Támogasd környezetünk megmentését, a hulladekvadasz.hu üzemeltetőjét, a JÖN Alapítványt.

Eddig több ezer bejelentés hatására több ezer tonna hulladék felszámolásában működtünk közre vagy szerveztünk több száz fős szemétszedési akciókat és váltunk Magyarország legaktívabb környezetvédelmi mozgalmává. Tevékenységünknek azonban komoly költségvonzata is van, amit eddig az alapítvány tagjai saját erejükből finanszíroztak meg. Segítségeddel tovább folytathatjuk a munkánkat.




Banki átutalással ide kattintva.

Pocsék a levegő Miskolcon | Szmogriadó

Pocsék a levegő Miskolcon és ezért Kriza Ákos, az acélváros polgármestere hétfőn elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

A közlemény szerint az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket ezért döntött így a polgármester. Kriza Ákos ezért egyebek mellett arra kéri a miskolciakat, hogy lehetőleg ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak inkább autóbusszal, villamossal, ne égessenek hulladékot, műanyagot, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Tilos az avar és kerti hulladék égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés is.

Mit tegyünk, ha hulladékot éget a szomszéd? Bővebben és 5 tipp a megoldásra ide kattintva korábbi cikkünkből lehet tájékozódni.

Mikor rendelnek el szmogriadót?
A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Szálló por esetében a riasztási fokozat akkor áll fenn Budapesten, ha a szálló por (PM10) koncentrációja a riasztási küszöbértéket (100 ?g/m3) három mérőponton, két egymást követő nap, 24 órás átlagában meghaladja, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.  – forrás: oki.antsz.hu

A tisztifőorvos hétfőn a Facebook-oldalán azt írta: a levegőhigiénés index alapján két település, Miskolc és Putnok egészségtelen minősítést kapott, de Sajószentpéteren, Egerben és Hernádszurdokon is “kifogásolt” a levegő minősége.

Légszennyezés, a néma gyilkos!

Légszennyezés, a néma gyilkos!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a levegő minőségének további romlása várható a következő napokban.

Pocsék levegő miatt, aki csak teheti keveset tartózkodjék a szabadban, sok folyadékot és zöldséget egyen.

Ha mégis ki kéne menni a szabadba, ajánlatos az FFP-3 típusú maszkok viselése, amik megszűrik a szennyező részeskék legjavát.

Mindezekre a fontos óvintézkedésekre és az illegális hulladékégetés veszélyeire hívja fel a figyelmet a JÖN Alapítvány Füst-Öl, avagy az illegális hulladékégetés ROSSZ kampánya.

Forrás: MTI

Ezek a cikkeink is érdekelhetnek