni.

Mikor rendelnek el szmogriadót?
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.  – forrás: oki.antsz.hu

A tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségtelen minősítést kapott, de Sajószentpéteren, Egerben és Hernádszurdokon is „kifogásolt” a levegő minősége.

Légszennyezés, a néma gyilkos!

Légszennyezés, a néma gyilkos!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegő minőségének további romlása várható a következő napokban.

Pocsék levegő miatt, aki csak teheti keveset tartózkodjék a szabadban, sok folyadékot és zöldséget egyen.

Ha mégis ki kéne menni a szabadba, ajánlatos az FFP-3 típusú maszkok viselése, amik megszűrik a szennyező részeskék legjavát.

Mindezekre a fontos óvintézkedésekre és az illegális hulladékégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet a JÖN Alapítvány Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ kampánya.

Forrás: MTI

You may also like...